Gyvūnų laikymo kontrolė bus tęsiama

Atsižvelgiant į bendruomenės (visuomeninių organizacijų atstovų, gyventojų) pastabas dėl pažeidimų, susijusių su gyvūnų įsigijimu, laikymu, dresavimu, gabenimu ir prekyba jais, ypač dėl šunų vedžiojimo viešosiose vietose, kovo 16 – 31 dienomis Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Birštono policijos komisariato (toliau – Birštono PK) prižiūrimoje teritorijoje surengta prevencinė priemonė, skirta gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimams išaiškinti.
Priemonės tikslas – užtikrinti, kad gyventojai laikytųsi Lietuvos Respublikos gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo (1997 m. lapkričio 6 d. Nr. VIII-500) nuostatų ir Gyvūnų laikymo Birštono savivaldybėje taisyklių, patvirtintų Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus 2015 m. birželio 10 d. įsakymu Nr. AV-252. 
Birštono PK pareigūnai kartu su Birštono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausiuoju specialistu Irmantu Adamoniu viešosiose vietose surengė reidus, atkreipdami ypatingą dėmesį į tai, kaip gyvūnų savininkai laikosi šunų vedžiojimo taisyklių reikalavimų, ar surenka šunų ekskrementus. Patikrinta 52 asmenys, atskleista 5 pažeidimai. Daugeliui šunų augintojų primintos gyvūnų laikymo taisyklės, išdalytos policijos pareigūnų parengtos gyvūnų auginimo ir laikymo atmintinės.

Primename, kad:
Skiepas nuo pasiutligės yra privalomas! Juo kasmet privaloma skiepyti šunis, kates ir šeškus. Savininkas privalo turėti vakcinavimą patvirtinantį dokumentą.
Paženklinkite savo augintinį. Tai padės apsaugoti gyvūną nuo vagystės ir pasisavinimo, o netikėtai jam pasiklydus, užtikrins, kad gyvūnas bus greičiau grąžintas namo.
Vedžiokite su pavadėliu. Šunys bendro naudojimo patalpose ir viešosiose vietose turi būti vedžiojami laikant už pavadėlio ir su antsnukiu ar be jo. Pavojingiems ir koviniams šunims, šių veislių mišrūnams privalomas ir pavadėlis, ir antsnukis.
Palaikykite švarą. Gyvūnus vedžiojantys asmenys turi surinkti jų ekskrementus.
Būkite atsakingi. Už netinkamą augintinio priežiūrą, elgesį ar kitų pareigų nevykdymą augintinio šeimininkai yra baudžiami.
Gyvūnų savininkai ir laikytojai privalo laikytis Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo (1997 m. lapkričio 6 d. Nr. VIII-500), Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso, Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso, Gyvūnų laikymo Birštono savivaldybėje taisyklių, patvirtintų Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus 2015 m. birželio 10 d. įsakymu Nr. AV-252 „Dėl Gyvūnų laikymo Birštono savivaldybėje taisyklių patvirtinimo“, nuostatų.
Už šių taisyklių pažeidimus pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 str. Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus nustatančių teisės aktų pažeidimus numatyta įspėjimas arba bauda iki dviejų tūkstančių eurų, arba gyvūno konfiskavimas, arba įpareigojimas dalyvauti atitinkamuose kursuose.
Už žiaurų elgesį su gyvūnais atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 str. Žiaurus elgesys su gyvūnais:
„Tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.“
Agresyvius šunis įvežti į Birštono savivaldybės teritoriją, juos įsigyti, laikyti, veisti, dresuoti ir jais prekiauti gali tik asmenys, turintys Birštono savivaldybės išduotą leidimą. Jeigu turite šunį, kurio veislė įtraukta į agresyvių šunų veislių sąrašą, privalote įsigyti leidimą.
Agresyvių šunų veislių sąraše, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. sausio 9 d. įsakymu Nr. B1-5, nurodyta, kad kovinių šunų veislės ir jų mišrūnai – amerikiečių pitbulterjeras, o pavojingų šunų veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių Staforšyro terjeras, Staforšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, Fila Brasileiro (brazilų mastifas), kangalas (turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.
Auginkime atsakingai ir palaikykime savo aplinką švarią!

Milda Mardosienė
Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato
Birštono policijos komisariato vyresnioji tyrėja

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *