Žiemos malonumai ir problemos

Žiema gražus bei smagus metų laikas, tačiau šiuo laikotarpiu vaikų tyko daug pavojų. Daug traumų nutinka pramogaujant lauke. Slidinėjimas slidėmis, snieglente, važinėjimasis rogutėmis, čiuožynėmis – labai populiarūs ir mėgstami užsiėmimai, kurie teigiamai veikia sveikatą ir grūdina organizmą. Su darželio ugdytiniais diskutavome, kur slypi pavojai, kaip nuo jų apsisaugoti.
Vaikai skuodžia nuo kalniuko su rogutėmis, čiuožynėmis ar net su plastikiniais maišais. Dažnai negalvoja apie pavojų dėl nelygumų, šakų, akmenų. Kartais rogutėmis važinėjama arti aktyvaus transporto eismo, todėl lengvai galima nučiuožti ant važiuojamosios kelio dalies.
Užšąlę vandens telkiniai puiki pramoga vaikams. Lipti ar čiuožti ant ledo labai pavojinga. Užsnigtos ar užpustytos properšos, plonas linguojantis ledas kelia grėsmę vaikui.
Pargriuvimas – dažnas ir nemalonus žiemos „atributas“. Laimingesniais atvejais tik maudžia kūną ar nusėja mėlynės. Tačiau pasitaiko atvejų, kai tokie įvykiai baigiasi lūžiais, raiščių patempimais. Esant slidžiai dangai, reikia atidžiai stebėti grindinį po kojomis. Batai turėtų būti neslidūs, grublėtu padu. Rengtis žiemą reikia šiltai, nes esant šaltam orui kūnas greičiau netenka šilumos, nei spėja ją pagaminti. Nušalimas – klastingas dalykas. Vėjuotomis dienomis nuolat turime stebėti ir klausinėti vaiką, ar jam nešalta. Kai vaikai žaidžia, bėgioja, ridena senį besmegenį, jiems nešalta, kadangi judant išsiskiria daugiau šilumos.
Apsaugos priemonės – saugos diržai, kūno dalių apsaugos priemonės, sniego šalmai, ryškios liemenės – žiemą yra būtini. Saulėtą dieną užsidėkime akinius nuo saulės, kad geriau matytume slidžius paviršius ir išvengtume grėsmės. Vaikams reikalingi pamokymai, aiškinimai, kas yra nesaugu, nei draudimas ar barimas. Prieš akis dar daug smagių ir linksmų akimirkų. Būkite sveiki ir nesušalkite.
Genovaitė Daškevičienė
Birštono vaikų lopšelio – darželio „Vyturėlis“ visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *