Jaunieji sklandytojai atsisveikino su Pociūnais

Standartinės klasės nugalėtojai: Sjoerd van Empelen (Nyderlandai), I. Bitinaitis (Lietuva), J. Vainius (Lietuva).

Šeštadienį Pociūnuose pasibaigęs dešimtasis Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas (PJSČ) įrašė gražų puslapį į Lietuvos sklandymo sporto istoriją. Standartinėje klasėje net du mūsų jaunieji pilotai buvo pakviesti užlipti ant garbės pjedestalo. Ignui Bitinaičiui įteiktas didysis sidabro, o Joriui Vainiui – bronzos medaliai.
Atskiruose pratimuose Ignas buvo pirmas, antras ir trečias, Joris – du kartus pirmas. Čempiono titulą iškovojo Sjoerd van Empelen iš Nyderlandų. Šioje klasėje skraidęs Ringaudas Kikalas liko 28 -tas.

Lietuvos komanda. Priekyje – komandos vadovai Darius Liaugaudas ir Vladas Motūza.

Klubinėje klasėje triumfavo Julian Klemm (Vokietija), Paul Altrichter (Austrija) ir Stefan Langer (Vokietija). Geriausiai iš lietuvaičių pasirodęs Martynas Liutkevičius iškovojo 13 -tą vietą. Laurynas Šupinys užėmė 21, o Jokūbas Motūza – 31 vietas.

Komandinėje įskaitoje Lietuva buvo penkta. Pirma – Vokietija, antra – Lenkija, trečia – Didžioji Britanija, ketvirti – Nyderlandai.
Dvi savaites trukusiame čempionate dėl nugalėtojo vardo kovojo 70 pilotų, atvykusių iš 18 šalių. Sudėtingi, tropiniai, su lietumis, net viesulais orai ne visuomet buvo palankūs skrydžiams, bet patyrusių varžybų organizatorių dėka klubinės klasės sklandytojams pavyko įvykdyti septynias, standartinės – aštuonias užduotis.
Ypač atmintina paskutinė skrydžių diena, kai tik gerokai įdienojus ir danguje pasirodžius debesų kamuoliukams, sklandytuvai buvo pakelti į orą. Skelbtas trumpas zonų pratimas nebuvo lengvas, nes gražūs, nekalti debesėliai pradėjo vystytis į galingas audras, kurios vakarop nusiaubė Birštoną ir jo apylinkes, bet aplenkė Pociūnus ir finišavo net 59 pilotai.

Stogastulpį, skirtą PJSČ atminti, atidengia G. Kalinauskas ir V. Sabeckis.

Čempionato metu netrūko pramogų – rugpjūčio 1 d. šveicarai fejerverkais pažymėjo savo valstybinę šventę, buvo surengti lietuvių ir tarptautinis vakarėliai, koncertavo Pažaislio festivalio dalyviai. Norintieji galėjo pasipliuškenti baseine, jėgas išbandyti paplūdimio tinklinio aikštelėje ar teniso kortuose. Didelio dėmesio susilaukė sklandytuvu LAK-16 skraidantys vaikai, legendinis lėktuvas ANBO II, parašiutininkų šuoliai.
Čempionato uždarymo šventėje pasaulio sklandytojus sveikino ir medalius įteikė Lietuvos aeroklubo prezidentas (LAK) Gintaras Kalinauskas, Karinių oro pajėgų vadas Dainius Guzas, Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vainys, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius, dainavo jaunoji prieniškė Vytautė Radzevičiūtė ir Prienų laisvalaikio ir kultūros centro moterų ansamblis „Aksomas“. Organizatorių vardu kalbėjęs čempionato direktorius Vytautas Sabeckis padėkojo komandų vadovams už supratingumą, o pilotams – už saugius skrydžius ir palinkėjo visiems geros kelionės namo. Tarptautinės aeronautikos federacijos (FAI) žiuri prezidentui Juha Silvennoinen paskelbus čempionato uždarymą, skambant FAI himnui, nuleistą FAI vėliavą V. Sabeckis perdavė LAK prezidentui G. Kalinauskui, o šis – Vengrijos komandos kapitonui, nes kitas Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas po dvejų metų

Klubinės klasės nugalėtojai: Julian Klemm (Vokietija), Paul Altrichter (Austrija) ir Stefan Langer (Vokietija).

vyks Vengrijoje. Šventei baigiantis V. Sabeckis ir G. Kalinauskas atidengė medžio skulptoriaus Algimanto Sakalausko sukurtą stogastulpį, kuris įamžino Pociūnuose vykusį čempionatą.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *