„Rudens spalvos 2017”

Saulėtą praėjusio šeštadienio rytą Prienų miesto Laisvės aikštė jau nuo pat ryto buvo pilna šurmulio. Čia kūrėsi mugės prekeiviai ir amatų meistrai, vienas po kito „dygo“ seniūnijų kiemeliai. Šiemet tradicinės šventės „Rudens spalvos“ dalyviai, kurdami savo kiemelius, daugiausia dėmesio skyrė edukacijai. Tad kiekviena seniūnija rinkosi sau artimesnę temą ir stengėsi parodyti kuo turtingas  ir įdomus jų kraštas, kokios tradicijos ir amatai puoselėjami  jos apylinkėse.

Prie įėjimo į Ašmintos seniūnijos valdas lankytojus pasitiko avinėlis, o kiemelyje susispietusios moterys mezgė kojines, pirštines ir kitus mezginius. Kad avininkystė mūsų rajone tampa vis populiaresnė, liudijo ir Šilavoto bei Stakliškių seniūnijų ekspozicijos, kuriose buvo išdėlioti ne tik megzti, bet ir velti dirbiniai. Stakliškių kiemelyje galėjai gauti ir vertingų patarimų apie vaistažoles bei jų galią įvairiems negalavimams gydyti. Jais su užsukusiais svečiais mielai dalinosi garsi šio krašto žolininkė Rita.

Derlingiausių rajone žemių šimininkai – veiveriškiai džiaugėsi net ir šiais lietingais metais užderėjusiu javų derliumi ir visus vaišino bulviniais blynais. Tikriausiai sunku būtų įsivaizduoti Išlaužo seniūnijos kiemą be garuojamčios žuvienės, o Balbieriškio – be gardžių šio krašto ūkininkių suspaustų sūrių ir Alvydo Antanavičiaus iš čia pat senovinėmis girnomis sumaltų grūdų ant įkaitusių akmenų kepamų blynų.

Pakuonio kiemelio šeimininkės kvietė pereiti laimės taku ir pasivaišinti raudonskruosčiais obuoliais, o naujaūtiškių seklyčioje galima buvo pasigrožėti tiesiog ažūriniais karpiniais iš popieriaus. Jais anksčiau moterys puošdavo trobas, kabindavo vietoj užuolaidų ant langų.

Virte virė darbas Jiezno amatų ūlyčioje. Čia darbavosi kalvis, skulptorius, juodosios keramikos meistrai, pynėjos iš vytelių, malūnininkas ir naginga siuvėja, siūliusi dailias prijuostes. Na, o pati skaitlingiausia Prienų miesto seniūnijos bendruomenės, sveikuolių ir seniūnaitijų atstovų šeimyna savo kiemo simboliu pasirinko bitę. Tarp šventės dalyvių sukosi ir bitė Maja, kviedama vaikus į konkursus, ir įkyruolė širšė. Čia pat buvo kepami meduoliai, liejamos žvakės, vaišinamasi žolelių arbata su medumi, Vaikai piešė bitučių pievą, kartu su Maja mokėsi dainuoti.

Žmonės būriavosi ir prie policijos bei gaisrinių automobilių, domėjosi atliekų rūšiavimu, stebėjo, kaip dirba „Meninės drožybos“ drožėjai ir kiti meistrai. Nuotaikingi buvo ir seniūnijų prisistatymai bei saviveiklininkų pasirodymai, o sportines varžytuves lydėjo didelis azartas.

Pertraukų tarp koncertų ir varžybų metu buvo apdovanoti konkurso „Tapkime žydinčia savivaldybe“ nugalėtojai. Gražiausiai tvarkomų sodybų, daugiabučių kiemų ir įmonių teritorijų šeimininkus apdovanojimui pasiūlė seniūnijų komisijos. Be apdovanojimų neliko ir aktyviausi bei šauniausi šventės dalyviai, retas, kuris iš šventės išėjo neparagavęs tradicinės mero Alvydo Vaicekausko žuvienės, kurią jam padėjo išvirti šiemet Šilutėje vykusio žuvienės virimo čempionato nugalėtojų komandos nariai.

„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *