Apdovanoti taikingiausios profesijos atstovai

Prienų rajono savivaldybėje jau tapo tradicija rengti konkursą „Metų kultūros darbuotojas“ ir pagerbti rajono kultūros darbuotojus už profesinės veiklos nuopelnus, jų vadovaujamų kolektyvų pasiekimus, kultūros tradicijų, pilietinių vertybių puoselėjimą ir ugdymą. Šiemet rajono kultūros ir kitos įstaigos pasiūlė apdovanoti aštuonis kandidatus. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija Metų kultūros darbuotoju paskelbė Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro mėgėjų meno kolektyvų vadovą Mindaugą BARTUSEVIČIŲ.

Padėkos nusipelniusiems kultūros darbuotojams

„Metų kultūros darbuotojo“ konkurso nugalėtojas – Balbieriškio KLC mėgėjų meno kolektyvų vadovas M.Bartusevičius.

Minint artėjančią Tarptautinę kultūros dieną, balandžio 13 d. Prienų Laisvės aikštėje buvo iškelta Taikos vėliava. Kultūros darbuotojai, linkėdami taikos ir tolerancijos, iš rankų į orą paleido balandžius – taikos ir santarvės simbolius. Po šios ceremonijos Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko šventinis apdovanojimų renginys, kuriam gražią įžangą sukūrė instrumentinis duetas – Daiva Radzevičienė (klavišiniai) ir Linas Jankauskas (eufonija) bei solistė, Vaikų ir moksleivių televizijos konkurso „Dainų dainelė 2018“ diplomantė Vytautė Radzevičiūtė, atlikusi dainą „Baltas paukštis“.
Po nuoširdžių sveikinimų kūrybingai kultūros srityje besidarbuojantiems Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas konkurso „Metų kultūros darbuotojas“ nugalėtojui M.Bartusevičiui įteikė padėkos raštą, specialų ženklą ir piniginę premiją. Mero padėkos raštai skirti ir Prienų KLC direktorės pavaduotojai Ligitai Gediminienei, ir Prienų krašto muziejaus vyr. fondų saugotojai Ernestai Juodsnukytei.
Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas padėkojo Veiverių KLC mėgėjų meno kolektyvų vadovei Aurelijai Bareišienei, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Jiezno skyriaus vyresn. bibliotekininkei Vilmai Trabuševskienei ir Stakliškių KLC mėgėjų meno kolektyvų vadovui Jonui Aleškevičiui.
Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjo Rimanto Šiugždinio padėkomis paskatintos: Jiezno KLC mėgėjų meno kolektyvų vadovė Angelė Jaruševičienė ir Prienų KLC renginių organizatorė Zita Kuzminskienė.
Rajono kultūros darbuotojus jų profesinės šventės proga pasveikino Seimo narys Andrius Palionis, savo padėkas, Lietuvos valstybines vėliavas ir jos šimtmečiui skirtus ženklelius jis skyrė konkurso laimėtojui M. Bartusevičiui bei Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvui.
Visiems renginio dalyviams savivaldybė dovanojo muzikinę komediją „Ar Amerika pirtyje?!“ su atlikėju Deiviu ir liaudies muzikos ansambliu „Ainiai“ (režisierius N. Petrokas).

Įvertinimas – bendradarbių dovana
Mindaugą Bartusevičių Metų kultūros darbuotojo nominacijai gauti pasiūlė Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centras. Šis įvertinimas Mindaugui – tai graži bendradarbių dovana artėjančių sukakčių – jubiliejinio gimtadienio, dešimties metų darbo KLC ir jo vadovaujamos kapelos „Temela“ dešimtmečio – proga. Kolektyvas jį charakterizuoja kaip kruopštų ir pareigingą vadovą, reiklų sau ir kitiems, turintį gerų idėjų, atsakingai atliekantį savo pareigas darbuotoją, draugišką, paslaugų, aktyvų kolektyvo narį.
Mindaugas Bartusevičius Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre dirba nuo 2008 metų, jo įkurta liaudiškos muzikos kapela „Temela“ žinoma visoje respublikoje, muzikantai daug koncertuoja, dalyvauja įvairiuose renginiuose, šventėse ir festivaliuose. Kapela buvo pakviesta į LRT laidą „Duokim garo“, pelnė pirmąsias vietas kapelų festivalio „Grok, Jurgeli“ atrankose, respublikinėse kapelų varžytuvėse „Ant tėvelio didžio dvaro“ Šunskuose laimėjo pirmą, varžytuvėse „Ant Nemuno kranto“ Punioje – antrą vietas.
Balbieriškyje prigijo M.Bartusevičiaus iniciatyva rengiamas respublikinis Balbieriškio kaimo kapelų festivalis „Tos kaimo vakaruškos“, į kurį susirenka kapelos iš įvairių Lietuvos regionų. Vadovas aktyviai dalyvauja bendruomeninėje veikloje, prisideda prie jos renginių organizavimo.
Paklaustas, ką jam reiškia Metų kultūros darbuotojo apdovanojimas, Mindaugas neslėpė nuostabos, kad iš daugybės gerai dirbančių rajono kultūros darbuotojų buvo apdovanotas būtent jis, nors kultūra ir yra ta sritis, kurioje jis geriausiai realizuoja save.

Rinkosi ne „duoną“, o mėgstamą veiklą

Apdovanoti rajono kultūros darbuotojai su savivaldybės vadovais ir Seimo nariu A.Palioniu.

Nors sakoma, kad kultūros darbuotojų duona neskalsi, M.Bartusevičius džiaugiasi, kad savo laiku paklausė širdies balso ir pasirinko ne staliaus, o muzikos pedagogo specialybę Marijampolės kolegijoje. Kitaip būti ir negalėjo, juk muzika jį supo nuo vaikystės, augant muzikalioje šeimoje, kur abu tėvai, savamoksliai, grojo muzikos instrumentais.
– Esu alytiškis. Kai baigiau kolegiją, tuometinis Balbieriškio seniūnas A.Marcinkevičius pavadino mane į Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centrą. Ėjau su ta mintimi, kad padirbėsiu iki tol, kol susirasiu veiklos Alytuje. Tačiau miestelyje dirbu jau dešimt metų ir manau, kad nieko nėra pastovesnio už laikina, – juokiasi M.Bartusevičius, džiaugdamasis darniu kolektyvu, atrastais bendraminčiais, užsiaugintais savais žiūrovais, kurie užpildo KLC salę ir negaili plojimų saviems muzikantams. O jiems gyva reakcija yra didžiausia paskata. – Jei koncertas ar kitas renginys pasisekė, žiūrovams patiko, grįžtu į namus pakylėtas, pasikrovęs teigiamų emocijų…
– Iš kitų kapelų vadovų neretai išgirstu, kad šiuolaikiniai žmonės liaudies muzikos nevertina, sunku surasti muzikantų, pritraukti žiūrovų. Mūsų krašte šis žanras gyvuoja, ko gero, dėl palankiai susiklosčiusių sąlygų. Žiūrovų nestokojame, nes mūsų koncertai nemokami. Patys renkamės kūrinius, kuriuos norėtume atlikti, kuriuos, tikime, būtų įdomu išgirsti ir publikai. Mūsų repertuare – ne vien polkutės ar valsai, kai kurias liaudies dainas aranžuojame patys, pritaikydami prie turimų instrumentų, siekiame muzikuoti kiek šiuolaikiškiau, nei tradicinės kapelos. Kapela „Temela“, palyginti su kitomis, pakankamai jaunatviška: jauniausiam nariui – per 25, o vyriausiam – per 40 metų, visi esame liaudies muzikos entuziastai, pasiryžę puoselėti jos tradicijas, – pasakoja vadovas, apgailestaudamas tik dėl to, kad tarp vaikų ir jaunimo juntamas atsainumas meno mėgėjų veiklai: atėjo, padainavo – ir dingo. M. Bartusevičius svarsto, kad jaunus vilioja kiti dalykai, nei nuolatinės repeticijos…
2019 metų vasarį kapela „Temela“ švęs kolektyvo veiklos dešimtmetį, šia proga jos vadovas M.Bartusevičius pažadėjo surengti koncertą Balbieriškyje. Jis prasitarė turintis svajonę, suradus rėmėjų, kolektyvo veiklą įprasminti ir kitokiu būdu – įrašyti kapelos atliekamus kūrinius ir išleisti jų kompaktinę plokštelę. Taip būtų išsaugota ir Balbieriškio krašto liaudies muzika.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *