L.Valatkienės „Išrinktieji“ Birštone

Sausio 24 dieną Birštono kurhauzo galerijoje meno gerbėjams pristatyta žurnalistės, redaktorės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės paroda ir projektas „Išrinktieji“.

Lankytojų dėmesiui pateikiama 90 -ties žinomų Lietuvos menininkų psichologinių fotoportretų, sujungtų į segmentus kaip dėlionė (puzzle). Pažinti juos artimiau padės albumas – katalogas, jame prie kiekvieno kūrėjo portreto pateikiamos arba prasmingos jo mintys, arba kolegų atsiliepimai ir menotyrininkų įvertinimai. L.Valatkienė intriguoja ir jaunuosius parodos lankytojus – į parodos atidarymą kartu su mokytojais Rasa Mekioniene ir Remigijumi Janušaičiu užsukę Birštono meno mokyklos Dailės skyriaus mokiniai buvo pakviesti dalyvauti meno pažinimo edukacijoje ir iš atskirų detalių surinkti dėliones. Tam pasitarnavo „išrinktų“ menininkų sukurti darbai.
Autorė L.Valatkienė pabrėžė, kad paroda – tai jos pačios subjektyvi „Išrinktųjų“ metaforos (Visi pašauktieji, bet ne visi išrinktieji) interpretacija, fotografijų „herojus“ ji rinkosi pagal jų tipažus, charakterius ir nuotaikas, tačiau tai tik jos asmeninis požiūris, o gyvenime jie galbūt yra visiškai kitokie.
Tarp „išrinktų“ lietuviško meno kūrėjų yra ir birštoniečio skulptoriaus Martyno Gaubo psichologinis portretas, papildytas jo skulptūros „Konteineris“, geriau žinomo, kaip „Galva“, dėlione. Parodos atidaryme dalyvavęs Martynas pasidžiaugė L.Valatkienės netikėtu sumanymu, kurio tikslas pristatyti menininkus kitoje šviesoje. Jam buvo įdomu apsilankyti šioje parodoje, „neakivaizdžiai“ susitikti su pažįstamais kūrėjais, kurių dauguma – labai įdomios asmenybės. M.Gaubas prisiminė pažinties su kai kuriais menininkais aplinkybes ir kuriozines situacijas.
Parodos atidarymas tapo nuoširdžiu bendraminčių pabendravimu, kurio metu autorė L.Valatkienė padėkojo visiems, suteikusiems įkvėpimo, palaikiusiems ir padėjusiems realizuoti šio projekto idėją, tapusiems jo rėmėjais. Pirmiausia – Birštono savivaldybės merei Nijolei Dirginčienei, kuri davė vertingų patarimų ir pastūmėjo įgyvendinti sumanymą, taip pat merės patarėjai Rimantei Kurkauskaitei bei Kultūros centro direktoriui Zigmui Vileikiui, pasirūpinusiam tinkamu paveikslų eksponavimu.
Autorė prasitarė, jog šios parodos idėja gimė būtent Birštone, dalis portretų nufotografuoti prieš porą metų kurorte vykusio dailininkų individualistų plenero metu. Todėl savo kelionę po Lietuvą „Išrinktieji“ turėjo pradėti Birštone, bet taip jau atsitiko, kad, gavus patalpas eksponavimui, pirmiausia parodą išvydo Vilniaus ir Panevėžio gyventojai…
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *