Rožės iškiliausiems

Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo išvakarėse, kovo 10 d., Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos bendruomenei buvo labai gera proga tęsti akciją „100 rožių – iškiliausiems Lietuvos žmonėms“, kuri vyks visus metus. Kartu su mokiniais nutarėme vykti į sostinę, kurioje gyvena daug Lietuvai nusipelniusių žmonių, kiti, jau iškeliavę Anapilin, ilsisi Antakalnio, Rasų kapinėse, ir juos pagerbti simboliniu rožės žiedu.


Susitikti su mumis maloniai sutiko visų mylimas aktorius, Nacionalinės premijos laureatas, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Regimantas Adomaitis. Jis pakvietė į savo namus. Labai nustebome, kai prie maestro namų mus pasitiko žurnalistai iš „Respublikos“ dienraščio, kurie susidomėjo šia akcija. O aktoriaus namuose buvome priimti kaip seni draugai: su arbata, vaisiais, saldumynais. Maestro labai nuoširdžiai padėkojo už rožę su Lietuvos vėliavos akcentu ir mūsų gimnazijos logotipu. Po to vyko labai įdomūs pašnekesiai apie aktoriaus darbą, kūrybą. Maestro padeklamavo ištrauką iš Just. Marcinkevičiaus poetinės dramos „Mindaugas“. Po šio šilto ir jaukaus susitikimo atsisveikindami pakvietėme Regimantą Adomaitį apsilankyti mūsų gimnazijoje.
Po viešnagės maestro namuose vykome į Antakalnio kapines. Jose padėjome rožes ir uždegėme žvakutes ant poeto, dramaturgo Just. Marcinkevičiaus, dainų autoriaus ir atlikėjo Vyt. Kernagio, neseniai išėjusio, maestro V.Noreikos, prezidento A.Brazausko ir kt. įžymių mūsų šalies žmonių kapų. Rasų kapinėse aplankėme, uždegėme žvakutes ir padėjome rožes dr.Jono Basanavičiaus, rašytojo ir poeto V.Mykolaičio – Putino, dailininko ir kompozitoriaus M.K.Čiurlionio amžinojo poilsio vietose.
Nuvykome į rašytojų V.Mickevičiaus – Krėvės ir V.Mykolaičio-Putino butus – memorialinius muziejus. Ten buvome plačiai supažindinti su šių rašytojų gyvenimu ir kūrybiniu palikimu, apžiūrėjome autentiškus eksponatus iš to laikmečio, kai rašytojai gyveno šiuose namuose.
Grįžome pakylėti, tarsi geroji dvasia mus lydėjo visą kelionę. „100 rožių“ akcija ties kelius ir į kitus Lietuvos miestus ir miestelius, teks dar sugrįžti ir į Vilnių…
N.Mieliauskienė
Lietuvių kalbos
ir literatūros mokytoja

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *