„Šaltupis“ – maža, bet turtinga teatro, meno ir fotografijos sala

Gegužės 20 dieną Gintarės ir Raimondo Puišių kaimo turizmo sodyboje, švenčiančioje veiklos dešimtmetį, vykęs mėgėjų teatro festivalis „Šaltupis 2017“ pritraukė kaip niekad gausią ir įvairią publiką iš įvairių šalies kampelių. Tuo pat metu Kaune šurmuliavo Hanzos dienos, Prienuose vyko jubiliejinė miesto šventė, tačiau Šaltupio kaime – nedidelėje kultūros ir meno saloje netoli Išlaužo – netrūko teatro, muzikos, fotografijos ir gamtos mylėtojų.

Gegužę „Šaltupio“ sodyboje prie Išlaužo svečiavosi ir bendrą parodą pristatė Sankt Peterburgo kūrybinės sąjungos fotomenininkai su vadovu S.Kompanijčenko (ketvirtas kairėje), kurie už ryšius su Lietuvos fotografijos grandais dėkingi fotomenininkui R.Puišiui (pirmas kairėje).

Juozo Naujalio muzikos mokyklos mokiniai padarė muzikinę įžangą į devintąjį mėgėjų teatro festivalį, kuriame buvo parodyti septyni komedijos žanro spektakliai, vienas iš jų skirtas vaikams. Trys kolektyvai atvyko iš Kauno, po du – iš Prienų ir Tauragės rajonų. Tradiciškai festivalyje dalyvavo Prienų rajono Naujosios Ūtos ir Jiezno KLC mėgėjų teatrai, vadovaujami Anelės Lukjančiuk ir Angelės Jaruševičienės. Pirmasis pristatė P.Cvirkos nuotaikingą kūrinį „Kurpius“, antrasis – L.Didžiulienės „Paskubėjo“.
Naujais įspūdžiais turtingas sodybos šeimininko Raimondo Puišio – verslininko, keliautojo, fotomenininko – gyvenimas, išskirtinis dėmesys menui, platus interesų ir pažinčių ratas kasmet sodybos svečiams dovanoja netikėtų akimirkų. Festivalio dieną „Šaltupio“ sodyboje svečiavosi Sankt Peterburgo kūrybinės sąjungos fotografijos sekcijos nariai Lilija Bičiurina, Jurijus Jermolovas, fizikos m.dr. Maksimas Mišinas, Alla Poletajeva, suburti sekcijos pirmininko R.Puišio bičiulio Sergejaus Kompanijčenko. Su parodomis jis „Šaltupyje“ lankosi antrąkart. Šįkart rusų fotomenininkai atsivežė ir klojimo galerijoje pristatė keturiasdešimties meninių fotografijų parodą „Pasivaikščiojimas po Sankt Peterburgą“, kviesdami iš arčiau pažinti šį miestą.

Festivalio scenoje – Jiezno KLC artistai su režisiere A.Jaruševičiene.

Kaip pastebėjo S. Kompanijčenko, šia paroda, kuri mūsų šalyje viešės tris mėnesius, siekiama „reanimuoti“ lietuvių ir rusų fotomenininkų kūrybinį bendradarbiavimą, paskatinti apsikeitimą fotografijų parodomis. Pirmiausia Sankt Peterburgo menininkai sieks savo mieste surengti Lietuvos grandų – Romualdo Požerskio, Antano Sutkaus, Aleksandro Macijausko, Romualdo Rakausko – retro fotografijų parodą. Apie kultūrinius ryšius kalbėta ir su parodos atidaryme dalyvavusiais fotomenininkais Rimantu Dichavičiumi bei Vytautu Daraškevičiumi.
Pasak fotomenininkės A. Poletajevos, kuri 13 metų dalyvauja Nidoje rengiamuose fotografijos meistrų seminaruose, kiekvienas susitikimas su jais – tai didelė šventė ir dvasios užtaisas. Dėl bendravimo ji net pramoko lietuvių kalbą.
Pirmąkart kaimo turizmo sodyboje svečiavęsi rusų fotomenininkai nesitikėjo verslui artimesnėje aplinkoje surasti ir mėgėjų teatro sceną, ir parodų galeriją. Jų teigimu, matyti, kad sodyba skirta ne tik verslui, ji pritaikyta pagal šeimininko gyvenimo būdą: jam pasitenkinimą teikia ne sėdėjimas vienumoje ir glūdumoje, o bendravimas, pasidalinimas su kitais tuo, kas brangu pačiam – menu, fotografija, teatru.
Nebe pirmą kartą festivalyje su Kauno Vilijampolės bendruomenės teatru MMT viešėjusi režisierė Hana Šumilaitė pastebėjo, kad kiekvieno renginio sėkmę lemia organizatorių asmenybė:
– Vadinu Raimondą savo draugu, sakau, kad mes vieno kraujo: galvos debesyse, kojos stovi tvirtai ant žemės. Todėl gal jau penktą kartą atvykstu į „Šaltupio“ festivalius: čia puiki gamtinė ir kūrybinė aplinka bei aura, susirenka įdomūs žmonės. Kodėl sodybos šeimininkams to reikia? Juk nė vienas festivalis finansiniu požiūriu neatsiperka. Manau, Raimondą į priekį veda suvokimas, kad ne viskas gyvenime matuojama pinigais, ir atsakomybė, kad turi pats nešti kultūrinę misiją.
Ko gero, ši nuostata yra svarbiausia ir gero R.Puišio draugo režisieriaus Sigito Kancevyčiaus gyvenime. Sigitas nuo pat pirmųjų mėgėjų teatro festivalių padeda organizuoti šį renginį ir kasmet su Tauragės rajono Batakių kaimo bibliotekos skaitytojų teatru pristato naujus paties režisuojamus spektaklius. Sukaupęs nemažai teatrinės patirties, Sigitas Kancevyčius parašė knygą „Bendruomenė ir teatras“, kurią galėjo įsigyti ir šio festivalio dalyviai. Knyga įdomi ir plačiajam skaitytojų ratui, ir kolegoms režisieriams, ir bendruomenių atstovams. Autoriaus teigimu, teatras gali būti priemonė, skatinanti bendruomenę veikti aktyviau.
Festivalyje apsilankė, organizatorius pasveikino Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas. Visus teatro kolektyvus, dalyvavusius festivalyje, šeimininkai Gintarė ir Raimondas apdovanojo tradiciniais prizais – menininkės Aušros Deltuvienės pagamintomis teatrinėmis kaukėmis, įteikė tradicinių lietuviškų vaišių – po paltukę lašinių ir juodos duonos kepalą. O nuolatiniai jų sodybos lankytojai su nekantrumu lauks bardų kūrybos festivalio.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *