Jubiliejui – paroda „80 sodų, 80 juostų“

Mokytoja, tautodailininkė Irena Gedminaitė, neseniai atšventusi 80 -ties metų jubiliejų, save laiko žemaite, nors didžiąją gyvenimo dalį praleido Pakuonyje.


Gražaus jubiliejaus proga atvykusius pasveikinti svečius jubiliatė pasitiko paroda „80 sodų, 80 juostų“. Po šiaudinių sodų „debesimi“, tarp margaraščių juostų pynių nuoširdžiausius linkėjimus jai išsakė buvę kolegos, draugai, kaimynai, mokiniai ir mokytojai, seniūnijos ir kultūros darbuotojai… Daugybe negirdėtų dainų svečius nustebino, pralinksmino ir sugraudino Renatos Žibienės vadovaujamas ansamblis „Obelėlė“, vingriom melodijom čiulbėjo mažoji Adelė.
Irena Gedminaitė gimė 1937 m. birželio 10 d. netoli Ariogalos, Daujotėlių kaime, audėjos, mezgėjos ir medžio meistro šeimoje. Nuo 1967 m. iki 2001 m. dirbo Pakuonio mokykloje pradinių klasių ir dailės mokytoja. Jos iniciatyva 1992 m. mokykloje duris atvėrė iki šiol gyvuojantis muziejus.
Nuo vaikystės Irena buvo labai žingeidi, mylinti meną. Visa tai ugdė savo mokinių širdyse, buvo mylima ir gerbiama tėvų, kolegų. Mokydama pradinukus Irena rūpinosi, kad mažieji suvoktų senolių buitį, jų puoselėtas vertybes. Padedama mokinių rinko iš Pakuonio krašto žmonių senuosius verslų ir buities įrankius, namų audimo drabužius, bažnyčios eksponatus ir kitas senienas.
Ji domėjosi kitų tautodailininkų darbais, kaupė medžiagą apie juos, kolekcionavo jų kūrinius. Tautodailininkės butas pamažu tapo muziejumi, kuriame – daugiau nei pusė tūkstančio jos pačios ir kolegų darbų. O kiek savo darbų ji išdovanojo! I.Gedminaitė sako, kad savo darbus dovanojanti, nes tuomet išlieka geroji kūrėjo energija.
Tautodailininkė yra sukūrusi daugiau nei 400 darbų: nutapiusi paveikslų, nupynusi juostų, vąšeliu ir virbalais nunėrusi daugybę servetėlių, drabužių. Unikalios jos vąšeliu nertos Užgavėnių kaukės ir kalėdinės prakartėlės bei iš šiaudų pinti sodai. Daugumą savo vertingos kolekcijos eksponatų ji padovanojo Prienų krašto ir Raseinių krašto istorijos muziejams.
Irena labai mėgo keliauti. Pasiekė net Kamčiatką, Italiją. Pakuonio krašto maldininkams ir besidomintiems tautodaile organizuodavo išvykas po Lietuvą. Surinko gausybę medžiagos apie liaudies meną, aplankė daugybę kūrėjų, surinko jų darbų kolekciją ir savo namuose įrengė puikią ekspoziciją, kurią galėjo aplankyti visi besidomintys.
Įdomu tai, kad prieš keletą metų visus sukauptus savo ir kitų tautodailininkų kūrinius, knygas, nuotraukas, net ir kai kuriuos baldus mokytoja I.Gedminaitė staiga išdovanojo muziejams, giminaičiams, draugams. Jais gali kasdien džiaugtis gimtojo Raseinių krašto, Prienų krašto ir Pakuonio mokyklos muziejai, Prienų globos namai, Pakuonio gyventojai. Namuose liko tik patys brangiausi širdžiai, reikalingiausi kasdienybei daiktai.
Bet ilsėjosi neilgai. Vėl palubėj ėmė suktis auksaspalviai sodai, beveik siekiantys žemę, o ant sienų sumirguliavo naujos juostos. Vėl kūryba, kelionės į parodas, žmonių dėmesys ir pagarba.
Mokytoja, tautodailininkė, kolekcininkė Irena Gedminaitė – mūsų krašto pažiba. Šiais metais Vasario 16 -tosios proga už vertybines nuostatas, nekomercinį meno suvokimą ir išskirtinumą Irenai Gedminaitei buvo įteiktas Prienų rajono savivaldybės apdovanojimas „Dėkingumas“.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *