Prienų ūkininkų sąjungos taryboje

Praėjusį pirmadienį įvykusiame Prienų ūkininkų sąjungos tarybos posėdyje buvo aktyviai diskutuota apie pasirengimą Jonavoje vyksiančiam visuotinam žemdirbių suvažiavimui, kuriame bus aptariami ir mūsų krašto ūkininkams rūpimi klausimai. Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius mano, kad dalyvaudami suvažiavime atsakymus į rūpimus klausimus išgirs ir į skyriaus tarybą besikreipusi S. Krūvelienė, ir kiti ūkininkai. Dėl dalyvavimo suvažiavime – kreiptis į Prienų ūkininkų sąjungą.
Tarybos nariai posėdyje išklausė sąjungos nario Donato Šimukonio pateiktą siūlymą dėl galimybės morkomis, obuoliais ir sultimis prekiaujantiems ūkininkams teikti savo išaugintus vaisius ir daržoves Prienų rajono ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigoms. D.Šimukonio teigimu, tai nėra sudėtinga procedūra. Sertifikuoto ar ekologinio ūkio savininkui reikia užsiregistruoti Rinkos reguliavimo tarnyboje ir vėliau rasti būdą sudaryti sutartį tiesiogiai arba su platintoju, t. y. operatoriumi teikiančiu produktus maistą teikiančioms įmonėms.
Tačiau, kita vertus, kaip pastebėjo ir tarybos nariai, dauguma ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigų valgyklų yra išnuomotos, konkursus laimėjusioms maisto tiekimo įmonėms galioja Viešųjų pirkimų įstatymų nuostatos, tad problema nėra taip paprastai sprendžiama. Į šį procesą turėtų įsijungti ir ugdymo įstaigų steigėja – savivaldybė.
Tarybos nariai neatmetė pasiūlytos idėjos, bet nutarė pirmiausia išsiaiškinti, ar būtų pasiūla bei paklausa, ir tuomet ją vystyti toliau. Ūkininkai, turintys sertifikuotų ar ekologinių ūkių statusą ir pageidaujantys užsiimti obuolių, morkų ir sulčių tiekimu ugdymo įstaigoms, turėtų kreiptis į seniūnijose dirbančius žemės ūkio specialistus.
Posėdyje pasidžiaugta Prienų krašto žmonių aktyvumu renkant parašus po Peticija, reikalaujant, kad tiesioginių išmokų vidurkis ir kad išmokos už žalinimą ir visų kitų naujai įvedamų aplinkosauginių BŽŪP elementų taikymą būtų vienodos visoje Europos Sąjungoje. Peticija su parašais bus perduota europarlamentarui Broniui Ropei, kuris ją įteiks ES Parlamento Peticijų komitetui.
Taryboje aptarta ir susirinkimų seniūnijose tvarka, kitos aktualijos.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *