Piliakalnių metams pasibaigus

Nemuno kilpų regioninio parko direkcija 2017 metais vykdė projektą „Piliakalniai vakar, šiandien ir rytoj“, jį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Pagal projektą vyko konferencijos, konkursai, talkos, renginiai. Veiklą apibendrino renginys, vykęs Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos lankytojų centre Birštone. Konkurso, kurio metu reikėjo aplankyti kuo daugiau piliakalnių ir atsiųsti gražiausias jų nuotraukas, dalyvių laukė siurprizai.

Daugiausia piliakalnių – 45 – Nemuno kilpų regioniniame parke aplankė Brazių šeima iš Kaišiadorių.

Renginyje dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, vicemeras Vytas Kederys, Prienų rajono savivaldybės vicemeras Algis Marcinkevičius, Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius, Birštono seniūnas Jonas Kederys.
Renginį pradėjo Birštono meno mokyklos mažieji dainininkai, vadovaujami mokytojos Ramunės Liutvynskienės. Sveikinimo žodį tarė ir projekto idėją pristatė Nemuno kilpų regioninio parko direktorė Dalia Križinauskienė. Vyriausioji specialistė Ramutė Milušauskienė pristatė projekto metu vykusias veiklas ir pasidžiaugė, kad į organizuotus renginius įsitraukė visų keturių kaimyninių Alytaus, Kaišiadorių, Prienų rajonų ir Birštono savivaldybių įvairaus amžiaus gyventojai. O kad projektas vyktų sklandžiai, įvairioms veikloms buvo surasti ne tik partneriai, bet ir rėmėjai. Bendru susitelkimu projekto veiklos buvo įvykdytos.
Nemažo susidomėjimo sulaukė konferencijos „Krašto kultūros paveldas – piliakalniai“, skirta moksleiviams, ir „Piliakalniai vakar, šiandien ir rytoj“, skirta visiems besidomintiems archeologų nuveiktais darbais. Konferencijų metu apie piliakalnius ne tik išgirdome naujų pasakojimų, kuriuos surinko po savo gimtas vietas keliaudami moksleiviai, bet ir iš archeologų sužinojome apie naujų piliakalnių suradimo būdus, jų paplitimą Lietuvoje ir mūsų krašte. Konferencijos metu

Matiešionių piliakalnis. Nuotraukos autorius – V.Kazlauskas.

archeologas Gintautas Zabiela pristatė naujai surastus piliakalnius. Vasaros pabaigoje buvo organizuotas šiaudinių skulptūrų pleneras „Gyvenimas dvare“, kuriame savo menines idėjas įgyvendino bendruomenių komandos ir pavieniai asmenys. Plenero dalyvių darbai džiugino Punios lankytojus visą mėnesį. Tą patį vakarą vyko Bendruomenių šventė „Mes – Nemuno šalies vaikai“. Šventėje dalyvavo ir susirinkusiuosius džiugino geriausi Dzūkijos ir Suvalkijos kraštų muzikantai, šokėjai ir pasakoriai. Vakaro „vinis“ – Naisių vasaros teatro koncertas.
Rugsėjo mėnesį minėjome Baltų dienas ir kartu su ansambliu „Kūlgrinda“ deginome laužus, šokome baltiškuosius šokius. Į projekto veiklas įsijungė Birštono savivaldybės bendruomenės, visuomeninės organizacijos, Birštono gimnazija. Jų bendro darbo dėka piliakalniai tapo prieinamesni ir gražesni. Negalime pamiršti Birštono girininkijos miškininkų ir vyriausiojo miškininko Tado Zubavičiaus indėlio. Jie atliko tuos darbus, kurių neįstengėme padaryti, nes pritrūko jėgos ir techninių priemonių. Jų dėka prie dviejų Birštono savivaldybės piliakalnių atsirado užrašai. Projekto metu buvo vedamos pamokos moksleiviams, o vienoje pamokoje dalyvavo ir Seimo narys Andrius Palionis, kuris pasakojo savo senelio istorijas apie supiltus

Paverknių piliakalnis iš paukščio skrydžio. Nuotraukos autorius – R.Strikauskas.

piliakalnius – mažus Lietuvos kalnelius. Vykęs konkursas „Legendų skrynią atvėrus“ sulaukė 355 piešinių. Konkurse dalyvavo ne tik kaimyninių savivaldybių moksleiviai, bet ir sulaukta piešinių iš Šalčininkų savivaldybės. Apsilankę Birštono lankytojų centre, turistai galėjo apžiūrėti parodas, kurias pristatė Alytaus kraštotyros muziejus, taip pat pasidžiaugti Andriaus Palionio organizuotu kūrybinių darbų konkursu. Ši paroda „Istorinė atmintis. Ką sako mūsų piliakalniai“ buvo eksponuojama birželio mėnesį.
Projekto pabaigai išleista knyga „Piliakalniai Nemuno kilpų regioniniame parke“. Skaitantys knygelę sužinos, kur yra koks piliakalnis, kaip jis atrodo šiuo metu, kokius radinius jame rado archeologai, ką dar netoliese galima aplankyti. Juos suintriguos pasakojimai ir legendos apie šiuos piliakalnius, kuriuose minimi vaiduokliai ar aukso skrynios.
Baigiantis vakarui buvo apdovanoti konkurso „Gražiausia piliakalnio nuotrauka“ laureatai ir nugalėtojai. Konkursui buvo atsiųstos 74 nuotraukos. Tačiau prisimenant lietingus vasaros ir rudens orus, fotografams buvo sudėtinga įgyvendinti savo planus. Konkurso laureatais tapo: Diana Kupstienė, Artūras Balčiūnas, Jūratė Anankienė ir Rasa Valatkaitė. Jie buvo apdovanoti Nemuno kilpų regioninio parko padėkos raštais ir UAB „Ekofrisa“ dovanėlėmis.
Už gražiausią Prienų krašto piliakalnio nuotrauką Prienų savivaldybės prizu, kurį įteikė vicemeras Algis Marcinkevičius, apdovanota Renata Marcinkevičienė.

Žarijų piliakalnis. Nuotraukos autorė – R.Marcinkevičienė.

Už gražiausią Birštono krašto nuotrauką Birštono savivaldybės prizu apdovanotas Virginijus Kazlauskas, prizą įteikė Birštono merė Nijolė Dirginčienė.
Už meniškiausias piliakalnių nuotraukas, pateiktas konkursui, prizas įteiktas Rimvydui Strikauskui. Jį apdovanojo Seimo narys Andrius Palionis.
Konkurso dalyviai, nelaimėję nominacijų, buvo apdovanoti Nemuno kilpų regioninio parko padėkomis ir konkurso partnerio – Prienų krašto muziejaus – atminimo dovanomis.
Daugiausia piliakalnių aplankė Brazių šeima – Reda, Virginijus, Emilija, Elena, Elžbieta – iš Kaišiadorių:  Jie aplankė 45 piliakalnius: Prienų  krašte – 33, Birštono – 8, Alytaus – 4. Vakaro metu jie pasidalino įspūdžiais iš savo kelionių po Lietuvos piliakalnius. Per neilgą laikotarpį šeima jų aplankė 145. Virginijaus teigimu, „Lietuvoje yra daugiau kaip 900 piliakalnių, o tai reiškia dar daug kelionių laukia visos šeimos“. Labiausiai šeima mėgsta ieškoti tų piliakalnių, kurie yra sunkiau surandami. Prie kiekvieno piliakalnio šeima nusifotografuoja su savo šeimos vėliava, o kelionių įspūdžius talpina į internetą. Ten užfiksuotos visos gražiausios akimirkos, beieškant lietuviškų kalnelių. Daugiausia piliakalnių aplankiusiai šeimai įteikta Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos padėka ir „Vytauto Mineral SPA“ dovanų kuponas.
Už pagalbą, įgyvendinant projektą, dėkojame partneriams ir rėmėjams.
Nemuno kilpų regioninio parko informacija

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *