Meniškos sielos verslininkui – tarptautiniai įvertinimai

Praėjusiųjų metų pabaiga fotomenininkui ir keliautojui Raimondui Puišiui buvo dosni įvykių ir įvertinimų.

Sankt Peterburgo žurnalistų namuose lapkritį pristatyta R.Puišio paroda „Vorkuta, 67-oji paralelė“, kurios atidaryme dalyvavo ir Lietuvos generalinis konsulas Dainius Numgaudis.

Lapkritį pačiame Sankt Peterburgo centre, Nevos pr. 70 įsikūrusiuose žurnalistų namuose buvo pristatytas naujausias jo fotoalbumas „Vorkuta, 67-oji paralelė“ (2016 m.) ir atidaryta to paties pavadinimo paroda. Didelį susidomėjimą lietuvio kūryba parodė šiame renginyje dalyvavęs Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis su komanda. Gruodį vykusiame Lietuvos alpinizmo sąjungos 60 -mečio renginyje R. Puišys buvo apdovanotas garbės raštu ir jubiliejiniu medaliu, pagerbiant labiausiai nusipelniusius ir įvertinant geriausius metų Lietuvių bei Pabaltijo alpinistų įkopimus. O paskutinėmis metų dienomis Raimondas sulaukė žinios iš Japonijos – Tokijuje vykusioje meninės fotografijos parodoje jo fotografija „Akmuo vandenyje“, kurioje užfiksuotas praėjusiųjų metų turiados momentas – Vilniaus keliautojų klubo nario persikėlimas per upę Tian Šanio kalnuose, buvo atrinkta tarp 9 tūkstančių kitų nuotraukų ir pelnė garbės medalį. Tai jau trečias medalis, kurį R. Puišys pelnė tarptautinėse fotografijos parodose Japonijoje.
Todėl geriau pažįstantiems kaimo turizmo sodybos „Šaltupis“ Prienų rajone savininką Raimondą Puišį pelnytai kyla klausimas: ar jis yra labiau verslininkas, ar menininkas. Tačiau jis pats sau tokio klausimo nekelia, vidinio konflikto tarp materialaus gyvenimo poreikių ir dvasinės prigimties impulsų regimai nejaučia, nes šie du pradai jame darniai sugyvena ir vienas kitam netrukdo. Netoli Išlaužo kurdamas kaimo turizmo sodybą, skirtą pobūviams, pastatė ir erdvų klojimą, pritaikytą įvairiems kultūriniams renginiams. Kasmet jame vyksta mėgėjų teatrų ir dainuojamosios poezijos festivaliai, pristatomos geriausių fotografijos meistrų parodos. Raimondas Puišys su žmona Gintare yra šių renginių organizatoriai ir mecenatai.

Lietuvos alpinistų sąjungos 60 – mečio apdovanojimuose.

Neretai verslininkai, įsukę nuosavą verslą, metais neišbrenda iš užburto problemų rato, tačiau Raimondą iš kasdienybės išplėšia ir gelbsti aistra menui, fotografijai ir kelionėms. R.Puišys su keliautojais yra kopęs į Elbrusą, Monblaną, Altajaus, Pamyro, Tian Šanio, Himalajų kalnus, sekęs keliautojo Antano Poškos pėdsakais Indijoje, triskart lankęsis amžinojo įšalo žemėje Vorkutoje, iš arti stebėjęs Sankt Peterburgo gatvėse verdantį socialinį gyvenimą. Iš kiekvieno kopimo į kalnus, iš kiekvienos įdomesnės kelionės jis parsiveža tūkstančius nuotraukų su užfiksuotu gamtovaizdžiu, pažintais žmonėmis, nepagražinta jų būtimi, o įdomiausias iš jų pristato parodose – jų surengta jau kelios dešimtys. Padedant garsiam Lietuvos fotomenininkui Aleksandrui Macijauskui, išleisti fotoalbumai „Aukštumos. Žemumos“ (2012 m.) ir „Vorkuta, 67-oji paralelė“ (2016 m.) bei parengti teminiai ciklai fotografijų, kurios vis dar nepraranda žiūrovų susidomėjimo ir keliauja per parodų sales.
R. Puišys turi viltį, kad šiais metais fotografijų apie Vorkutą parodą pavyks pristatyti ir Prienuose, kuriuose daugelis garbaus amžiaus žmonių ir jų giminaičių saugo atmintį apie šiauriausią planetos miestą už poliarinio rato, jo apylinkėse veikusius gulago lagerius, anglies kasyklas, tapusius tūkstančių lietuvių tremties, išlikimo ar žūties vieta.

Konkursinė R.Puišio fotografija, už kurią jis pelnė garbės medalį Tokijuje surengtoje tarptautinėje parodoje.

Pasirinkęs dokumentiškai fiksuoti nykstantį anų dienų palikimą ir dabartinį gyvenimą, R. Puišys sukuria kontrastingą Sibiro paveikslą – vienose fotografijose matyti prabangaus vakarietiško gyvenimo ženklai, kitose – apleisti, krūmynais apėję griūvantys daugiabučiai namai, sporto ir kultūros kompleksai. Centrinėse Vorkutos gatvėse puikuojasi paminklai sovietiniams veikėjams, pakelėse sutinkami kryžiai ir kuklūs paminklai lietuvių ir vokiečių tremtiniams.
Sudaryti albumą apie Vorkutą R.Puišio paprašė ne kartą Lietuvoje lankęsis rusas verslininkas iš Sankt Peterburgo Pavelas Eretnovas, Vorkutoje praleidęs vaikystę ir jaunystę. Fotomenininkas ir mecenatas susipažino Sankt Peterburge, Rusijos fotoreportažo tėvu vadinamo Karlo Bulos muziejuje, parodos atidarymo metu.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *