Palinkėjo, kad karinė technika būtų naudojama tik pratybose…

Praėjusį savaitgalį Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos Birštone surengė karinės technikos ir ginkluotės parodą, kurią demonstravo tarptautinių pratybų „Geležinis vilkas 2017“ dalyviai.


Dvi savaites Pietų, Vidurio ir Rytinėje Lietuvos dalyse truksiančiuose mokymuose dalyvauja apie 5300 karių iš Lietuvos ir dešimties NATO šalių: Belgijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Kroatijos, Rumunijos, Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Portugalijos. Didelio susidomėjimo sukėlusio renginio metu lankytojai turėjo unikalią galimybę pabendrauti su kariais, apžiūrėti moderniausią karinę techniką, dalyvauti kariniuose užsiėmimuose ir žaidimuose, pasivaišinti kareiviška koše, pasiklausyti koncerto.
Žmonių dėmesio sulaukė lietuvių milžiniška savaeigė haubica „PzH2000“, pavadinta „Aiste“, kovinis tankas „Leopard“, šarvuočiai „Lapė“ ir „Boxer“, tylusis olandų šarvuotis „Fennek“, amerikiečių atakos sraigtasparnis, įvairios paskirties ginklai. Visus juos buvo galima „pačiupinėti“: apžiūrėti, pasėdėti viduje, apie jų galimybes paklausinėti karių. O virš Birštono ratus sukusį strateginį viršgarsį bombonešį B1, kuris gali skristi 1335 km/val. greičiu, buvo galima tik pamatyti.
Šventėje dalyvavo ir garbės svečiai: Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys, JAV Minesotos valstijos nacionalinės gvardijos vadas generolas majoras Richard Nash, Vokietijos sausumos pajėgų vado pavaduotojas Karsten Jakobsen.
Svečius pasitikusi ir lydėjusi Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė galimybe pamatyti, kokią techniką turi Lietuva ir sąjungininkai, pasak jos, tai suteikia mums didesnio pasitikėjimo ir tikėjimo mūsų kariuomene.
– Visiems linkiu taikos, ir kad ši galinga technika būtų naudojama tik pratybose, – sveikindama garbingus svečius ir renginio žiūrovus kalbėjo N.Dirginčienė.
Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys džiaugėsi unikalia galimybe Birštono gyventojams ir miesto svečiams pristatyti sąjungininkų ginkluotę, atsakyti į žiūrovų klausimus. Šiais metais tarptautinės pratybos „Geležinis vilkas“ yra didžiulių Europoje vykdomų pratybų „Saber Strike“ (liet. „Kardo kirtis“) dalis. Tai ypač naudingas renginys mūsų kariams, kurie treniruojasi kartu su sąjungininkais.
– Mūsų kariai yra pasirengę ir pilni ryžto prireikus ginti tėvynę, tegul mūsų nedraugai mato, kad mes kartu su sąjungininkais padarysime viską dėl saugumo, – kalbėjo brigados generolas V.Rupšys. Šventėje koncertavo patriotinio roko grupė „Vytis“, liaudies grupė „Ugniavijas“ ir Deividas Norvilas – Deivis.
Laima Duoblienė

Išsigando…
Birštone vykęs renginys, sunkiosios technikos judėjimas keliais, šiuolaikinės aviacijos galimybės ne visus gyventojus nuteikė teigiamai. Daugelį Birštono ir Prienų miestų bei apylinkių gyventojų pašiurpino šeštadienį perpiet kelis ratus žemiau debesų apsukusio naikintuvo išvaizda ir grėsmingas garsas. Nieko nežinojusieji apie regione vykstančias karines pratybas naikintuvą susiejo su pavojumi ir spėliojo, ar tik neprasidėjo karas. Garso banga budino mažus vaikus, kurtino žmones, privertė kaukti automobilių signalizacijas, drebino langus. Kaimynai puolė skambinti vieni kitiems, nepažįstamieji diskutuoti čia pat, gatvėje.
„Pritariu tam, kad kariškiai treniruojasi, mokosi atremti priešo atakas, ramu, kad NATO naikintuvai saugo mūsų erdvę, bet šį kartą jis galėjo skristi aukščiau. Vyresnio amžiaus žmonės dar nepamiršo karo baimės. Manau, kad viešumoje informacijos apie vykstančias pratybas buvo mažokai, todėl ir žmonėms kilo panika,“ – savo nuomonę išsakė pirmadienį į redakciją paskambinęs Vilius.

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *