LR Seimo nario A.Syso padėka – Estijos globos namų direktoriui

Neseniai Estijoje, Kehtnos regione dalyvavome susitikime su Latvijos, Norvegijos, Švedijos, Vokietijos atstovais, kur visą savaitgalį vyko aktyvios diskusijos apie ilgalaikės priežiūros sistemas šalyse esant šiandienos demografinei statistikai ir prognozėms iki 2050 – 2060 metų.


Estijoje globos namų tinklas sparčiai plečiasi. Apie tai šiemet vasarį pasakojo LR Seime vykusioje konferencijoje dalyvavęs beveik tūkstančio privačių globos ir slaugos vietų savininkas V.Sipelgas. Estija daugelyje sričių pateikiama kaip pirmaujanti tarp Baltijos valstybių. Ir socialinėje sistemoje tinkamai sujungta valdžios, viešojo sektoriaus ir verslo partnerystė, dėl to praktikoje ne pirmus metus geresnė įvairių socialinių paslaugų kokybė, jų prieinamumas žmonėms. Apie 40 proc. senyvo amžiaus žmonių globos namų šalyje yra privačių (Lietuvoje, Latvijoje kol kas nėra nė 10 proc.).
Už ilgametį bendradarbiavimą su Lietuvos globos įstaigomis, gerosios patirties sklaidą vienam iš susitikimo organizatorių ilgamečiam privačių globos namų direktoriui Rein Jarvik buvau įgaliota perduoti Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Algirdo Syso pasirašytą padėką.
Bendradarbiaudamos su kitomis šalimis, Lietuvos globos įstaigos kuria kokybę, siekia įvairių smulkių permainų, naudingų globos namų gyventojams, darbuotojams. Tačiau matome, kad reikalinga ir valstybės, ir savivaldos politinė valia esminėms permainoms. Seimo rudens sesijai esu pateikusi pasiūlymų, kaip tobulinti ilgalaikės priežiūros politiką Lietuvoje, atsižvelgiant į kitų šalių ilgametę patirtį.
Angelė Bajorienė
Prienų globos namų direktorės pavaduotoja socialiniam darbui, socialinio darbo ekspertė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *