Dūkštų ąžuolyno pažintiniame take

Grupei Birštono gimnazijos mokytojų didelę staigmeną padovanojo metodinio būrelio pirmininkas Romas Vilkauskas, nuveždamas mus į Neries regioniniame parke esantį Dūkštų ąžuolyno pažintinį taką, kur praleidome visą dieną.
Tai vienas sudėtingiausių, daug fizinių jėgų reikalaujantis, tačiau įdomus ir informatyvus maršrutas, kuriuo keliaujant atsiveria nepakartojamo grožio lietuviškas kanjonas – Dūkštos upelio slėnis – retų augalų ir gyvūnų rūšių namai, užkopti kviečia unikalūs praeities liudytojai – Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai, priklausę Vilniaus ir Kernavės gynybinei sistemai, bei piramidę primenantis Karmazinų alkakalnis. Pakeliui galima apkabinti storiausią apylinkėse Šventąjį Daubų ąžuolą, prie kurio lietuviai pagonys rinkdavosi melstis, bei pasigrožėti puikia Neries slėnio panorama, atsiveriančia nuo Ąžuolų kalno regyklos.
Dūkštų ąžuolynas – vienas iš didžiausių ir seniausių natūralių iki šių dienų Lietuvoje išlikusių ąžuolynų, užimantis 300 ha plotą. Daugumos ąžuolų amžius – per 200 metų.
Palei 2,3 km ilgio Dūkštų ąžuolyno pažintinį taką galima apžiūrėti apie 40 skulptūrų, vaizduojančių lietuvių legendų ir mitologijos personažus.
Su apylinkių gamtine įvairove, tako pažintiniais objektais supažindina informaciniai stendai, o pailsėti ir papietauti kviečia kavinė „Pušynėlis“ su nuostabiu vaizdu į Neries slėnį.
Nijolė Juozaitienė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *