Linkėjo išsaugoti ir gausinti kolekciją

Skriaudžių kalendorių ekspozicijai – 20

Gruodžio 8 dieną Skriaudžių bibliotekoje pristatyta paroda „Kalendorių lobynai“, skirta Skriaudžių buities muziejaus Kalendorių kolekcijos 20 – mečiui paminėti. Įdomiausius, vienetinius kalendorius iš 8 tūkst. eksponatų, atkeliavusių iš 56 šalių, atrinko muziejininkė Snieguolė Kleizaitė. Paroda veiks iki gruodžio 28 dienos.

Prienų krašto muziejaus direktorė L.Batutienė už neblėstantį entuziazmą dėkoja Skriaudžių kalendorių ekspozicijos kūrėjui P.Brazauskui.

Į kuklų Kalendorių ekspozicijos 20 -ties metų veiklos paminėjimą atvyko Prienų rajono savivaldybės administracijos, Prienų krašto muziejaus muziejininkai, Veiverių seniūnijos atstovai, Skriaudžių pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai. Šios progos nepraleido ir unikalios Lietuvoje bei pasaulyje kalendorių kolekcijos steigėjas Pijus Brazauskas, kuriam ir pasitraukus į užtarnautą poilsį, persikėlus gyventi į kitą miestą, rūpi, ar tinkamai prižiūrimas jo išsūpuotas „kūdikis“.
Susirinkusieji apžiūrėjo parodą, muziejininkė S.Kleizaitė pristatė unikaliausius kalendorius, kuriuos galima išvysti bibliotekoje. Tarp jų – seniausi kalendoriai, datuojami 1848, 1849, 1861 metais; prieškario ir vėlesni eksponatai; kalendoriai, kuriuos sukūrė graikų kilmės kaunietis Konstantinas Mesaksudi – vieną jų galima naudoti ištisus 400 metų; taip pat moksleivių rankomis pagamintieji. Pagal paskirtį – kišeniniai, staliniai, sieniniai, firminiai, fotografijomis iliustruoti kalendoriai. Juose – ir liaudies išmintis, ir astrologinės įžvalgos, ir patarimai žvejams, šeimininkėms, daržininkams, besidomintiems liaudies medicina.

Kalendorių parodą susidomėję apžiūrėjo Skriaudžių pagrindinės mokyklos moksleiviai.

Daugiau nei dvidešimt metų kalendorius kolekcionuojantis Pijus Brazauskas gausiai susirinkusiems Skriaudžių pagrindinės mokyklos mokiniams bei svečiams atskleidė, kad Kalendorių ekspozicija miestelyje buvo atidaryta Skriaudžių buities muziejaus 30 -mečio proga – 1997 m. birželio 15 dieną joje pristatyti 336 kalendoriai iš 8 valstybių. Eksponatų vis daugėjo, jiems tapo ankšta viename kultūros centro pastato kambarėlyje, ekspozicija išsiplėtė po visą palėpę ir laiptinę. Po metų jos eksponatų skaičius perkopė visą tūkstantį. Prie kolekcijos garsinimo ir gausinimo prisidėjo rajono laikraščiai, televizija, radijas, garbingi Skriaudžių miestelio svečiai – tarp jų būta ir politikų, ir didelių leidyklų vadovų, ir verslininkų. P.Brazauskas pasidžiaugė, kad 2002 metais, kai Prienai šventė 500 -ąsias metines, muziejuje lankėsi ir šalies Prezidentas Valdas Adamkus. Jam įteiktas specialiai pagamintas puodelis su muziejaus emblema ir tų metų kalendoriumi.
Visi, užsukdavę į unikalų muziejų, po kurio laiko jo įkūrėją pamalonindavo atsiųsdami kalendorių. P.Brazauskas įvedė tradiciją – jeigu lankytojas atsinešdavo kalendorių, mainais jis galėjo ekspoziciją apžiūrėti nemokamai. Muziejuje savo svarbiausią bendro gyvenimo dieną mielai apsilankydavo vestuvininkai, iš kalendorių savo charakterių suderinamumą pasitikrindavo poros.
Asmeninį kalendorių muziejui atsiuntė garsi estrados atlikėja Nelly Paltinienė su vyru Arvydu, nemažai jų padovanojo tuometis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, kiti žymūs žmonės. Originalių kalendorių P.Brazauskas yra radęs ir sendaikčių turguje, taip pat ir pats išleidęs vos kelių egzempliorių tiražu. Gražų spalvotą vienetinį kalendorių jis pagamino ir savo anūkams.
Į Skriaudžių biblioteką kolekcininkas atsivežė ir muziejininkams padovanojo kitų metų kalendorių, ant kurio – istorinė nuotrauka iš Kalendorių ekspozicijos atidarymo ir juostelės perkirpimo iškilmių 1997 m. P.Brazauskas, anuomet išleidęs keletą kalendorių su Skriaudžių vaizdais, svarsto, kad būtų metas ir Prienų rajono savivaldybei išleisti reprezentacinį savo kalendorių.

Veiverių seniūnijos atstovai už iniciatyvas dėkoja kolekcininkui P. Brazauskui.

P.Brazauskas moksleiviams papasakojo, kiek daug įdomaus galima rasti kalendoriuose. Kad ir tai, jog kas ketverius metus pasikartojantys keliamieji metai turi išimčių. Anot jo, kalendoriai turi tendenciją praėjus tam tikram laikui kartotis, todėl senų kalendorių nereikia išmesti, jie pravers po 28, 6 ar 11 metų… Todėl tie, kurie yra išsaugoję 2007 metų kalendorių, gali juo vadovautis 2018 – aisiais.
P. Brazauskas daug domėjosi, tačiau jam neteko girdėti, kad pasaulyje dar kur nors veiktų panašus kalendorių muziejus. Tik Kuršėnuose kaupiami kalendoriai bei kita medžiaga, susijusi su pirmuoju lietuviškų kalendorių autoriumi Laurynu Ivinskiu.
Todėl jam labai rūpi, kad jo pradėtas darbas nebūtų apleistas. P.Brazauskas tikisi, kad miestelio bendruomenės, muziejininkų, kultūros darbuotojų, Veiverių seniūnijos pastangomis bus padaryti pirmieji žingsniai dėl muziejaus statuso kalendorių kolekcijai suteikimo, jos įkurdinimo tam pritaikytose patalpose.
Renginio dalyviai neturėjo galimybių apžiūrėti visos kalendorių ekspozicijos, kadaise išdėstytos pastato palėpėje. Artėjant Veiverių KLC Skriaudžių laisvalaikio salės pastato stogo rekonstrukcijos darbams, eksponatai pakuojami į dėžes ir ruošiami išgabenti. Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, kartu su kolegomis atvykusi pasveikinti kalendorių parodos kuratorės, muziejininkės Snieguolės Kleizaitės, padėkoti kolekcininkuii P.Brazauskui, žadėjo, kad ateityje muziejininkai parengs naują ekspozicijos koncepciją, dalį kalendorių suskaitmenins, tuomet juos bus galima pristatyti lankytojams. Lolita Batutienė kvietė visus, suinteresuotus Kalendorių kolekcijos išsaugojimu ir plėtra, pasidalinti idėjomis, teikti pasiūlymus, kaip ekspoziciją paversti patrauklesne ir modernesne.

P.Brazauskas parodos kuratorei, muziejininkei S.Kleizaitei padovanojo paties pagamintą kalendorių su fotografija iš Kalendorių ekspozicijos atidarymo 1997 m.

Direktorė P.Brazauskui padėkojo už įdėtą triūsą, sukuriant šią kolekciją. P.Brazausko indėlį šio krašto garsinime, jo pilietišką laikyseną pabrėžė ir Veiverių seniūnas Vaclovas Ramanauskas bei jo pavaduotoja Audronė Lazdauskienė. Tausoti eksponatus, tęsti tradicijas ir gausinti kolekciją jos kuratorei muziejininkei S.Kleizaitei linkėjo svečiai – Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja R.Zablackienė, Kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. Skriaudžių pagrindinės mokyklos direktorė Renata Liagienė, be sveikinimų ir padėkos, pažadėjo muziejininkę dažniau kviestis į mokyklą, kad mokiniams pristatytų kalendorius ir juose glūdinčias paslaptis. Renginio dalyviai su kitomis dovanomis atsinešė ir išskirtinių kalendorių būsimai ekspozicijai praturtinti.
O Pijus Brazauskas prasitarė ruošiantis medžiagą būsimam leidiniui, į kurį sudės per dešimtmečius sukauptas žinias ir įdomius faktus apie kalendorius, taip pat visus straipsnius apie Skriaudžių kalendorių kolekciją, per pastaruosius dešimtmečius skelbtus rajono, respublikinėje ir išeivijos spaudoje. Jis būtų dėkingas, jeigu atsirastų žmonių, kurie prisidėtų prie šios knygelės leidybos.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *