Prekyba žmonėmis. Ji – ir šalia mūsų

„Šv. Mortos grupės“ prevencinis projektas

Jeigu šiandien gatvėje sutiktų žmonių paklaustume, ar egzistuoja Lietuvoje prekyba žmonėmis, dažnas tikriausiai atsakytų, kad nežino. Ir nežino, ko gero, dėl to, kad apie tai vengiama kalbėti, kad žmonės neretai dar linkę labiau kaltinti aukas, ypač į prostituciją parduotas moteris, nei tuos, kurie iš to pelnosi didžiausius pinigus.

Deja, nors ir būdama gerokai mažesne piktžaizde nei kitos nusikaltimų formos, bet prekyba žmonėmis egzistuoja ir Lietuvoje.. Ir, kaip susirinkusiems Jiezno gimnazijos mokytojams, seniūnijos ir miestelio bendruomenės atstovams pristatydamas Šv. Mortos prevencinį projektą pasakojo Jiezno parapijos klebonas, Kauno apskrities policijos kapelionas Rolandas Bičkauskas, prekyba žmonėmis kaskart įgauna vis naujesnes formas. Šiandien mes jau kalbame ne tik apie moterų išnaudojimą prostitucijos verslui, bet bauginamai daugėja ir į naujųjų vergų prekybininkų rankas pakliūvančių vaikų skaičius. Ryškėja tendencija įtraukti naujuosius vergus į nusikalstamas veikas, parduoti juos priverstiniams darbams. Kaip teigia 2015 metų statistikos duomenys, nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis vaikų Lietuvoje padaugėjo 170 proc.

Pasaulio statistika apskritai mums tikriausiai sunkiai įsivaizduojama. Pagal pasaulinį vergystės indeksą 2016 metais daugiau nei  45,8 mln. žmonių pasaulyje buvo (yra) šiuolaikinės vergystės gniaužtuose.  Pasirodo, tarp nusikalstamų veikų pasaulio mastu prekyba žmonėmis užima antrąją vietą, į priekį praleisdama prekybą ginklais. Trečioje vietoje – narkotikų biznis.

Pirmoji iniciatyva suvienyti jėgas kovoje su prekyba žmonėmis gimė 2013 metais Anglijos ir Velso Romos katalikų bažnyčiai, kai Didžiojoje Britanijoje buvo priimtas naujas „Šiuolaikinės vergovės“ įstatymas. Iniciatyva sulaukė popiežiaus Pranciškaus palaikymo ir jau 2014 m. katalikų kraštų atstovai buvo pakviesti į Vatikaną dalyvauti renginyje, kur pasirašė susitarimą ir oficialiai įsteigė „Šv. Mortos grupę“. „Šv. Mortos grupė“ – tai popiežiaus Pranciškaus globojama tarptautinė policijos ir bažnyčios iniciatyva, kovojant su prekyba žmonėmis ir teikiant pagalbą šios nusikalstamos veiklos aukoms. Iniciatyva apima ne vien kovą su tradicine prekyba žmonėmis – prostitucija, nelegalia donorų prekyba, – bet ir šiuolaikine vergove, t. y. įdarbinimu žeminančiomis sąlygomis.

2014 m. gruodžio 5 – 6 dienomis Londone vyko II tarptautinė „Šv. Mortos grupės“ konferencija. Joje dalyvavo policijos institucijų bei Bažnyčios atstovai iš 25 valstybių. Tarp jų buvo ir Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas, prelatas Edmundas Putrimas bei vyriausiasis policijos generalinio komisaro patarėjas Alvydas Šakočius. Konferencijoje buvo apsispręsta įsteigti „Šv. Mortos grupę“ ir Lietuvoje ir pasitelkti visuomenę prekybos žmonėmis problemoms spręsti. Netrukus ši grupė buvo įsteigta ir šiandien jos veikla jau tapo svarbia grandimi kovoje su prekyba žmonėmis, ypač prevencijos srityje.

Apie prekybos žmonėmis formas ir apie tai, kas gali tapti prekybos žmonėmis aukomis, verbavimo būdus bei apie tai, kuo mes kiekvienas galime prisidėti, saugodami savo artimuosius, pažįstamus ir  lengviau pažeidžiamus žmones, rašysime kituose laikraščio numeriuose.    

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *