Kiaušinių marginimas – nenuobodus užsiėmimas

Spalvotas bei įvairiomis technikomis dekoruotas kiaušinis yra tarptautinis Velykų simbolis, o kiaušinių marginimo tradicija skaičiuoja jau ne vieną tūkstantmetį, mat, pirmųjų margučių pėdsakai aptinkami dar Mesopotamijoje. Tačiau šiandien gyvenimo ritmas pasiekė tokį greitį, kad daugumoje šalių žmonės spalvotus kiaušinius perka parduotuvėse, o kai kur margutį pakeičia pačiu paprasčiausiu šokoladiniu kiaušiniu. Bet šiaip ar taip, Velykos – šeimos šventė, turinti gilias tradicijas, kurių pamiršti nederėtų. Juolab, kad kiaušinių marginimas ne toks ir nuobodus užsiėmimas!


Kovo 15 dieną Kašonių bibliotekoje vyko edukacinė programa ,,Pasidaryk pats velykinį margutį”. Renginio metu savo idėjomis ir patyrimu dalijosi Laimutė Butkienė, kuri programos dalyvius supažindino su margučių dekoravimu ir puošimu pabarstukais ir siūlais.
Pati paprasčiausia kiaušinių marginimo technika – pabarstukai. Reikia kietai virto kiaušinio, pabarstukų, lipalo ar kitų skystų klijų, dubenėlio, šaukšto. Pirmiausia pasiruošiame darbo vietą, išberiame pabarstukus į dubenį, šiek tiek skystų klijų supilame į naudojimui patogų, nedidelį indelį. Kietai virtą kiaušinį aptepame klijais ir įdedame į indą su pabarstukais, švelniai spustelime, kad pabarstukai tvirčiau prikibtų. Šaukštu kiaušinį apverčiame ir procedūrą pakartojame. Patikriname, ar nėra didelių tarpų, per kuriuos matytųsi lukštas. Papuoštą kiaušinį perkeliame į lėkštę ir leidžiame išdžiūti.
Kruopštumo ir šiek tiek laiko reikalaujantis būdas – siūlų technologija. Jis tikrai vertas dėmesio, mat, siūlų technika dekoruoti kiaušiniai ne tik gražūs, bet ir neįtikėtinai tvirti. Reikia kietai virto kiaušinio, įvairių spalvų siūlų, skystų klijų, teptuko klijams ištepti. Kietai virtą kiaušinį tolygiai aptepame klijais. Jei klijai džiūsta greitai, iš pradžių ištepame tik pusę kiaušinio. Išsirenkame mėgstamas siūlų spalvas. Labiausiai šiai technikai tinka siuvinėjimui skirti siūlai, nes jie nei per stori, nei per ploni, o ir spalvų įvairovė didelė. Kiaušinį ištepus klijais, pradedame vynioti siūlą. Jei norite, galime pakeisti siūlo spalvą ir taip sukurti dar įdomesnį kiaušinio raštą. Baigę siūlo galus sutvirtiname lašeliu klijų, o kiaušiniui leidžiame išdžiūti.
Laimutė kantriai mus mokė. Visi įsitikino, kad šis procesas reikalauja daug kantrybės, kruopštumo bei kūrybiškumo. Bet dviejų valandų triūsas nenuėjo perniek. Ant išsprogusių šakelių pačių pasigaminti kiaušiniai atrodė nuostabiai.
Buvo gera pabūti kartu, pasidalinti Šv. Velykų laukimo džiaugsmu.Visi dalyviai gavo jų dalyvavimą patvirtinantį pažymėjimą. Dėkojame Laimutei už pasidalinimą savo patyrimu, kantrybę, kūrybiškumą.
Renginį organizavo Kašonių biblioteka ir kaimo bendruomenė ,,Kašonys“.

Danutė Bajorienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *