„Svarbu daryti gera…“

Jų širdys mažos, bet norai daryti gerus darbus dideli. Prieššventiniu laikotarpiu, kai daugelis aplinkui pasidavė stresą sukeliančiam skubėjimui ir visuotiniam pirkimo bumui, Maltos ordino pagalbos tarnybos jaunieji savanoriai iš Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos Kalėdų laukimą išgyveno skleisdami gerumą ir kviesdami dalintis.

Vienas iš šiųmečių jaunųjų maltiečių gerų darbų – sutvarkyta dalis buvusių Globos namų gyventojų kapų.

Šių metų prieškalėdinė gerumo akcija, į kurią pakvietė jaunųjų maltiečių organizacijos nariai, susidėjo iš kelių akcentų. Susirinkusiuosius į eglutės įžiebimo šventę Prienų miesto Laisvės aikštėje moksleiviai vaišino sriuba, kurią išvirė Onutės Pinkevičienės individuali įmonė. Lėšos, surinktos šios akcijos metu, bus skirtos maltiečių sriubai, kurią dukart per savaitę moksleiviai išnešioja Prienų mieste gyvenantiems vienišiems senoliams. Vien tik šio renginio aukų dėka kitais metais sunkiai gyvenantiems žmonėms bus išdalinta 350 porcijų sriubos.
Mintis prieš šventes nuveikti kažką prasmingo dėl kitų bendruomenės narių prieš keletą metų kilo „Ąžuolo“ progimnazijos muzikos mokytojai Linai Suchorukovienei. Atėjusi iš Nemuno pradinės mokyklos, garsios muzikinėmis tradicijomis, mokytoja pasiūlė pačių jėgomis „Ąžuole“ surengti didelį koncertą ir jo metu rinkti aukas Maltos ordinui. Šiemet įvyko jau penktasis labdaros koncertas. Mokiniai, padedami mokytojų, jį pastatė pagal Neringos Lapinskienės muzikinę pasaką vaikams „Vabalų miestas“. Vienas po kito scenoje pasirodę klasių kolektyvai sukūrė įspūdingą reginį – kiekvienas muzikinis vaizdelis iš vabaliukų gyvenimo buvo kruopščiai surepetuotas, pasirūpinta spalvingais kostiumais ir kitais būtinais rekvizitais. Gausiai susirinkę tėveliai skubėjo įamžinti įsijautusius aktorius, dainininkus, muzikantus ir šokėjus, o renginį stebėjęs Jaunųjų maltiečių organizacijos vadovas Aidas Gedminas pasidžiaugė prasminga mokyklos bendruomenės iniciatyva pasitikti šv. Kalėdas su dvasinėmis dovanomis, koncerto metu surinkti lėšų Maltos ordino pagalbos tarnybos globojamiems žmonėms.

„Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai, padedami mokytojų ir tėvelių, mokykloje surengė prieškalėdinę mugę ir labdaros koncertą, kurių metu kvietė aukoti maltiečių sriubai.

– Esame labai dėkingi moksleivių tėveliams – jie yra pagrindiniai aukotojai, suprantantys, kaip svarbu vaikus mokyti daryti gera. Tėveliai, šeimų nariai taip pat padėjo vaikams pasiruošti prieškalėdinei mugei progimnazijoje. Pardavę pačių keptus pyragus, žaisliukus, įvairius rankdarbius, dalį lėšų mokiniai skyrė maltiečių sriubai. Šioje mugėje lankęsi nacionalinės televizijos žurnalistai nufilmavo siužetą, kuris bus rodomas laidoje „Tūkstantmečio vaikai“. Žiūrovai galės balsuoti už patikusią pilietinę iniciatyvą, o sėkmingiausios iš jų bus įvertintos Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtame konkurse „Nacionaliniai jaunimo pilietiškumo apdovanojimai“, – pasakojo progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Zdanienė.
Jaunųjų maltiečių vadovė mokytoja L.Suchorukovienė džiaugiasi, kad Prienų Kristaus apsireiškimo parapijos klebonas Jonas Baliūnas taip pat skatina maltiečių veiklą. Prieš šias šv. Kalėdas „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai tradiciškai giedojo Bernelių mišiose, sukurdami stebuklo laukimo nuotaiką. Mokytojos Editos Jucienės pastebėjimu, žmonės noriai aukojo tiems, kurie negali savimi pasirūpinti. Ypač geranoriškai nusiteikę su kitais pasidalinti buvo šventėms į gimtuosius namus sugrįžę emigrantai.
„Ąžuolo“ progimnazijos jaunieji maltiečiai jau yra gavę apdovanojimą už tai, kad surinko daugiausia lėšų vargstantiesiems. Tačiau ne dėl įvertinimo mokiniai įsitraukė į socialinę veiklą.
„Gera daryti gera,“ – sako septintokas Karolis, kiekvieną savaitę užsukantis pas globojamąjį, nunešantis jam karštos sriubos termosą, persimetantis vienu kitu žodžiu apie naujienas ir orą. Jam pritaria ir šeštokė Patricija, lankanti vienišą moterį, neturinčią nei vaikų, nei vyro. Abu jaunuoliai dalyvauja ir Maisto banko akcijoje, renka maisto produktus nepasiturinčioms šeimoms. Savanorystė jiems tapo saviraiškos visuomenės gyvenime forma.
Jaunųjų maltiečių organizacijos veikloje dalyvauja 24 mokiniai, jie globoja, aprūpina sriuba 12 prieniečių, dauguma iš jų – garbingo amžiaus moterys, turinčios judėjimo problemų ar visiškai nevaikštančios. Savanorių veiklą koordinuoja dešimt suaugusiųjų, tai – „Ąžuolo“ progimnazijos, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojai, „Pasakos“ lopšelio – darželio, Prienų ligoninės Slaugos skyriaus, Savivaldybės socialinės paramos skyriaus darbuotojai, „Versmenės“ klubo atstovės. Kaip sako viena iš jų – mokytoja Edita Jucienė – suaugusieji imasi tų darbų, kurių našta vaikams dar būtų per sunki. Aprūpina maisto paketais senelius, daugiavaikes šeimas kaimiškose vietovėse, padeda globojamiems buityje, jų prašymu atlieka kai kuriuos pavedimus. Liūdna, bet vienai iš maltiečių yra tekę pasirūpinti ir lankytos senolės, turėjusios sūnų, paskutinės kelionės formalumais… Nors savanorės yra dirbančios, turi šeimas ir savų rūpesčių, nė viena nepasakė, kad yra per sunku atrasti valandą kitą geram darbui.
– Dauguma jaunųjų maltiečių organizacijos narių yra buvę mokyklos ansamblio dainininkai, su kuriais rengėme koncertus, dalyvavom „Dainų dainelės“ konkursuose. Jiems perėjus į vyresnes klases, nenorėjome išsiskirti, todėl visi kartu įsitraukėme į socialinę veiklą, kuri nenutrūksta net ir mokiniams perėjus iš „Ąžuolo“ progimnazijos į „Žiburio“ gimnaziją, – pasakojo Lina Suchorukovienė. Jaunieji maltiečiai taip pat savanoriauja Prienų globos namuose, koncertuoja jų gyventojams, kartu su jais dalyvauja užimtumo grupėse, tvarko įstaigos aplinką, o spalio mėnesį, atsiliepdami į Gerųjų darbų savaitgalio iniciatyvą, padėjo sutvarkyti Anapilin išėjusiųjų kapus.
Maltos ordino pagalbos tarnybos Prienų grupės vadovės L.Suchorukovienės teigimu, jaunųjų maltiečių veikla Prienuose įgauna pagreitį, moksleiviai mieste galėtų pagloboti kur kas daugiau vienišų senolių, aprūpinti juos karštu viralu, tačiau sunku atrasti žmones, kuriems iš tikrųjų reikalinga tokia pagalba. Todėl jaunieji maltiečiai ir jų vadovė kreipiasi į „Gyvenimo“ laikraščio skaitytojus su prašymu: jeigu pažįstate neįgalių, vienišų, vargingai gyvenančių ir negalinčių pasigaminti karšto maisto žmonių, praneškite apie tai maltiečiams. Nebūdami abejingi šalia esantiems palengvinsite jiems senatvės ir negalios naštą.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *