Ispanijoje – apie amžinąsias vertybes

Džiaugiamės, kad Išlaužo pagrindinė mokykla dalyvauja Erasmus+ KA2 tarptautiniame projekte „Išsaugok amžinąsias vertybes. Menas permąsto Europos vertybes“. Gegužės 14 – 20 dienomis dalyvavome antrame mokinių mobilumo susitikime Ispanijoje, Alcover miestelyje. Prasmingų akimirkų – su EMPATIJA ir MUZIKA – netrūko.


Pirmąją dieną susipažinome su Institut Fonts del Glorieta mokykla, projekto partnere, dalyvavome bendraamžių pamokose, kurios, kaip įsitikinome, skiriasi nuo vykstančių mūsų mokymosi sistemoje. Vėliau Alcover miestelio merijoje aplankėme merą, kuris papasakojo apie miestelį, domėjosi ir mūsų šalimis. Negana to, miestelio muziejuje, garsėjančiame eksponuojamomis jau išnykusių vandens gyvūnų fosilijomis, dalyvavome praktinėje veikloje ir fosilijų pasigaminome patys. Po įdomios edukacinės programos lankėme įžymias Alcover vietas, kol po keturių kilometrų žygio atsidūrėme „Ermita del remei“ ermitaže. Čia mėgavomės įspūdingu Ispanijos kraštovaizdžiu, turėjome galimybę išmokti šokti tradicinį katalonų šokį.
Antradienį svečiavomės Taragonos mieste. Neįgaliųjų centre susipažinome su ten gyvenančiais žmonėmis, jų veikla. Buvo naudinga, nes supratome, jog neįgalieji – tokie patys žmonės kaip ir mes, tik jiems labai reikia mūsų dėmesio bei pagalbos integruojantis į visuomenę ir šiuolaikinį gyvenimą. Vėliau, keliaudami po miestą, susipažinome su Taragonos istorija: aplankėme romėnų miestelį, katedrą, balkoną su vaizdu į Viduržemio jūrą. Galiausiai pasakiškas Ispanijos oras „nuvijo“ mus visus į paplūdimį, kur tęsėme žaismingas bei skatinančias pažinti vieniems kitus projekto veiklas.
Trečiadienio rytas prasidėjo mokykloje. Visų šalių mokiniai pristatė savo šalies įvairių laikmečių žymiausius kompozitorius. Domėjomės, klausinėjome, reflektavome. Vėliau žvejų miestelyje Cambrils klausėmės tradicinių katalonų darbo dainų, patys mokėmės dainuoti.
Ketvirtadienį visi keliavome į Katalonijos sostinę Barseloną. Ten aplankėme futbolo stadioną „Stadium of Barca“, apžiūrėjome komandos „FC Barcelona“ trofėjus. Įspūdinga „Palau de la Musica“ koncertų salė savo grožiu sužavėjo ne tik mokinius, bet ir daug mačiusias muzikos mokytojas. Klausydamiesi kūrinių, „išbandėme“ salės akustiką. Galiausiai aplankėme Barselonos simboliu laikomą garsiąją „Sagrada Familia“ bažnyčią, kuri mus sužavėjo savo dydžiu, architektūriniu tikslumu. Grįždami į šeimas, dar ilgai kalbėjomės, diskutavome apie tai, kas išliko mūsų atmintyje.
Paskutinę dieną dalyvavome CLIL (anglų kalba) muzikos pamokoje. Joje ne tik pagilinome savo muzikos žinias, bet ir patobulinome anglų kalbos įgūdžius. Po įdomios pamokos išvykome į teminį laisvalaikio parką „Port Aventura“. Įdomu ir naudinga buvo tai, kad parkas „padalintas“ į skirtingas pasaulio šalis, todėl visi kartu tarsi apkeliavome pasaulį, neišvykdami iš Ispanijos. Įvairiose šalyse pamatėme tradicines detales, išgirdome joms būdingą muziką. Sugrįžę į miestelį atsisveikinome ašarodami bei dėkodami vieni kitiems už įsimintiną savaitę.
Labai džiaugiamės, kad turėjome progą dalyvauti šiame mobilume. Susiradome naujų draugų, susipažinome su nauja kultūra, pasidalinome savo patirtimi su kitais, patyrėme dar nepatirtų pojūčių. Dar kartą atradome muziką kaip meną bei empatiją kaip vertybę. Supratome, kad abi yra labai svarbios kiekvieno mūsų gyvenime, nesvarbu, kokios tautybės ar religijos esame.
Erikas Simanaitis, 8 kl.
Arnas Ežerskis, 7 kl.
Erasmus+ KA2 projekto mobilumo Ispanijoje dalyviai

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *