„Mokytis niekada nevėlu“

Taip tvirtina Prienų meno mokykloje muzikos ar dailės pamokas lankantys suaugusieji.


Žodis „mokykla“ pirmiausia asocijuojasi su vaikais. Anot Prienų meno mokyklos direktorės Rasos Staliūnienės, jos ir mokytojų pagarbos ypač nusipelno suaugusieji, kurie po darbo dienos randa jėgų ir laiko širdžiai mieliems užsiėmimams. Aštuoni suaugusieji lanko muzikos pamokas, 14 – dailės.
Balbieriškietis Petras Liubamirskas jau penktus metus tobulina grojimo akordeonu įgūdžius. Vyras pasakojo, kad buvo savamokslis, kai prieš penkerius metus peržengė Meno mokyklos slenkstį.
– Iki tol nieko nežinojau, o dabar ir natas pažįstu, ir teorijos žinių gavau, ir pirštuotė taisyklingesnė. Kiekvienoje pamokoje vis ką nors naujo sužinau, – pasakojo Petras, kuris groja dviejuose kolektyvuose – Balbieriškio folkloro kolektyve „Dūmė“ ir Alytaus kapeloje „Dzūkų versmė“.
Mesti muzikos jis neketina. Kaip juokavo, lankys pamokas, kol visiems atsibos ir jį išvarys. Jo teigimu, mokytojams nelengva su tokiais savamoksliais, kaip jis, nes tenka ne mokyti, bet permokyti, atsakyti į daugybę klausimų.
Birštoniškis Arnoldas Ribinskas akordeono pamokas Prienų meno mokykloje lanko pirmus metus. Jis taip pat savamokslis – nors grodavo ir mokydamasis mokykloje, ir tarnaudamas kariuomenėje, bet muzikos pamokų nėra lankęs. Vėliau įsisukęs į kasdienius rūpesčius ir akordeoną buvo „užmetęs“. Instrumentą vėl paėmė išėjęs į pensiją, o sužinojęs apie galimybę mokytis – tobulinti techniką, lavinti grojimo įgūdžius, įgyti teorinių muzikos žinių – siekti profesionalumo – ja pasinaudojo.
Arnoldas kol kas tai, ką išmoko, demonstruoja namuose, draugų būryje, bet kas žino, gal kada ir į kokį kolektyvą įsilies.
Vyrai, kaip ir kiti muzikuojantys suaugusieji, du kartus per savaitę lanko pagrindinio instrumento užsiėmimus ir vieną kartą – papildomo instrumento. Jie abu papildomai mokosi groti sintezatoriumi.
Rudenį Prienų meno mokykla pradės 53-čiuosius mokslo metus. Rugsėjis vėl sukvies įvairaus amžiaus mokinius, norinčius muzikuoti ar gilintis į dailės paslaptis.
Priėmimas jau prasideda. Vaikai ir suaugusieji kviečiami mokytis skambinti fortepijonu, griežti smuiku, pūsti klarnetą, trimitą ar saksofoną, groti liaudies instrumentais, akordeonu, skambinti gitara, mokytis dainavimo. Nuo 1992 m. veikiančiame Dailės skyriuje galima mokytis piešimo, tapybos ar fotografijos.
Daugiau nei ketvirtį amžiaus mokyklai vadovaujanti direktorė Rasa Staliūnienė džiaugėsi, kad šiais mokslo metais mokykloje mokosi 304 mokiniai: 255 iš bendrojo lavinimo mokyklų, 27 – ikimokyklinukai ir 22 suaugusieji. Į muzikos paslaptis gilinasi 242 mokiniai, užsiėmimus dailės skyriuje lanko 62 mokiniai.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *