Pasikeitimai matomi plika akimi

„Ar žmonėms gera ir saugu gyventi Prienuose?“ – į šį klausimą Prienų miesto seniūnas Algimantas Matulevičius pabandė atsakyti seniūnijos veiklos ataskaitoje, kurią pristatė dalyvaujant savivaldybės vadovams, Tarybos nariams, biudžetinių įstaigų, bendruomenių ir asociacijų atstovams, aktyviems miestiečiams.

Dėmesys aplinkai ir gyvenimo kokybei
Prienai nėra augantis miestas. Demografinė situacija sukuria specifines švietimo, socialines, sveikatos priežiūros ir kitas problemas. Nepaisant to, gyvenamosios aplinkos kokybė Prienų mieste kasmet gerėja.
Labiausiai miesto estetinę išvaizdą pakeitusiu ir gyventojams komfortiškesnes gyvenimo sąlygas užtikrinusiu dalyku seniūnas A.Matulevičius įvardino daugiabučių namų renovaciją – ji tęsis ir šiemet. Gyvenamųjų namų modernizavimo programą sėkmingai administruoja UAB „Prienų butų ūkis“, kuri yra svarbiausias seniūnijos partneris. Bendrovė taip pat vykdo priežiūrą 94 daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, prižiūri kitus komunalinio ūkio objektus bei tvarko miesto viešąsias erdves.
2017 m. viešųjų erdvių teritorijų tvarkymui seniūnija išleido per 28 288 Eur, daugiau dėmesio skirta sodams. Seniūnas pasidžiaugė, kad ir patys „Medelyno“ ir „Vandenio“ sodų bendrijų gyventojai suskato tvarkytis, jų iniciatyva Šiltnamių ir Ropių gatvės padengtos smulkintu betonu, įrengti vandens surinkimo šuliniai.
Kalbant apie sodų bendrijų perspektyvą, mero Alvydo Vaicekausko įsitikinimu, jų teritorijos turėtų būti prijungtos prie miesto, tuomet savivaldybė galės daugiau prisidėti prie kelių tvarkymo ir kitų problemų sprendimo. Tačiau pirmiausia reikia visų gyventojų sutarimo įteisinant kelius.
Prienų miesto gatvių, pėsčiųjų takų, važiuojamosios gatvės dalies (vienas metras nuo bordiūro), šaligatvių, laiptų, aikštelių, įvažiavimų, vejų, žolynų ir gėlynų plotų valymui ir priežiūrai UAB „Prienų butų ūkis“ pernai išleido 124679 Eur. Lėšų sanitarijos darbams trūko, todėl į pagalbą buvo pasitelkti žmonės, atliekantys viešuosius bei atidirbantys visuomenei naudingus darbus. Jie kirto krūmus, valė Nemuno, tvenkinio pakrantes, tvarkė aplinką, atliekų konteinerių aikšteles, neveikiančias kapines, plovė stotelių paviljonus ir atliko kitus būtinus darbus. Prie viešųjų erdvių tvarkymo talkų metu prisidėjo ir patys gyventojai, darbo kolektyvai.
Komunalinio ūkio objektų atnaujinimo ir plėtros programai (gatvių apšvietimui) 2017 metais skirta 69 700 Eur. Lėšos sumokėtos už sunaudotą elektros energiją ir apšvietimo įrengimų priežiūrą, kurią vykdė UAB „Ordo“.
Mieste yra 1003 šviestuvai, pernai papildomai apšviesta Pramonės gatvė, pagrindinės pėsčiųjų perėjos, įrengtas apšvietimas Greimų g. take nuo Panemunės g. iki Beržyno g. Tačiau, seniūno teigimu, to nepakanka: 16 miesto ir 32 sodo bendrijų gatvėse naktimis vis dar tamsu. Rūpinamasi Kauno gatvės apšvietimo tinklų rekonstrukcija, dėl to kreiptasi į ESO specialistus, tačiau kol kas šis projektas į planus neįtrauktas.
2017 m. kelių priežiūros ir plėtros programai išleista 297 507 Eur. Pernai baigtas Kęstučio ir J. Basanavičiaus gatvių šaligatvio kapitalinis remontas, suremontuotos automobilių stovėjimo aikštelės prie J. Janonio g. 3, 5, ir Vytauto g. 31 daugiabučių namų, Revuonos g. atkarpa nuo Kauno g. iki Maironio g., asfaltinė danga Pušyno ir Panemunės gatvėse, Greimų g. šaligatvis nuo tilto iki Vilniaus g., šaligatviai Laisvės a. ir prie Stadiono g. 20 namo. Taip pat buvo prižiūrimos gatvės, greideriuojami, žvyruojami keliukai, lopomos duobės, valomas sniegas, ženklinamos gatvės, statomi kelio ženklai.
A.Matulevičius davė pažadą, kad, atlikus vandentiekio tinklų renovaciją, bus išasfaltuota Stadiono gatvė. Bus ieškoma lėšų naujų gatvių (Tinklų, Kalniečių, Pašilės, Piliakalnio) įrengimui.
Pasak A.Matulevičiaus, didelį gyventojų rūpestį iki šiol kėlė sunkiasvorių automobilių srautas F. Martišiaus gatvėje. Jis informavo, kad dar šiemet Kelių direkcijos lėšomis prasidės šios gatvės, šaligatvių ir apšvietimo rekonstrukcija. Meras Alvydas Vaicekauskas patvirtino šią informaciją, prašydamas gyventojus būti pakantesniems ir ištverti būsimus nepatogumus, žadėdamas daryti viską, kad šiuo laikotarpiu tranzitiniai krovininiai automobiliai būtų nukreipti aplinkkeliais.

Daug kas priklauso ir nuo pačių žmonių
2017 m. seniūnija daug dėmesio skyrė nesitvarkantiems namų valdų šeimininkams, patikslintas Prienų miesto apleistų, nenaudojamų pastatų sąrašas, jų šeimininkams išsiuntinėti įspėjimai, jie bandomi paveikti pokalbiais ir didesniu nekilnojamojo turto mokesčiu.
Į Prienų miesto seniūniją gyventojai užsuka ne tik norėdami deklaruoti gyvenamąją vietą, išvykimą, su prašymais bei skundais, bet ir norėdami gauti leidimus žemės darbams, prekiauti, teikti paslaugas. Prienų seniūnija aktyviai dalyvauja Prienų rajono savivaldybės kelių eismo saugumo ir kitų komisijų darbe. Iškylančioms problemoms spręsti, ūkiniams bei organizaciniams darbams, pasiruošimui šventėms seniūnija į pagalbą pasitelkia seniūnaičius (jų išrinkta 9), bendruomenes, aktyvius piliečius ir kitus partnerius. Taip stiprinamas bendruomeniškumas ir piliečių atsakomybė.
Seniūnas pasidžiaugė, kad praėjusiais metais Paprienės bendruomenės iniciatyva įrengta vaikų žaidimo aikštelė Panemunės g., o klubas „Vėjas“, laimėjęs atranką ir pasirašęs sutartį su UAB „Prienų butų ūkis“, įrengė Kneipo takelį Tyliojoje gatvėje.
Kęstučio seniūnaitijos seniūnaitės Z. Podlipajevienės teigimu, nebūtina investuoti milijonus, kad Prienuose taptų gyventi šviesiau ir gražiau. Reikia noro ir iniciatyvos. Juk nieko nekainuoja paimti į rankas šluotą, grėblį ir susitvarkyti aplinką, nuraminti verkiantį vaiką ar pakalbinti seną žmogų.
Seniūnas A.Matulevičius, padedant sekretorei Ramintai Baranauskienei, įteikė Prienų miesto vėliavas tiems žmonėms, kurie dėl miesto nuveikė gražių darbų: Laimai ir Albertui Jurgelaičiams – už puikią šeimą, užauginusią, paruošusią ir išleidusią į gyvenimą du savo ir du giminaičių vaikus; Gražinai ir Antanui Bendinskams – už altruizmą, nuoširdžią visuomeninę veiklą; Algiui Valatkai – už bendradarbiavimą ir miesto gražinimo darbus; Aldonai Ivanauskienei – už ilgametį ir nuoširdų darbą sporto srityje, už surinktą ir aprašytą sporto istoriją.
Padėkomis paskatinti aktyvūs ir gyvenamajai aplinkai bei problemoms neabejingi žmonės: „Pasakos“ lopšelio – darželio auklėtoja Asta Rauluševičienė, seniūnaitė Zita Podlipajevienė, sodų bendrijos „Vandenis“ pirmininkė Ilona Klimavičienė, verslininkai Augustė Pociūtė – Žičkienė ir Aidas Žičkus, Egidijus Sadauskas, Linas Mozūras.

Miestas virs „statybų aikštele“
Meras A.Vaicekauskas pabrėžė, kad šie metai Prienams – statybų ir svarbių projektų proveržio metai. Gerą startą tam davė 150 tūkst. eurų vertės dviračių – pėsčiųjų tako Paprienėje nutiesimas, vandentiekio įrengimas kapinėse, jų suskaitmeninimo darbai, patvirtinta kvartalinė renovacija. Gatvių šviestuvai bus keičiami į ekonomiškesnius, papildomai įrengta per 300 naujų, gerinamas apšvietimas ties perėjomis.
Meras patvirtino, kad jau pasirašyta sutartis, baigiamas derinti projektas – ir dar šį pavasarį prasidės autobusų stoties rekonstrukcija. Bus išasfaltuotos Birutės ir J. Vilkutaičio – Keturakio gatvės buvusio karinio miestelio teritorijoje, įrengtas dviračių takas Kęstučio gatvėje. Vykdomos pirkimų procedūros 2 mln. eurų vertės projektui, kurį įgyvendinus neatpažįstamai pasikeis Stadiono mikrorajono erdvės aplink tvenkinį. Numatyti finansavimo šaltiniai mišrių ir rūšiuotų atliekų surinkimo aikštelėms prie daugiabučių namų įrengti, daliai „Žiburio“ gimnazijos tvoros atnaujinti ir t. t. Baigiami apleistos Nemuno pradinės mokyklos patalpų perprojektavimo darbai, į jas bus perkeltas „Saulutės“ lopšelis – darželis ir Meno mokykla.
Tarybos narės Loretos Jakinevičienės nuomone, miesto centre esančios „Saulutės“ darželio patalpos labai tiktų nevyriausybinių organizacijų, asociacijų, klubų veiklai. Bendruomeninius namus turi Birštonas, kodėl ir Prienų savivaldybė negali apie tai pamąstyti?
Susirinkime Prienų krašto muziejaus veiklą pristatė direktorė Lolita Batutienė; apie galimybę teikti projektus ir gauti europinę paramą pasakojo Prienų miesto vietos veiklos grupės pirmininkas Mindaugas Rukas; kompleksinių paslaugų šeimai projektą pristatė Prienų socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė; tapti globos namuose augančių vaikų globėjais šeimas paragino Jiezno globos namų direktorė Jūratė Žukauskienė; apie UAB „Prienų šilumos tinklai“ investicijas į Prienų miesto šilumos vamzdynų renovaciją informavo direktorė Albina Minciuvienė.

Įnešė sumaišties…
Ko gero, Prienų miesto ataskaitinis susirinkimas būtų sklandžiai baigęsis Prienų KLC mėgėjų šventinio koncerto gaidomis, jei ne Tarybos nario Arūno Vaidogo aštrus pasisakymas. Jo nuomone, daugelis projektų Prienuose neatsitiktinai bus pradėti šiais, priešrinkiminiais metais. Anot jo, savivaldybės vadovams turėtų rūpėti ne vien pagyros, bet ir gyventojams svarbios neišspręstos problemos. Jis vardino: laikas sparčiai bėga, o atliekų surinkimo sistema ir paslaugos kaina taip ir netapo socialiai teisingesnė. Prienų gyventojai šilumos tiekėjui per dvejus metus nepagrįstai permokėjo 825 tūkstančius eurų už suvartotą šilumos kiekį, tačiau ši permoka jiems bus grąžinta tik per 5 metus, dalis jos nesulauks, nes bus arba pardavę butus, arba mirę.
A.Vaidogas atkreipė dėmesį į neracionalų lėšų panaudojimą savivaldybėje. Jis apgailestavo, kad nesurasta pinigų papildomam klasės komplektui, tačiau nepagailėta 150 tūkst. eurų būsimam miesto fontanui. Jo įsitikinimu, nesąžiningai paskirstytos lėšos ir miesto bendruomenėms – daugiau gavo tos, kurios yra „arčiau“ savivaldybės vadovų.
Meras Tarybos nario priekaištus atrėmė, išsakydamas savo argumentus, o „nuskriaustų“ bendruomenių atstovai jų nesureikšmino, sakydami, kad lėšų reikia nusipelnyti savo veikla. Akivaizdu, susirinkime buvo daugiau prieniečių, pasirengusių ne kritikuoti, o dirbti, savo iniciatyvomis ir asmeniniu pavyzdžiu stiprinti bendruomeniškumą, gražinti miestą. Kiekvienas iš naujo galėjo atrasti sau Prienus, atidžiau pasižvalgęs po Just. Marcinkevičiaus bibliotekos darbuotojų parengtą spaudinių parodą, veikusią Prienų KLC fojė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *