Interviu vienu klausimu: Ar pritariate Seimo įteisintiems naujiems alkoholio vartojimo, prekybos ir reklamos draudimams?

Svetlana Daukšienė su anūke Šarlote:
– Manau, kad tikslai – riboti alkoholio prieinamumą – yra geri, bet nereikia to taikyti kiekvienam žmogui. Juk suaugę žmonės patys sprendžia, kiek, kada ir kur alkoholį vartoti ar nevartoti. Nesutinku ir su statistika, kur skelbiami vieno žmogaus išgeriami litrai – iš kur tai ištraukė? Esu įsitikinusi, kad jaunimas alkoholio vartoja mažiau, o tie „kandukai“, kurie geria ištisom parom – kaip iki šiol bet kuriuo paros metu gaudavo alkoholio, taip ir toliau gaus. Alkoholio kontrolės įstatymas jų visiškai nepalies. Tai su kuo kovojama?

Rasa Pačėsienė:
– Kad kažkas daroma, yra gerai, bet, manau, šiuo atveju lazda yra perlenkta. Man labiausiai užkliuvo, kad prie jūros ar ežero bus draudžiama ir alaus bokalą išgerti. Juk gyvename demokratinėje valstybėje, todėl turėtume demokratiškai ir elgtis. Jeigu tu netrukdai kitiems, neprisigeri, tai kodėl toks absoliutus draudimas? Nepatinka ir ketinimas įsteigti specializuotas parduotuves. Paskaičiuos valdžia, kiek parduotuvių turi būti, pastatys jas kur nors miške ar bunkery, kad niekas nepasiektų… „Bobutėms“ bus veiklos! Manau, kad kova būtų veiksmingiausia, jei būtų padidintos alkoholio kainos – neįpirksi ir negersi! Bet tuomet gali atsitikti, kaip Rusijoje, kai, padidinus alkoholio kainas, alkoholikai pradėjo gert viską, kas dega. Ir apsinuodiję mirė. Teko atpiginti degtinę. Gaila, kad nekovojama su „bambaliniais“ – jie gėrė ir toliau gers. Gal laukiama, kol jie išmirs? Alkoholio neturi būti dieną vykstančiose vaikų šventėse, bet kodėl jį reikia visiškai uždrausti kitose?

Jonas Gelumbauskas:
– Aš pats visiškai nevartoju alkoholio jau dvidešimt metų, o ir prieš tai nebuvau didelis mėgėjas. Šitie draudimai nieko nepakeis – kas gėrė, tas gers. Juk ir JAV buvo įvedę „sausą“ įstatymą. Kuo baigėsi? Mafija įsigalėjo. Andropovas irgi bandė kovoti. Irgi nepasisekė. Tas pats ir dabar bus. Apribos pardavimą parduotuvėse – „bobutės“ įsigalės. Bet su tais, kurie geria stiprų alų, nekovojama. Tai ir kyla įvairių minčių – uždraus gerti, turės uždaryti alaus ir degtinės gamyklas… Greičiausiai pamažu viskas vėl grįš į senas vėžes.

Akvilė Galinytė:
– Viena vertus, gal ir gerai, kad įsigyti ir vartoti alkoholį bus galima tik sulaukus 20 metų. Bet nemanau, kad kas nors labai pasikeis. Juk atsiranda tokių, kurie nuperka jaunimui gėrimų. Nesuprantu, kodėl reikalingi ribojimai kavinėse, baruose? Juk eini į kavinę pasilinksminti, gerai praleisti laiką, bet ne prisigerti. Manau, kad Lietuvoje yra ir rimtesnių problemų, nei šie ribojimai. Kovai su alkoholio vartojimu reikia kitokių būdų – šviesti vaikus, jaunimą, nes draudimais nieko nepasieksi. Kuo labiau draudžiama – tuo labiau siekiama.

Rimantas Bilius:
– Gerai, kad valdžia kovoja su alkoholio vartojimu, bet kodėl nieko nedaroma „savižudžių“ – „bambalinių“ atžvilgiu. Reikia nuo mažų dienų auklėt vaikus – įdiegti jiems teigiamus dalykus. Draudimais nieko nepasieksim. Dar daug kas prisimena Andropovo bandymus. Nemanau, kad tuomet žmonės mažiau gėrė. Kas nori, tas visuomet ras. Džiaugiuosi, kad kažkas daroma. Gal pamažu ir pasieksime norimų rezultatų.

Kalbino ir fotografavo Laima Duoblienė

Rubrikoje Redakcijos skiltis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *