„Norėjau pavaizduoti kunigą – Žmogų“…

Liepos viduryje, tęsiant literatūrinius vakarus „Po žvaigždėtu vasaros dangum“, kūrybos mylėtojai ir vėl buvo susirinkę draugėn į gydytojo, prozininko, dramaturgo Gasparo Aleksos kūrybos vakarą Birštono kurhauze. Dalyvaujant autoriui, rašytojai Violetai Šoblinskaitei, smuiko melodija į jų skaitymus atsiliepusiai kompozitorei Snieguolei Dikčiūtei, buvo pristatytas naujausias G. Aleksos romanas „Šventojo Akiplėšos medžioklė“.

Romano herojus kunigas Juozas Zdebskis yra dirbęs Prienų bažnyčioje (nuo 1970 metų dirbo vikaru), į Birštoną atvykdavo vesti rekolekcijų, rūpinosi pogrindinės spaudos platinimu, bendravo su birštoniečiais Albinu Grigoniu, Stase Belickiene, Povilu Buzu, Onute Valatkaite.
Kai buvo uždrausta vaikų katekizacija bažnyčioje, kun. J. Zdebskis vis tiek mokė juos tikėjimo tiesų. Už tai jis 1971 metais buvo suimtas ir teisiamas. Aktyvūs Prienų parapijiečiai surinko 17 tūkstančių parašų, ginančių teisę kunigui mokyti vaikus katekizmo. Parašus į Maskvą vežė Povilas Buzas, Antanas Grinkevičius, Leokadija Miškinienė. Nors žmonių valia buvo išsakyta, tai nepakeitė sprendimo nuteisti kunigą.
„Nemėgstu groti tą pačią melodiją. Norėjau pavaizduoti kunigą – Žmogų, – sakė G. Aleksa, bičiulės užklaustas, kodėl penktajame romane pasirinko kitokį pasaulį. – Tai žmogus, kuris pakeitė ir mano gyvenimą. Į aplinkos ratą pateko žmonių, kurie dirbo su kunigu Zdebskiu. Sužavėjo jo asmenybė. Pasiilgstu šiuolaikiniame gyvenime kunigų, panašių į jį. Tai buvo maldos žmogus iki kaulų smegenų. Reikėjo pačiam tapti maldos žmogumi, kad suvoktum, kas yra malda. Tai – ramus romanas, tinkamas ir jaunam, ir vyresniam žmogui. Rašiau apie kunigą, kuris turėjo pašaukimą. Tai yra Dievo malonė. Kodėl šiais laikais pašaukimų mažai? Gašlumo ieškojimas keičia pasaulį… Sužlugs imperija, kuri eina tuo keliu“…
…griežia smuikas, uždegamos žvakės, suskamba bažnyčios varpeliai. Skaitoma romano ištrauka, kurioje – „išpažinčių painiava“… Intriguojanti. Belieka paskaityti visą romaną arba prieš tai išleistas G.Aleksos knygas. Juose herojus – ir daktaras, ir chirurgas, paverstas mikroskopu, kurį galima įvesti į žmogaus organizmą. Ketvirtasis autoriaus romanas – apie stribus.
Dar daug vasaros Dangaus, po kuriuo įvyks gražių literatūrinių vakarų. O pastarojo svečiams nuoširdų ačiū tarė Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė.
Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *