Žygiais, o ne žodžiais mes tėvynę mylim!

Su tokiu šūkiu prasidėjo Jiezno seniūnijos ir Lietuvos šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo II rinktinės Prienų 206 -osios kuopos organizuotas jau ketvirtasis žygis jaunimui ir visiems šią iniciatyvą palaikantiems. Žygis buvo skirtas Lietuvos valstybingumo ir krašto savivaldos šimtmečiui bei Piliakalnių metams. O jiezniečiai, kurie šiame renginyje sudarė daugumą, žygį skyrė dar ir Jiezno vardo paminėjimo 525 -osioms metinėms.

Žygeiviams iššūkiu tapo „beždžionių“ tiltas per Verknės upę.

 

Patriotinio ir pažintinio žygio dalyvius pasveikino (iš dešinės) Jiezno seniūnijos seniūnas A.Bartusevičius, Birštono seniūnijos seniūnas J.Kederys, Prienų 206 -osios kuopos vadas S.Žalys ir kapitonas D.Dulkė.

Šiame patriotiniame, pažintiniame ir ištvermės reikalaujančiame žygyje buvo numatyta per tris etapus nužygiuoti daugiau nei 15 kilometrų vaizdingomis Birštono ir Jiezno seniūnijų apylinkėmis, besidriekiančiomis Nemuno kilpų regioniniame parke, aplankyti Šilėnų ir Nemajūnų piliakalnius, susitikti su Nemajūnų bendruomenės santalka, išklausyti Nemuno kilpų regioninio parko darbuotojų pasakojimą apie savo veiklą ir lankytinus objektus.
Kiekviename žygyje organizatorių – Jiezno seniūnijos – partneriai, KASP kariai, jaunimui pristato šiuolaikinę ginkluotę ir savo pavyzdžiu motyvuoja pasirinkti garbingą kario profesiją. 

Žygio organizatorius A.Bartusevičius ir Nemajūnų bendruomenės santalkos pirmininkė I.Šliaužienė.

Ilgai lauktą žygį apkartino visą naktį pliaupęs lietus, kuris permerkė gruntinius kelius, todėl žygeiviams didžiąją kelio dalį teko minti purvu. Tačiau keliauninkų, kurių susirinko daugiau nei 200, veiduose – vien šypsenos. Į startą prie Šilėnų piliakalnio (Birštono seniūnija) susirinko jaunieji šauliai ir kiti ,,civiliokai“ iš Jiezno, Stakliškių, Prienų, Veiverių gimnazijų, Balbieriškio, Išlaužo, Pakuonio, Šilavoto pagrindinių mokyklų, „Ąžuolo“ progimnazijos. Atvyko svečiai iš Varėnos rajono Marcinkonių mokyklos, pavieniai keliautojai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Lazdijų, Šalčininkų ir kitų vietovių. Maloniai visus nustebino  žygeivis iš Šveicarijos, buvęs kariškis Oliver Clear, kuris dalyvauja visuose organizuojamuose žygiuose Lietuvoje ir juose išmoko lietuvių kalbą. Jaunimas pagarbiai sutiko kraštiečius kapitonus Dalių Dulkę ir Šarūną Bajorą, kurių draugija jiems buvo labai svarbi.

Šaulių pasižadėjimo ir priesaikos ceremonijai vadovavo Jiezno parapijos klebonas R.Bičkauskas.

Starto metu žygeiviai, plazdant Lietuvos trispalvei, Birštono ir Jiezno bei Šaulių sąjungos vėliavoms, sugiedojo Lietuvos Respublikos himną, vėliau prisistatė visos atvykusios komandos. Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys palinkėjo žygeiviams gero kelio ir nesušlapti kojų.
Išklausę organizatorių saugaus eismo instrukcijas bei susipažinę su žygio planu, dalyviai, kapitono Daliaus Dulkės vedami, iškeliavo į pirmą etapą  per Šilėnų, Nemajūnų ir Gelažūnų kaimus. Su nuotaikingomis skanduotėmis ir dainomis pasiekė Nemajūnų piliakalnį, prie kurio pasitiko Nemajūnų bendruomenės pirmininkė Irena Joana Šliaužienė. Įdomu, kad šį piliakalnį prižiūri ir tvarko pati bendruomenė be seniūnijos pagalbos. Bendruomenės pirmininkės vedami žygeiviai aplankė Nemajūnų dienos centrą, išklausė, kokius projektus įgyvendino Nemajūnų bendruomenės santalka.

KASP kariai jaunimą supažindino su ginklais ir ekipuote.

Trumpai pailsėję žygeiviai pradėjo antrą etapą po Būdų, Paverknių ir Voseliūnų kaimus. Pradedant Birštono policijos komisariato patruliams saugiai perėjome intensyvaus eismo kelią ties Lito ir Euro paminklais ir, purvinu keliu įveikę penkių kilometrų atstumą, pasiekėme Verknės upę Voseliūnų kaime. Kiekvienam žygeiviui iššūkiu tapo ,,beždžionių“ tiltas, per kurį persikėlus atvykstama į Jiezno seniūniją. Kitoje upės pusėje laukė Nemuno kilpų regioninio parko specialistės Rosita Dargienė ir Larisa Šaltienė (ji dalyvavo žygyje), kurių pasakojimų klausėsi žygio dalyviai, susižavėję Verknės kraštovaizdžio draustinio grožiu. Specialistės visus dalyvius įtraukė į žaidimą, kuriame žygeiviai, sustoję vorele, lankoje išvingiavo Nemuno kilpas. Fotografai nuo kalnelio įamžino įspūdingas žaidimo akimirkas. Dar norėjosi pabūti  šioje neapsakomo grožio vietoje tarp Babronių ir Paverknių piliakalnių, tačiau laukė trečiasis žygio etapas po Jiezno seniūnijos Voseliūnų, Paverknių, Kisieliškių ir Žideikonių kaimus. Kalvotomis ir miškingomis vietovėmis žygeiviai pasiekė finišą Nemuno ir Verknės upių santakoje

Kiekvienam dalyviui apie žygį primins organizatorių įteikti diplomai.

Žideikonių kaime. Išalkusius žygio dalyvius Prienų šauliai vaišino skania grikių koše, o Jiezno seniūnas – žuviene. Įkurtoje stovyklavietėje žygeivių laukė kariai – savanoriai, kurie jaunimui demonstravo įvairius ginklus, dalinosi savo įspūdžiais apie kareivišką kasdienybę.
Renginio kulminacija tapo jaunųjų šaulių pasižadėjimo ir šaulių priesaikos ceremonija, kuriai vadovavo Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas, atvažiavęs į renginį YAMAHA motociklu. Suaugusiems buvo įdomu, o mažesniems net pavydu stebėti nekasdienį reginį. 
Pabaigoje organizatoriai įteikė padėkas žygio partneriams ir rėmėjams, o žygeiviams – ilgai lauktus bei užtarnautus žygio dalyvio pažymėjimus.
Laužo kaitroje sužvarbusias rankas sušildę renginio dalyviai, pasiklausę alternatyvaus žanro muzikantų dainų, skirstėsi į namus. Organizatoriai nepasakė „sudie“, viltingai ištarė: „iki kito karto!“
Organizatoriai dėkingi nuolatiniam žygio globėjui Lietuvos Respublikos Seimo nariui Andriui Palioniui, partneriams: Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, Birštono seniūnijai, Jiezno gimnazijai, Jiezno kultūros ir laisvalaikio centrui, Nemuno kilpų regioniniam parkui, Nemajūnų bendruomenės santalkai, Benčiakiemio seniūnaičiui Juozui Bukevičiui, Nemuno ŽŪB ir kitiems rėmėjams, informaciniam rėmėjui – laikraščiui ,,Gyvenimas“.
Vienas iš žygio organizatorių Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius ragina:
– Žygiuokime, pažinkime iš naujo savo kraštą, džiaukimės bendryste, propaguokime sveiką gyvenseną, auklėkime ir skatinkime jaunimą būti patriotais, būkime jiems pavyzdžiu.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *