Susitikimas su verslininkais: planai, statistika, naujovės

Saulei aukščiau ridinėjantis danguje, Birštonas sulaukia vis daugiau svečių, ypač jų daugėja savaitgaliais. Tai džiugina, bet kartu ir ragina dar labiau susitelkti ir operatyviai spręsti su artėjančio kurortinio sezono pradžia kylančias problemas. Viena iš jų – susijusi su eismo saugumu mieste. Praėjusį šeštadienį dviračiu apvažiavusi miestą, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pastebėjo, kad centras jau „dūsta“ nuo automobilių, kai tuo tarpu miesto prieigose esančios automobilių stovėjimo aikštelės yra pustuštės. Apie tai, kaip skatinti kurorto poilsiautojus, o ir į darbą nuosavu transportu atvykstančius kurorto įmonių bei įstaigų darbuotojus automobilius palikti tam skirtose jų stovėjimo vietose bei kitus rūpimus klausimus, buvo diskutuota savivaldybės vadovų susitikimuose su verslo bendruomenės atstovais.

Turistų skaičius augo sparčiausiai

AB „Versmės“ sanatorija direktorius Antanas Danys, merė Nijolė Dirginčienė ir Ūkio ministerijos Turizmo politikos skyriaus vyr. specialistė Lidija Bajarūnienė, linkėjusi Birštonui tapti geriausiu darniuoju kurortu Baltijos regione. Jos mintys apie turizmo ateities darną – kitose „Birštono versmėse“.

Balandžio 5 d. vyko susitikimas su Birštono smulkaus verslo atstovais, o praėjusį trečiadienį į tradicinius merės N.Dirginčienės organizuojamus verslo pusryčius, šį kartą vykusius „Versmės“ sanatorijoje, buvo pakviesti sanatorijų, viešbučių bei maitinimo įstaigų vadovai. Šių susitikimų tikslas – artėjant aktyviam turistiniam sezonui pasikalbėti apie tai, kaip sekasi plėtoti verslą Birštone, aptarti planus, išklausyti problemas, padiskutuoti rūpimais klausimais. Pokalbių metu buvo pristatyti Birštono savivaldybės strateginiai planai, projektai, kalbėta apie investicijas, turizmo srities bei apgyvendinimo verslo naujoves, Birštono turizmo statistiką. Susitikimų dalyviams taip pat buvo pristatyti Birštono kurorto 2018 metų renginiai, aptartos kurortinės rinkliavos, įvaizdžio, svetingumo, komunikacijos temos.
Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė pasidžiaugė išaugusiais turistų srautais, pristatė naujausias turizmo Birštone tendencijas, pasidalino mintimis apie jau pradėtą įgyvendinti žalio miesto idėją, kviesdama ir verslininkus tvarkytis ne tik gražiai, bet ir tyliai. Jau šio sezono metu po Birštoną pradės važinėti ir antrasis elektromobilis.
Remiantis Statistikos departamento duomenimis apie turistų srautus pagrindiniuose Lietuvos kurortuose, per pastaruosius metus turistų skaičius Birštone išaugo 55 procentais. Pagal turistų augimo skaičių Birštonas ženkliai aplenkė kitus kurortus. Pavyzdžiui, Palangoje turistų skaičius pernai padidėjo 11,7 proc., o Druskininkuose – 0,6 proc. 2017 metais Birštonas sulaukė beveik 110 tūkst. turistų (palyginimui: 2016 metais – per 71 tūkst.).

Sulaukė tarptautinio pripažinimo

Verslo pusryčių dalyviai.

Susitikimo su smulkiaisiais verslininkais metu Birštono turizmo ir informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė sakė, kad 2017 metais privataus apgyvendinimo vietose Birštone nakvynę rinkosi iš viso 4496 turistai. Svarbu paminėti tai, kad per pastaruosius metus išaugo užsienio turistų skaičius Birštone – per 2017 metus apsilankė iš viso 10680 užsieniečių (lyginant su praėjusiais metais, tai yra 36 proc. daugiau). Pagal nakvynių Birštone trukmę ilgiausiai viešėjo svečiai iš šių užsienio valstybių: Izraelio (10,8 nakties), Vokietijos (10,6 nakties), Ispanijos (7,7 nakties), Rusijos (5,7 nakties), Jungtinės Karalystės (5,6 nakties), Lenkijos (3,4 nakties).
Dauguma smulkaus verslo apgyvendinimo atstovų aktyviai naudojasi tarptautine internetine rezervacijos platforma „Booking.com“, kurioje reklamuojasi ir sulaukia klientų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Penkerius metus veikiančių „Zofijos“ apartamentų savininkė Zita Mažeikienė džiaugėsi, kad jau ketverius metus iš eilės gauna apdovanojimus iš Tarptautinio rezervacijų portalo „Booking.com“– pagal klientų atsiliepimus, jų apartamentai yra vertinami 9,6 balo (iš 10). Vienerius metus Birštone veikiančios „Vilos Liepa“ savininkė Vygaudė Žiūkienė taip pat pasidžiaugė, kad sulaukia vis daugiau klientų, viloje vienu metu gyventi gali 14 -15 svečių. Daugiausia tai yra turistai iš Lietuvos. „Birštonas Wake Park“ atstovas Paulius Jūras teigė, kad jau netrukus, sušilus orams ir tvenkinio vandeniui, pradės aktyvų vandenlenčių sporto sezoną ir pristatė naują idėją – ant vandens įrengti batutų parką, kurią artimiausiu metu planuoja įgyvendinti.
Birštono savivaldybės Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė susitikimo metu apgyvendinimo vietų atstovams pateikė informaciją apie kurortinę rinkliavą. Ji priminė, kokia yra rinkliavos surinkimo tvarka, paragino visus, kurie nėra pateikę deklaracijų, jas pateikti.

Birštono kurorto „mados“

Po susitikimo su smulkiaisiais Birštono verslininkais.

Merės pavaduotojui, Saugaus eismo komisijos pirmininkui Vytui Kederiui pristačius sprendimą dėl draudžiamųjų ženklų kai kuriose gatvėse parkuoti automobilius, diskusija išsiplėtė. Pakviesti skatinti darbuotojus rinktis viešąjį transportą, sanatorijų bei restoranų vadovai apgailestavo dėl to, kad ilgiau dirbantys žmonės tiesiog negali to daryti, nes neturi kuo parvažiuoti. Paskutinis autobusas, važiuojantis į Kauną, iš Birštono išvyksta 20 val. 30 min. Tad pirmiausiai reikėtų suderinti autobusų važiavimo grafikus.
Merės patarėja Rimantė Kurkauskaitė verslo atstovus informavo apie 2018 metų svarbiausius renginius, Birštono kurorto komunikacijos planus ir idėjas Lietuvoje bei užsienyje, pasidžiaugė išaugusiais sekėjų skaičiais Birštono kurorto socialinės medijos kanaluose. Susirinkusiems buvo pristatyti projektai „Birštoniečio kortelė“, internetinė platforma „Spotace“, „Globalus Birštonas“.
Susitikimo „Versmėje“ metu R. Kurkauskaitė pasidalino ir Turizmo ir informacijos centro pastebėjimais apie Birštono „madas“. Pasak Rimantės, tarp jų dominuoja vaikų ir šeimų turizmo (ypač vaikų atostogų laikotarpiais), patyrimo, kai renkamasi ne tik poilsis, bet ir įvairios edukacijos, kūrybinių atostogų, dalykinių konferencijų, gastronominio, saugaus, sveikatinimo ir kultūrinių renginių derinimo bei žiemos turizmo ir pramogų derinimo tendencijos. Beje, saugaus turizmo svarbą ypač akcentuoja svečiai iš Japonijos, Švedijos, Izraelio.
Merės patarėja pasidžiaugė verslo bendruomenės aktyviu prisidėjimu įgyvendinant įvairias reklamos akcijas bei projektus, dalyvavimu organizuojamuose renginiuose. Artimiausias jų – Kulinarinis konkursas. Po konkurso išleistame leidinuke bus pristatyti ne tik nugalėtojų, bet ir kiekvienos maitinimo įstaigos firminiai patiekalai bei pateiktos nuorodos, kurios maitinimo įstaigos yra draugiškos šeimoms, veganams ir svečiams su gyvūnais.
Keičiantis nuomonėmis apie socialiai atsakingą verslą, Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Helmanas Lik pakvietė verslo bendruomenę paremti Atviros jaunimo erdvės idėją. Ją įgyvendinus, miesto parke išaugtų du stikliniai kupolai, kuriuose vyktų įvairūs užsiėmimai, renginiai, konferencijos – tiesiog jaunieji birštoniškiai, o ir visi norintieji turėtų vietą ir individualiai, ir bendruomeninei veiklai. Kad planai virstų realybe, trūksta dar apie 18 000 eurų, 12 000 eurų jau gauta iš kitų rėmėjų. Helmano nuomone, parama šiam projektui būtų svarbi verslo investicija į Birštono jaunimą – būsimus darbuotojus, o taip pat ir dar viena patraukli galimybė reklamai.

Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *