Paskubėkite patikrinti vaikų sveikatą

Artėja rugsėjo pirmoji – naujų mokslo metų pradžia. Didelis vaikų būrys sugrįš į mokyklą ar pirmą kartą peržengs jos slenkstį. Reikia nepamiršti, kad visi moksleiviai iki 18 metų privalo profilaktiškai pasitikrinti sveikatą ir iki rugsėjo 15 d. mokymo įstaigai pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a).
Lietuvos higienos norma HN 21:2011 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ įpareigoja mokyklų vadovus užtikrinti, kad mokiniai ugdymo procese dalyvautų tik teisės akto nustatyta tvarka pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimą. Nuo š. m. rugsėjo mėn. 1 d. įsigalioja nauja Lietuvos higienos norma HN 21:2017 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. Tačiau joje vaikų profilaktinio patikrinimo nuostatos nesikeičia. Vaikų profilaktinis sveikatos tikrinimas atliekamas vadovaujantis Vaikų sveikatos tikrinimo tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos SAM 2000-05-31 įsakymu Nr. 301 „Dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų sveikatos priežiūros įstaigose“. Profilaktinis patikrinimas atliekamas toje asmens sveikatos įstaigoje, kurioje vaikas yra prirašytas. Būtina, kad vaiką iki 16 metų lydėtų vienas iš tėvų arba įgaliotų asmenų. Profilaktinio patikrinimo metu yra vertinama ir dantų būklė, todėl būtina apsilankyti ir pas gydytoją – odontologą. Profilaktinio patikrinimo metu šeimos gydytojas įvertins vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklę. Radus pakitimų, vaikas bus siunčiamas pas specialistus bei atliekami tyrimai. Už profilaktinį vaikų sveikatos tikrinimą mokėti nereikia, nes vaikai yra draudžiami valstybės Privalomuoju sveikatos draudimu ir jiems suteiktos asmens sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.
Vaikai mokymosi įstaigose praleidžia didžiąją dalį savo laiko, todėl vaiko sveikatos pažymėjime pateiktos išvados ir patarimai ypač svarbūs dėl jo galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje ugdymo veikloje, kūno kultūros pamokose ar maitinimo planavime. Tai leidžia laiku pastebėti vaiko vystymosi ar raidos sutrikimus, imtis reikiamų veiksmų šiems sutrikimams koreguoti, o prireikus laiku kreiptis tinkamos medicinos pagalbos.
Kviečiame tėvus, auginančius ugdymo įstaigas lankančius vaikus, tinkamai ir laiku atlikti vaikų kasmetinį profilaktinį sveikatos patikrinimą.
Almiras Skiauteris
Kauno departamento
Prienų skyriaus vedėjas

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *