Diena su aviacija pritraukė tūkstančius žmonių

Padangių gilių ir beribio dangaus reikia ne tik dainoje apdainuotiems berniukams. Jo reikia mums visiems. Tai patvirtino ir antrus metus iš eilės Pociūnuose šurmuliavusi šventė „Diena su aviacija“, į kurią suplūdo tūkstančiai žmonių. Ji buvo skirta Kauno parašiutininkų klubo 25-mečio, Lietuvos aeroklubo 90-mečio ir Prienų miesto vardo 515 m. sukaktims paminėti.

Šventės organizatoriui K. Milišauskui rūpesčių netrūko.

Šiemet nei aviatorių, nei žemdirbių, nei poilsiautojų nelepinantys orai šventės dieną išsigiedrino, pūtė švelnus vėjelis, ir diena buvo būtent tokia, kokios reikia su aviacija siejamam renginiui. Ypač džiūgavo renginio sumanytojas ir organizatorius Kauno parašiutininkų klubo vadovas Kęstutis Milišauskas.
Šventė prasidėjo prekybininkų muge, kurioje buvo galima įsigyti įvairių suvenyrų, aviamodelių, netrūko atrakcionų ir mažiems, ir dideliems. Vienintelio ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse žurnalo „Aviacijos pasaulis“ redaktorė Vilma Jankienė su savo komanda džiaugėsi, kad žmonės domisi aviacija, jų atvežtos knygos, žurnalai, suvenyrai tirpte tirpo. Buvo kuo ir troškulį numalšinti, skrandį palepinti. Nuobodžiauti neleido besibaigiančio tradicinio parašiutininkų sąskrydžio „Boogie 2017“ dalyvių šuoliai, žvilgsniai krypo į iš įvairių pusių į šventę suskrendančius lėktuvus, sraigtasparnius, parasparnius, motorizuotos skraidykles. Eilutė driekėsi prie lėktuvo AN-2, kuris skraidino norinčius pasigėrėti mūsų krašto gražiosiomis apylinkėmis.
Įdienojus lėktuvų L-410, JAK-52, Wilga-35, AN-2 bendras skrydis paskelbė šventės aviacinės dalies pradžią. Ovacijomis sutikti su instruktoriais parašiutais nusileidę Garbės svečiai: Karinių oro pajėgų (KOP) vadas Dainius Guzas, pirmasis Kauno parašiutininkų klubo viršininkas Vytautas Stankevičius, Lietuvos aeroklubo prezidentas Gintaras Kalinauskas. Nuskambėjus K. Milišausko, Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko, G. Kalinausko sveikinimo žodžiams žiūrovų dėmesį sukaustė lakūnų

Prienų sveikuolės Dainora Šaltienė ir Leonora Kalantienė – su lakūnais R. Kalinausku ir R. Žieviu.

akrobatų Antano Marčiukaičio, Algimanto Žentelio ir Roberto Noreikos įspūdingas skrydis. Antanas pilotavo lėktuvą JAK-52, Algimantas ir Robertas – JAK-50. Aprimus lėktuvų gausmui padangę papuošė spalvotas trijų ketveriukių – Estijos, Lenkijos ir Lietuvos parašiutininkų – šuolis „Saliutas“. Svaigius viražus, „mirties kilpas“, kitus akrobatinius triukus sklandytuvu Jantar standart demonstravo Kęstutis Miliūnas. Į šventę gražiai įsiliejo Kauno motorizuotų parasparnių, skraidyklių pilotai. Bene daugiausia dėmesio susilaukė garsaus tarpukario  Lietuvos karo aviacijos vado, brigados generolo, aviakonstruktoriaus, devynių lėktuvų ANBO projektų autoriaus Antano Gustaičio lėktuvo ANBO II replika. Ja atskrido prieniškis Rolandas Kalinauskas su keleiviu Raimundu Žieviu. Nusifotografuoti prie ANBO II su tarpukario karo lakūnų uniforma vilkinčiais Rolandu ir Raimundu rikiavosi eilutė. Lėktuvas pradėtas atstatyti 2012 m., pernai spalio mėnesį pakilo pirmam skrydžiui. Konstruktorius – Rolandas Kalinauskas, vadybininkas – Arvydas Šabrinskas, prie variklio triūsė ir triūsia Šarūnas Malinauskas, sparnai ir medinės konstrukcijos – Skirmanto Liutkaus. Šventėje ANBO II ne tik skraidė, įspūdingai atrodė ir jo į orą keliamas prieškario laikų vokiečių gamybos medinis sklandytuvas Grunau Baby II b. Jį pilotavo Benvenutas Ivanauskas.
Įdomu buvo stebėti ir KOP sraigtasparnio MI-8 ekipažo gelbėjimo programą, Specialiųjų operacijų pajėgų šuolius, atliktus parašiutais, kurių kupolo plotas net 300 pėdų!
Netoli Skriaudžių gyvenantis parašiutininkas Daumantas Krunglevičius ir Antanas Survila žiūrovų dėmesį patraukė šokdami nuo lėktuvo AN-2 sparnų! Prieniškių Jono Janušausko ir Povilo Kiserausko valdomam dvisparniui pakilus į 800 m aukštį, Daumantas ir Antanas nėrė žemyn galvomis. Šiek tiek pakritę skleidė kupolus, o nusileidę bėgo į lėktuvą L-410, kuriame prisijungė prie masinio parašiutinio šuolio dalyvių. Tuo tarpu AN-2 dar kilo su rekordinio dydžio Lietuvos trispalvę besiruošiančiu skleisti parašiutininku Žydrūnu Mituzu. Jis iš lėktuvo iššoko 1600 m aukštyje ir, sėkmingai išskleidęs vėliavą, nusileido netoli žiūrovų. Šis numeris ganėtinai rizikingas. Žydrūno sąskaitoje – 6091 šuolis, vėliavą skleidė ketvirtą kartą. Jos plotas – 212 kv.m. Trispalvė padangėje pirmą kartą skleista 1996 m. Vilniuje. Tuomet fiksuotas ir rekordas, kuris nepagerintas iki šiol. Vėliava labai saugoma, ir parašiutininkai ją skleidžia ypatingomis progomis. Šio šventinio numerio autorius – K. Milišauskas.

Skrenda A. Marčiukaitis, A. Žentelis, R. Noreika.

Pasibaigus aviatorių pasirodymams lėktuvu AN-2, Wilga-35 A, sklandytuvais dar buvo „vėžinami“ keleiviai, kol patamsėjęs dangus prapliupo lietumi…
Pociūnuose rengiama šventė „Diena su aviacija“ pretenduoja tapti tradicine. Šiemet, kaip ir pernai, ją organizavo Pociūnuose įsikūręs Kauno parašiutininkų klubas su partneriais ir rėmėjais, daug prisidėjo ir Prienų rajono savivaldybė.
Onutė Valkauskienė

https://www.facebook.com/1453224288318479/photos/?tab=album&album_id=1692957587678480

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *