Jaunieji muzikos talentai varžėsi Prienuose

Antrąją vietą laimėjo Prienų meno mokyklos pianistė Goda Sodaitytė (mokyt. V.Aukštakalnienė).

Birželio 6 – 8 d. Prienuose vyko V tarptautinis jaunųjų muzikantų konkursas „Olimpo musicale“, kurį organizavo Veiverių Antano Kučingio meno mokykla. Nuo pirmojo 2005 m. vykusio konkurso įvyko daug pasikeitimų. Kas trejus metus vykstančioje jaunųjų muzikantų šventėje prie muzikantų solistų prisijungė ansambliai, buvo gerinami Lietuvos rekordai, daugėjo atlikėjų, augo jų meistriškumas, plėtėsi konkurso geografija…
Konkurso meno vadovė Rasa Derbutienė pasakojo, kad šių metų konkurse dalyvavo per 260 atlikėjų, atvykusių iš Lietuvos ir dar iš šešių užsienio valstybių. Konkursas vyko net dviejose salėse, jame pirmą kartą dalyvavo vokalistai – solistai.
– Stengiamės, kad konkursas būtų ne tik varžybos, bet ir šventė, kurioje pirmiausia būtų vertinamas vaiko talentas, o ne tai, kokiu instrumentu jis groja. Iš dalyvių bei jų mokytojų atsiliepimų galime susidaryti nuomonę, kad sukurti šventę mums pavyko: vyravo laisva ir demokratiška atmosfera, komisija – ne tik kompetentinga ir reikli, bet ir negailinti patarimų, kiekvienas dalyvis buvo paskatintas, – kalbėjo R.Derbutienė.

Kategorijoje A9 Grand prix iškovojo viešnia iš Baltarusijos Palina Lashko (mokyt. Aksana Karabeshka), grojusi mandolina. Šešiolikmetė mergina pirmus metus studijuoja Minsko valstybinėje meno kolegijoje, kur mokosi groti mandolina. Prieš tai ji septynerius metus muzikos mokykloje grojo fortepijonu, o mandolina buvo papildomas instrumentas. Palina dėkinga pirmajai mokytojai, kuri padėjo pamilti šį instrumentą, atnešusį sėkmę konkurse Prienuose.

Jai pritarė ir konkurso direktorius Mindaugas Labanauskas, kuris džiaugėsi, jog šis konkursas išsiskyrė labai išaugusiu atlikėjų meistriškumu. Jis dėkojo atlikėjų mokytojams, kurie geba rasti įvairių naujų sąskambių, praturtindami kamerinės muzikos žanrą, dėkojo profesionaliai komisijai, kuriai teko nelengva užduotis iš būrio atlikėjų rasti patį geriausią ir ryškiausią kiekvienos kategorijos atlikėją.
Konkurso dalyvius, jų mokytojus, komisijos narius sveikino Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Jis sakė, kad didžiuojasi Veiverių A.Kučingio meno mokykla, organizuojančia puikius konkursus, o talentingiems jauniesiems atlikėjams linkėjo neišpuikti, toliau muzikuoti, tobulėti ir dar ne kartą atvykti į konkursus, vykstančius Prienuose.
Šiam konkursui fortepijonai buvo pasiskolinti iš firmos Rygoje, todėl organizatoriai merui užsiminė apie tai, kad tokį puikų instrumentą reikėtų įsigyti ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui.
Konkurso dalyviai buvo suskirstyti į kategorijas pagal amžių. Buvo varžomasi devyniose solistų ir keturiose ansamblių kategorijose. Patys jauniausi solistai – gimę 2009 m. ir vėliau, o vyriausieji – 2001 m. g. Ansamblių kategorijoje skaičiuojamas dalyvių amžiaus vidurkis – jauniausiųjų mažiau nei 9 metai, vyriausiųjų – ne daugiau nei 18 m.

Konkurso meno vadovė Rasa Derbutienė ir direktorius Mindaugas Labanauskas.

Konkurse dalyvavo ir šeši solistai bei trys ansambliai iš Prienų rajono ir Birštono. Pirmoji iš mūsiškių pasirodė Prienų meno mokyklos pianistė Goda Sodaitytė (mokyt. V.Aukštakalnienė). Šioje A2 kategorijoje (dalyviai, gimę 2008 m.) tarp 21 dalyvio varžėsi ir Veiverių A.Kučingio meno mokyklos gitaristas Tomas Kurtinaitis (mokyt. N. Ardzevičius). Godai buvo paskirta antroji vieta, o Tomas apdovanotas diplomu.
Kategorijoje A5 (dalyviai, gimę 2005 m.) varžėsi Birštono meno mokyklos saksofonininkas Jonas Zubavičius (mokyt. M.Bivainis) ir Jiezno muzikos mokyklos akordeonistė Skaistė Bieliauskaitė (mokyt. L.Katinas). Abu jie apdovanoti diplomais.

Trečiąją vietą iškovojęs Birštono meno mokyklos duetas: Matas Mecelis (saksofonas) ir Emilija Žentelytė (fortepijonas) bei jų mokytojas Mindaugas Bivainis.

Kategorijoje A9 (dalyviai, gimę 2001 m.) savo gabumus demonstravo dvi Prienų meno mokyklos atlikėjos: pianistė Ugnė Orinaitė (mokyt. I.Vasiliauskienė) ir akordeonistė Alvita Radzevičiūtė (mokyt. L.Bendoraitienė). Ugnei buvo paskirta antroji vieta, Alvitai – trečioji.
Ansamblių grupėje, B2 kategorijoje, dalyvavo Jiezno muzikos mokyklos fortepijoninis trio: Austėja Degutytė, Miglė Kralikauskaitė ir Gabrielė Dubovikaitė (mokyt. R.Leitanienė). Jos buvo apdovanotos diplomu.
Kategorijoje B2 varžėsi Prienų meno mokyklos ansamblis: smuikininkai Ieva Juodsnukytė, Gabija Kuncaitė, Nojus Kondrotas ir pianistė Ugnė Orinaitė (mokyt. D.Kolpakovienė ir I.Vasiliauskienė). Jų pasirodymas taip pat buvo įvertintas diplomu.
Kategorijoje B4 dalyvavo Birštono meno mokyklos duetas: Matas Mecelis (saksofonas) ir Emilija Žentelytė (fortepijonas) (mokyt. M.Bivainis), kurie iškovojo trečiąją vietą.
Geriausias vietas savo kategorijose iškovoję Lietuvos atstovai buvo paskatinti kelionių organizatoriaus „Guliverio kelionės“ dovanomis.
Buvo padėkota ir gausiam būriui rėmėjų bei pagalbininkų, prisidėjusių, kad konkursas vyktų sklandžiai.

Birštono meno mokyklos saksofonininkas Jonas Zubavičius ir jo mokytojas Mindaugas Bivainis.

„Iki susitikimo šeštajame konkurse, kuris įvyks 2020 m.!“ – atsisveikindami vieni kitiems linkėjo dalyviai bei organizatoriai.
Laima Duoblienė 

Prienų meno mokyklos ansamblis.

Jiezno muzikos mokyklos fortepijoninis trio: Austėja Degutytė, Miglė Kralikauskaitė ir Gabrielė Dubovikaitė.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *