Legendinis Užuguosčio karnavalas – idėja Lietuvai kaip suburti kraštiečius geriems darbams

Prieš trejus metus Užuguostyje atgaivintas buvusios mokyklos karnavalas tampa tradiciniu kraštiečius vienijančiu įvykiu ir vienu didžiausių žiemos renginiu ne tik Stakliškių seniūnijoje, bet ir visame Prienų rajone. Praeitų metų pabaigoje įvykusiame trečiajame Legendiniame Užuguosčio karnavale prisiminta Užuguosčio varpo legenda įgauna naują prasmę – pirmą kartą apdovanoti reikšmingai prie krašto gerovės prisidėję kraštiečiai, jiems išdalinti mažieji Užuguosčio varpai.

2015-iejį metai įeis į Užuguosčio istoriją kaip lūžio metai, kuomet sujaudinti esamos uždarytos Užuguosčio mokyklos pastato būklės, buvę mokiniai susivienijo ir atgaivino buvusį mokyklos karnavalą, kurio tikslas buvo surinkti lėšas nenaudojamo pastato stogo remontui ir konservavimui nuo tolimesnio irimo.

Kilnus tikslas 2016 m. buvo įgyvendintas, o po sutvarkytu pastato stogu 2017 m. susibūrė visos trys Užuguostyje veikiančios nevyriausybinės organizacijos – likusias nenaudojamas pastato patalpas pagal panaudos sutartį su Prienų rajono savivaldybe valdyti ėmėsi Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubas ir Užuguosčio kaimo bendruomenė „Radasta“. Kur kas anksčiau buvusios mokyklos sporto salę valdo ir prižiūri Užuguosčio kaimo bendruomenė „Užuguostis“. Trečiasis Legendinis Užuguosčio karnavalas tapo pirmasis bendras visų trijų organizacijų renginiu, kurio organizavimu rūpinosi renginio iniciatoriai – buvę Užuguosčio mokyklos mokiniai. Jų tikslas – perduoti organizacijoms tokio pobūdžio renginių organizavimo patirtį ir žinias, pritraukti rėmėjus, ieškoti pastato įveiklinimo galimybių, gerinti gyvenimo kaime kokybę, didinti Užuguosčio kaimo žinomumą ir patrauklumą.

Užuguostis atgyja ne tik Legendinio Užuguosčio karnavalo dieną, kaimas šventine dvasia nušvinta kur kas anksčiau, nes jau antrus metus iš eilės miestų dekoravimo bendrovė „Adam decolight“ paskolina šviečiančias dekoracijas, kurių pakabinimu geranoriškai pasirūpina Stakliškių seniūnija. Per šias šventes užuguostiečių ir seniūnijos dėka nušvito ir dar vienas atokus Prienų rajono kainas – Vyšniūnai. Kitais metais užuguostiečiai neatmeta galimybės nustebinti kurią nors kitą kaimyninę gyvenvietę.

Visų laukiamas įvykis

Užuguosčio karnavalo jau laukia ne tik vietos vaikai, kuriems šiais metais programą ir dovanėles pristatė Užuguosčio kaimo bendruomenė „Užuguostis“, bet ir aplinkinių gyvenviečių gyventojai bei iš visos Lietuvos atvykstantys buvę mokyklos mokiniai. Vaikų dalies rėmėju šį kartą tapo kraštiečio verslininko Gintauto Sodaičio valdoma bendrovę „Brevitra“.

Legendinis Užuguosčio karnavalas kaskart susirinkusiuosius stebina savo programa. Šįkart Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubas pristatė magijos ir humoro šou kartu su gerai žinomu iliuzionistu Antonu Lavrentjevu, vakaro svečius taip pat linksmino atlikėjas Mino ir Klaipėdos šokių studijos „Hatora“ šokėjos. Vakarą vainikavo Kauno naktinių klubuose grojantis DJ Mateus ir apie DJ karjerą svajojantis užuguostietis, tą vakarą pasivadinęs tiesiog DJ ManDa.

Įspūdingo renginio finansiniu rėmėju šias metais tapo bendrovė „Vilniaus betono demontavimo technika“, kuri savo socialine atsakomybe išreiškė paramą ir palaikymą užuguostiečių iniciatyvai išsaugoti buvusios mokyklos pastatą. Renginys taip pat buvo finansuotas iš Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubui skirtų 2 proc. paramos bei šio klubo garbės narių privačiomis lėšomis. Visus tris metus renginiui finansuoti nebuvo naudojamos politikų, savivaldybės ar projektinės lėšos.

Kaip ir kasmet, prie renginio organizavimo ženkliai prisideda parodų organizavimo bendrovė „Ekspozicijų centras“, kuri renginiui suteikia staliukus ir kėdes. Iš anksto labdaringo vakaro svečių staliukų rezervacijos taip pat naudojamos renginio programos finansavimui.

Pastatas atgyja

Kilniems tikslams įgyvendinti gerinant buvusios Užuguosčio mokyklos pastato būklę naudojamos labdaringos loterijos metu surinktos lėtos. Už prieš tris metus organizuoto pirmojo karnavalo metu surinktas aukas rekonstruotas mokyklos pastato stogas, po antrojo karnavalo pradėtos tvarkyti mokyklos aktų salės patalpos ir pakeisti langai, trečiojo karnavalo metu surinktos lėšos toliau bus naudojamos įrenginėjant aktų salę ir iš dalies rekonstruojant stogą virš pastato sporto salės.

Labdaringos loterijos prizų fondas šįkart pasižymėjo prizų įvairove ir siekė apie 2500 Eur, o didžiausią dalį prizų įsteigė kraštiečiai ir buvę Užuguosčio mokyklos mokiniai. Savo verslo prizus įsteigė visažistė ir manikiūrininkė Jūratė Norkuvienė, kineziterapeutė Sima Jakutavičiūtė, sūrininkė Jurgita Markauskienė, bendrovės „Koslina“ savininkai Genutė ir Vandalinas Markauskai, jų dukra kosmetologė Simona Markauskaitė.

Taip pat aktyviai kitais prizais, pritraukdami rėmėjus, pasirūpino buvę Užuguosčio mokyklos mokiniai Ugnius Katkauskas, Silvija Jurgelevičienė, Jolita Mažeikienė ir Simona Šalomskaitė. Legendiniame Užuguosčio karnavale buvo galima laimėti automobilių prekių prekybos bendrovės „Eoltas“ dovanų kuponus, kurių bendra vertė siekė net 200 Eur. Net septynis dvigubus kvietimus į kiną įsteigė kino teatrų tinklas „Forum Cinemas“. Dovanų kvietimus apsilankyti kontaktiniame zoologijos sode Kaune įsteigė „Zoopark“, pajodinėti žirgais pakvietė Birštone veikiantis žirgynas „Žygiai žirgais“.

Visus metus iš eilės dovanų kuponus pasimėgauti procedūromis įsteigė Eglės sanatorija Birštone, kuri tris labdaringos loterijos laimėtojus pakvietė apsilankyti pirčių ir baseinų zonoje, o dar du – naujajame Funkcinės diagnostikos ir reabilitacijos centre išbandyti šalčio terapiją (krioterapiją).

Šiasi metais gausybę prizų įsteigusi didmeninės prekybos bendrovė „Smart Trading“ pavertė visus labdaringos loterijos bilietus laimingus, nes kiekvienas aukojantis Užuguosčiui tapo akcijos „Auginame Užuguostį“ dalimi ir gavo įvairių augalų sėklų su auginimo žemėmis, vadinamųjų sodų. Kiekvienas auginantis Užuguosčio karnavale gautų sėklų augalą įsipareigojo pagalvoti, ką gali padaryti vardan Užuguosčio, kad jis taip pat sėkmingai augtų bei džiugintų akį bei sielą.

Pagrindinį labdaringos loterijos prizą jau antrą kartą įsteigė kelionių agentūra „West Ekspress“ ir laimingiausiam Užuguosčio rėmėjui padovanojo savaitgalio kruizą dviems į Helsinkį.

Išdalinti Užuguosčio varpai

Į Užuguostyje vykstančias iniciatyvas kasmet įsitraukiant vis daugiau kraštiečių, didžiausiame kraštiečių susitikime Užuguosčio kaimo bendruomenė „Radasta“ pristatė apdovanojimus „Užuguosčio varpai“.

Labdaringo vakaro metu Rita Balsevičiūtė, Aukštadvario regioninio parko direkcijos kultūrologė, svečiams priminė Užuguosčio varpo istoriją, kuri jau skaičiuoja daugiau nei 115-ka metų.

Užuguosčio varpo legenda byloja, kad 1903 metais, kai į tik ką pastatytą naują akmeninę bažnyčią buvo gabenami varpai vienas ėmęs ir iškritęs iš rogių, kurias per netoliese esantį Gelužio ežerą tempė arkliai. Tuomet lūžęs ledas į Gelužio gelmes pasiglemžė vieną iš varpų. Todėl Užuguosčio bažnyčios bokštuose jau daugiau kaip 115 metų skamba tik vienas varpas, esantis dešiniajame bokšte, tačiau jam skambant, sakoma, kartais girdimas atsiliepiantis ir jo dvynys brolis iš Gelužio gelmių.

Nuo šiol Užuguosčio varpo legenda bus gyva kiekvieno Užuguosčio krašto geradario rankose. Greta Užuguosčio Antaveršio kaime gyvenančio kalvio Martyno Breikšto rankomis nukaltos mažosios nuskendusio Užuguosčio varpo „kopijos” įteiktos tiems, kurie garsina Užuguostį savo darbais, iniciatyvomis ir teikia visokeriopą pagalbą.

Pirmieji Užuguosčio varpai įteikti: Seimo nariui Andriui Palioniui  už tai, kad tarp svarbių reikalų visada randa laiko ir Užuguosčiui, Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus patarėjui Žilvinui Labanauskui už gražią kaimynišką Želkūnų-Vyšniūnų ir Užuguosčio draugystę, Prienų rajono savivaldybės tarybos nariui Arūnui Vaidogui už dėmesį Užuguosčio problemoms, Stakliškių seniūnijai ir seniūnui Gintautui Kaminskui už rūpestį ir kasdieninių Užuguosčio problemų sprendimą, Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centrui ir vadovei Astai Keblikienei  už bendradarbiavimą ir kultūros puoselėjimą Užuguostyje, Aukštadvario regioninio parko istorikei, kraštietę Ritą Balsevičiūtę už Užuguosčio istorijos gyvą atminimą, kraštietei Vilei Bartkuvienei už tai, kad Užuguosčio bažnyčios vargonai vis dar skamba, kraštietei Rimai Moškienei už turistų srautų didinimą į Užuguostį, kraštiečiui verslininkui Gintautui Sodaičiui už Užuguosčio vardo garsinimą sportine veikla, kraštietiems Simonai Šalomskaitei, Silvija Jurgelevičienei ir Jolitai Mažeikienei už Užuguosčiui įpūstą viltį, kad ir kaime gali vykti dideli dalykai!

Šie žmonės kuria naują Užuguosčio legendą ir ateitį!“, – buvo akcentuota įteikiant apdovanojimus. „Užuguosčio varpai” nuo šiol bus įteikiami kiekvienais metais žmonėms, kurių dėka Užuguosčio kaimas atsigauna ir yra žinomas savo gerais pavyzdžiais.

Jolita Mažeikienė

Nuotraukos Miglės Tarasevičiūtės

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *