Taupymas vaikų sąskaita problemų neišspręs…

Rugpjūčio 31 d. Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje, paskutiniame šią vasarą, susikaupė net 45 klausimai, opozicijos narys Arūnas Vaidogas prašė laiko šešiems paklausimams. Darbotvarkės klausimai su juos lydinčiomis diskusijomis iki pietų pertraukos buvo šiaip ne taip įveikti, o Tarybos nario paklausimai, šalių susitarimu, atidėti kitam neeiliniam posėdžiui, kuris vyks rugsėjo 8 d.


Nesutarė dėl šeštokų klasių komplektų skaičiaus
Papildomo svarstymo prireikė po to, kai Tarybos nariai suklupo ties pirmuoju darbotvarkės klausimu ir dviejų balsavimų metu nepatvirtino klasių, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičiaus Prienų rajono savivaldybės mokyklose 2017 – 2018 mokslo metais.
„Kliuviniu“ tapo 6 klasių komplektų skaičius „Ąžuolo“ progimnazijoje.
Pagal projektą progimnazijoje buvo numatyti trys klasių komplektai, po 30 mokinių kiekviename, tačiau klausimą pristatęs Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas politikus informavo, kad prieš pat posėdį sulaukė ugdymo įstaigos direktorės prašymo nuo rugsėjo 1 -osios nustatyti 4 šeštųjų klasių komplektus. Jam pagrindą davė tai, kad naujųjų mokslo metų išvakarėse iš „Revuonos“ pagrindinės mokyklos į „Ąžuolą“ perėjo vienas mokinys, todėl vienoje šeštoje klasėje mokinių skaičius viršija 30, o visose trijose yra net 91 mokinys. Tokiu atveju įstatymai leidžia steigti naują klasių komplektą. Prašymą parėmė ir posėdyje dalyvavusios mokyklos tėvų atstovės, kviesdamos netaupyti vaikų sąskaita. Jų teigimu, mokytojams dirbti didelėse paauglių klasėse ypač sunku, nukenčia ugdymo(si) kokybė. Jų teigimu, ši problema iškilo ne dabar, apie būtinybę steigti naują klasės komplektą buvo kalbama nuo pavasario.
Net ir šį poreikį suprasdami Tarybos nariai neskubėjo balsuoti, nes klausimas jiems buvo pateiktas paskutinę minutę. Kita vertus, pokyčiai susiję ir su didesniu specialistų bei lėšų poreikiu. Meras A.Vaicekauskas priminė, kad vieno klasės komplekto įsteigimas kainuotų bemaž 20 tūkst. eurų. Ar dėl to nesuprastės mokyklos finansiniai rodikliai, į šį klausimą niekas negalėjo atsakyti, nes mokyklos direktorė posėdyje nedalyvavo.
Tarybos narių nuomonės išsiskyrė: vieni kvietė patenkinti mokyklos prašymą, kiti buvo linkę klausimą atidėti ir geriau įsigilinti į situaciją. Nuomonių įvairovė atsispindėjo ir balsavimų metu.

Daugumos balsų nesurinko nei parengtas sprendimo projektas, nei jo alternatyva su pataisomis dėl papildomo klasės komplekto steigimo „Ąžuole“. Meras tai pavadino neatsakingu balsavimu, nes visos rajono ugdymo įstaigos mokslo metus pradės nepatvirtinus klasių, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičiaus. Ko gero, tai precedento neturintis atvejis per kelerius pastaruosius metus.

Trūksta ikimokyklinio ugdymo grupių
Kaskart, kai tribūnoje atsiduria Švietimo skyriaus vedėjas R.Zailskas, ar kyla diskusijos švietimo klausimais, Tarybos narys Cezaras Pacevičius pasinaudoja proga pasidomėti, kaip gerinama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo situacija Veiverių krašte, kur kasmet nepatenkinamas grupių vaikams poreikis. R.Zailsko teigimu, šiuo metu pateikta 90 prašymų, dauguma vaikų iš šio sąrašo pradės lankyti ikimokyklinio ugdymo grupes nuo kito rudens. Šiais mokslo metais į ugdymo įstaigas nebuvo priimti 24 vaikai (viena grupė). Tikimasi, kad bent iš dalies problemą padės išspręsti investicinis projektas, kurio lėšomis kitais metais bus įrengtos patalpos vienai grupei.
Į Skriaudžių darželį eilėje laukia 56 vaikai, 28 vaikai šiemet į darželį nepateko. Įrengti dar vieną grupę darželio pastate trūksta vietos, todėl, mero teigimu, reikia mąstyti apie patalpų pritaikymą ikimokykliniam ugdymui mokykloje ir ieškoti tam lėšų.

Skubama taisyti padėtį
Dar viena aštri diskusija plykstelėjo, kai Tarybos narių buvo paprašyta pritarti Prienų lopšelio – darželio „Saulutė“ modernizavimo projektui. Projekto metu planuojama rekonstruoti ir sutvarkyti Prienų lopšelio – darželio „Saulutė“ patalpas, koridorius ir sanitarinius mazgus, esančius Kauno g. 2C, Prienuose (buvusi Nemuno pradinė mokykla).
Dėl paties projekto, kuris bus vykdomas daugiausia europinėmis lėšomis (preliminari projekto vertė – 318, 7 tūkst. Eur), politikai pastabų neturėjo. „Žibalo į ugnį“ papylė Loreta Jakinevičienė, iškėlusi klausimą, kas prisiims atsakomybę dėl to, kad nesaugomos Nemuno pradinės mokyklos patalpos buvo taip nuniokotos, tapo asocialių asmenų susibūrimo, netgi žmogžudystės vieta. Meras Tarybos narei priminė, kad ir ji pati atsakinga, nes balsavo už Nemuno pradinės mokyklos uždarymą. Sureagavo ir tuometinis meras Vytas Bujanauskas, kurio vadovaujamos kadencijos metu buvo priimtas šis ginčytinas sprendimas. Jis politikams priminė sunkią ekonominę situaciją, kurioje buvo atsidūrusi savivaldybė, tuomet teko rinktis: išlaikyti per didelį mokyklų tinklą ar bristi į skolas ir nemokėti darbuotojams atlyginimų.
Prie šio projekto finansavimo lėšomis turės prisidėti ir Prienų rajono savivaldybė, todėl Tarybos narys A.Vaidogas ragino nedelsti, kai kuriuos pastato rekonstrukcijos darbus pradėti jau dabar savo lėšomis, tai esą garantuotų jo apsaugą.

Spaudžia vaikų globos įstaigų pertvarka
Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2017 m. gegužės 4 d. įsakymu buvo pakeistas Socialinės globos normų aprašas, pagal kurį nuo 2019 m. globos namuose galės gyventi ne daugiau nei 30, o nuo 2020 m. likusiems be tėvų globos vaikams ir socialinės rizikos vaikams ilgalaikė/trumpalaikė socialinė globa negalės būti teikiama socialinės globos namuose. Tai savivaldybes įpareigoja steigti bendruomeninius vaikų globos namus. Prienų rajone iki šiol šiuo klausimu mažai tenuveikta. Todėl Tarybai buvo pasiūlyta iš Viešame aukcione parduodamo Prienų rajono savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašo išbraukti pastatą, esantį Mokyklos g. 7, Klebiškio k., Šilavoto sen. Svarstoma jį pritaikyti bendruomeniniams vaikų globos namams.
Ieškoti greitų sprendimų politikus paragino ir Jiezno vaikų globos namų direktorė Jūratė Žukauskienė. Jos vadovaujama įstaiga mažina globotinių skaičių. Šiuo metu joje gyvena 52 vaikai, tarp jų – 33 iš Prienų rajono savivaldybės.
Tarybos narys C.Pacevičius, pripažindamas, kad beglobių vaikų apgyvendinimas Klebiškio kaime nėra pati geriausia išeitis, pasiūlė kelis alternatyvius variantus. Vienas iš jų – įrengti kelis būstus globojamų vaikų šeimynoms „Žiburio“ gimnazijos bendrabučio Prienuose patalpose. Juolab kad pirmame pastato aukšte veikia vaikų dienos užimtumo centras – jame turiningai laisvalaikį galėtų leisti ir naujieji gyventojai. Kita vertus, jis vylėsi, kad galbūt atsiras žmonių, kurie patys imsis iniciatyvos steigti šeimyninius vaikų globos namus.
Tarybos nariai balsavo už sprendimo projektą, tačiau jiems dar teks sugrįžti prie diskusijų vaikų globos sistemos pertvarkos klausimais, taip pat apsispręsti, kaip geriau panaudoti greit ištuštėsiančias Jiezno vaikų globos namų pastato patalpas.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *