Seimo narys Vytautas Kamblevičius: „Valstiečių mokestinė reforma ūkininkams – smūgis žemiau juostos“

2017 m. birželio 2 d. Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis bei „valstiečių“ deleguotas finansų ministras Vilius Šapoka skambiai pristatė mokesčių reformą, kaip būdą mažinti skurdą, skatinti verslumą, kurti naujas darbo vietas ir įvesti teisingumą mokesčių sistemoje. Tačiau skambūs pažadai neatitinka priemonių plano, kuriuo siekiama visai priešingų tikslų smulkiųjų ūkininkų atžvilgiu, kurie sudaro apie 90 proc. visų ūkių.
„Valstiečių“ finansų ministras V. Šapoka išdidžiai pareiškė, jog atėjo laikas naikinti lengvatas, taikomas žemės ūkio sektoriuje: siūloma atsisakyti lengvatinio 5 procentų pelno mokesčio tarifo taikymo apmokestinamajam pelnui. Negana to, „valstiečių“ profesionalai panoro ūkininkų pajamas apmokestinti bendra tvarka (taikant bendrą 15 proc. GPM tarifą ir mokesčio kreditus), didinti akcizą žemės ūkyje naudojamam dyzeliniam kurui (didinant nuo 21 Eur iki 56 Eur už 1 tūkst. litrų kuro), savarankiškai dirbantiems asmenims nustatyti vienodas socialinio draudimo įmokų lubas (ūkininkams jos kiltų nuo 7 vidutinių darbo užmokesčių iki 28).
Remiantis statistika, lyginant 2015 – 2016 metus su 2013 – 2014 metais, pajamos iš augalininkystės produkcijos sumažėjo 47 proc., o net 87 proc. ūkių verčiasi be pelno. Todėl tikrai ne aukso amžių išgyvenantiems ūkininkams pakėlus akcizą degalams, panaikinus lengvatinį pelno ir pajamų mokesčių tarifą būtų suduotas mirtinas smūgis, po kurio ūkininkams reikėtų rinktis: užbaigti veiklą ir palikti kaimą arba įsirašyti į pašalpos gavėjų sąrašą ir išparduoti visą techniką patiems stambiausiems ūkininkams…
„Džiaugiuosi, jog finansų ministras V. Šapoka surado drąsos ir apsilankė Seimo Kaimo reikalų komitete. Ministrui bandžiau paaiškinti, jog tokios reformos veikia kaip ne kas kitas, o kaip smulkiųjų ūkių masinio naikinimo ginklas. Ši „valstiečių“ mokestinė reforma atskleidė, jog ūkininkų interesus ryžtingiau turėtų ginti Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Manau, kad jei ši mokestinė reforma su dabartiniais pakeitimais bus priimta, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A. Stančikas ir žemės ūkio ministras B. Markauskas privalo atsistatydinti.
Komitete finansų ministras V. Šapoka, įsiklausęs į motyvus, žadėjo, jog smulkiesiems ūkininkams bus taikomos išimtys, tačiau savaitės pabaigoje lyg žaibas iš giedro dangaus „valstiečių“ Vyriausybės lyderis S. Skvernelis pareiškė, jog išimtys nebus taikomos niekam. Kyla tik vienas klausimas: kada ūkininkai aplankys „valstiečių profesionalus“ su savo technika prie Vyriausybės langų.
Ironiška, tačiau net Andriaus Kubiliaus laikais smulkieji ūkininkai nebuvo taip engiami, palyginti su tuo, kas laukia profesionalų „valstiečių“ dėka.“

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *