Paroda „Ką pasėsi… 2018“ tradiciškai stebino

Praėjusį savaitgalį Kauno rajone prie Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) vyko 23-ioji tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2018.“ Parodoje gaminius pristatė daugiau kaip 300 įmonių ir organizacijų, apie 200 smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų. Penkiolika procentų dalyvių parodoje dalyvavo pirmą kartą.

Parodoje susitiko ūkininkai, auginantieji mėsinius galvijus: Ovidijus Drūlia su žmona Eligija, Mindaugas Kaminskas ir Remigijus Urbanavičius.

Tradiciškai gausiausia parodoje buvo žemės ūkio technikos ekspozicija, kuri užėmė 42 tūkst. kv. m plotą. Paviljonuose įsikūrė 115 įmonių, pristatančių trąšas, augalų priežiūros priemones, techniką, technologijas, fermų įrangą, konsultavimo ir kitas paslaugas. Sodininkams, kaimo verslininkams, amatininkams, prekybininkams buvo skirti skverai šalia ASU rūmų. Parodos lankytojai dalyvavo pusšimtyje renginių (seminarų, forumų, konferencijų), apimančių įvairiausias temas. Savo sukauptomis žiniomis ir patirtimi dalijosi ASU mokslininkai, Žemės ūkio ministerijos, valstybės įmonių, organizacijų specialistai. Parodoje dalyvavo 29 užsienio kompanijų atstovai iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos. Organizatorių teigimu, per tris dienas parodą aplankė iki šimto tūkstančių lankytojų.
Parodoje sutikti prieniškiai ūkininkai prognozavo, jog grūdininkų laukia sunkūs metai: žiemkenčių, pelningiausios kultūros, pasėti neleido rudeninės liūtys, o vasarojus nuostolių nekompensuos. Veiveriškis Ovidijus Drūlia savo šeimos verslą orientuoja mėsinės gyvulininkystės kryptimi, augina limuzinų veislės karves. Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis su kolegomis dalijosi liūdnomis prognozėmis. Politikų pažadai bliūkšta, prekybininkai šalies pieno gamintojus ir perdirbėjus gąsdina kainomis ir įvežtine produkcija, nėra vienybės ir žemdirbių savivaldos organizacijose.
Kraštiečiai, puoselėjantys nedidelius šeimos ūkius, tik gamtai turėjo priekaištų – dėl vėluojančio pavasario. Ūkininkų teigimu, žemdirbystė grindžiama vertybiniu pamatu. Tuo tvarus lietuvio šeimos ūkis, prieraišumas tradicijoms, pagarba valstybei.

Kanadoje gaminamas „Rostselmasch“ lankstinio rėmo traktorius „Versatile“.

Pagal žemės ūkio techniką pristatančių firmų ekspozicijas galėjai spėti lietuvius gyvenant klestėjimo metą: traktoriai vieni už kitus modernesni, galingesni, nuo šimto iki penkių šimtų arklių, tik imk ir važiuok. Siūlė suomiai, vokiečiai, amerikiečiai, lenkai, čekai.
Šeimos ūkiams, kurių ir rajone, ir šalyje daugiausia, viena įmonė siūlė Japonijoje gaminamus traktorius „Kubota“. Pasak ekspozicijos šeimininko Lino Matulaičio, japoniškos technikos kokybė žinoma visame pasaulyje. Pastaruoju metu gaminami „Kubota“ 100-175 AG traktoriai aprūpinti GPS ir autonomine įranga, užprogramuoti jie laukuose su prikabintais agregatais gali dirbti 2 cm tikslumu. Traktoriams suteikiama 5 metų garantija. Stambesniuose ūkiuose „Kubota“ tarnauja kaip pagalbiniai traktoriai, o šeimos ūkiuose, kur verčiamasi augalininkyste ir gyvulininkyste, jie yra nepakeičiami.
VĮ „Pieno tyrimai“ ekspoziciją pristatė vadovų ir specialistų komanda. Įmonės direktorė dr. Laima Urbšienė kalbėjo apie plečiamą paslaugų spektrą. Iš pieno mėginio laboratorijoje galima nustatyti ne tik žaliavos sudėtį ir kokybę, bet ir karvės ankstyvąjį veršingumą, mastito sukėlėjus pagal galvijo DNR. Populiarėja pašarų mitybinės vertės nustatymo paslauga, laboratorijos atliekama edukacinė veikla.
Lietuvos galvijų veisėjų asociacija ir bendra Lietuvos Vokietijos įmonė „Litgenas“ pristatė miniatiūrinį karvės elgesio ir sveikatos daviklį, įsegamą ausyje. Pasak veislininkystės specialistų dr. Edvardo Gedgaudo ir Alvydo Deltuvos, pagal ausies judesius ir virpesius daviklis į kompiuterį arba ūkininko mobilųjį telefoną praneša apie galvijų vaisą, sveikatą ir šėrimą. Tai mažina pieno gamybos kaštus.
„Slėnis Nemunas“ asociacija šiemet pristatė pluoštinių kanapių produkciją, Babtų sodininkai prekiavo vazonuose pasodintais vaismedžiais ir vaiskrūmiais, įvairios firmos prekiavo gėlių ir daržovių sėklomis, netrūko naminio alaus, duonos, sausainių, sūrių ir skilandžių. Tik turėk pinigų ir noro.

Justinas ADOMAITIS

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *