Tikisi kultūrinių mainų ir bendrų projektų

Prienų rajono savivaldybės meras A.Vaicekauskas ir Lvovo srities Busko rajono administracijos direktorius M.P.Stepanovičius pasirašo bendradarbiavimo ketinimų protokolą.

Prienų miesto šventės dienomis Prienų rajono savivaldybėje viešėjo delegacijos iš Naugarduko rajono (Baltarusija), Talsi savivaldybės (Latvija) ir Busko (Ukraina). Su baltarusiais ir latviais prieniečiai užmezgę gerus ryšius įvairiose srityse.  Trišalė bendradarbiavimo sutartis tarp Talsi miesto, rajono ir Prienų rajono savivaldybių pasirašyta 1999 m. ir kas penkerius metus atnaujinama. Draugystės ryšiai  su Naugarduko rajono municipalitetu sutartimi sutvirtinti 2007 m. 

Lvovo srities Busko rajono savivaldos atstovams šis vizitas į Prienus yra pirmasis, tikimasi, kad jis peraugs į vaisingą kultūrinį, sportinį bendradarbiavimą, bus rengiami bendri projektai.
Gegužės 20 d. Prienų arenoje surengtoje konferencijoje visų trijų savivaldos institucijų atstovai pristatė atstovaujamų savivaldybių administracinę, projektinę veiklą, papasakojo apie tai, kuo garsėja jų pramonė, verslas ir žemės ūkis, kokie traukos objektai sulaukia išskirtinio turistų dėmesio, supažindino su ekonominiu, kultūriniu, bendruomeniniu ir sportiniu gyvenimu. Kalbėta ir apie tolimesnes tarptautinio bendradarbiavimo perspektyvas.
Talsi kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Lolita Weilande – Friedenberg pasidžiaugė praėjusiais metais abiejose savivaldybėse surengtomis latvių ir lietuvių kultūros dienomis. Šiemet į Prienų rajone organizuojamą tautinių šokių festivalį „Ringio ringiai“ atvyks Talsi šokėjai. Prienų rajono mokyklų vadovų ir švietimiečių delegacija kviečiama atsakomajam vizitui į Talsi pasidalinti savo patirtimi. Kiti bendradarbiavimo pavyzdžiai: Prienų moksleiviai ne vienerius metus stovyklauja Latvijoje, jaunųjų krepšininkų komanda sėkmingai dalyvavo tarptautiniame krepšinio turnyre.

Prienų rajono vadovai Latvijos, Baltarusijos ir Ukrainos delegacijas pakvietė apžiūrėti UAB „Doleta“.

Prienus ir Naugarduką sieja ne tik Nemunas, Prienų atstovai Baltarusijoje lankėsi su verslo misija, nemažai tikimasi iš bendro projekto, kuris parengtas pagal Europos Sąjungos geros kaimynystės programą „INTERREG“. Gavus finansavimą šiam projektui, suaktyvėtų tarptautinė Naugarduko miesto ir Prienų krašto muziejų veikla, būtų keičiamasi parodomis, rengiamos stovyklos ir kt. Naugarduko vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotoja Elena L. Selevič teigė, kad baltarusiai suinteresuoti turizmo plėtra ir kvietė partnerius pasinaudoti beviziu režimu bei penkioms dienoms atvykti pasižvalgyti į Naugarduką, apžiūrėti restauruotas jo įžymybes, juolab kad vienu istorijos laikotarpiu šis miestas buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės centru, čia gimė didis poetas Adomas Mickevičius.
Konferencijos metu Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir Busko rajono administracijos direktorius Morozas Petro Stepanovičius pasirašė ketinimų protokolą, pagal kurį ketinama užmegzti dvišalius ryšius kultūros, švietimo, sporto, jaunimo srityse. Oficiali bendradarbiavimo sutartis su ukrainiečiais bus pasirašyta, kai šiam protokolui pritars abiejų savivaldos institucijų tarybos. M.P.Stepanovičius teigė, kad ukrainiečiai daug vilčių sieja su naryste Europos Sąjungoje, ieškoma investuotojų, todėl jiems ypač svarbus partnerių iš Lietuvos palaikymas.
Kai sutartis su ukrainiečiais bus pasirašyta, Ukraina taps aštuntąja šalimi partnere Prienų rajono savivaldybės tarptautinio bendradarbiavimo istorijoje.
Šeimininkai pasirūpino, kad svečių iš kitų šalių viešnagė būtų kuo įdomesnė ir jie parsivežtų naujos informacijos bei naudingų kontaktų. Be dalyvavimo miesto šventės kultūriniuose renginiuose, delegacijų atstovai pakviesti apžiūrėti modernią medinių langų gamybos įmonę UAB „Doleta“ Jiezne, ukrainiečiams surengta išvyka į Alytaus regioninį atliekų tvarkymo centrą. Svečiams buvo sudaryta galimybė pasigrožėti puikiu kraštovaizdžiu – jie kopė į Lepelionių piliakalnį, plaukė laivu Nemuno upe, buvo pavaišinti lietuviškais patiekalais, dovanoms įsigijo šakočių.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *