Birštono savivaldybės tarybos posėdis

Balandžio mėnesio Birštono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkėje buvo net 33 klausimai. Nemažai jų – 2016 m. veiklos ir finansinės ataskaitos.

Visos tiesos neatskleidė
Dar prieš pradedant svarstyti darbotvarkės klausimus, į Tarybos narius ir administracijos darbuotojus kreipėsi MR „Giedona“ atstovė kaunietė Regina Masaitienė. Jos teigimu, jų bendrijai sudaromos kliūtys prekiauti ledais ir kitomis populiariomis prekėmis, nors jie sezono metu įdarbina nemažai vietinių moksleivių. Kad ir kaip į Tarybos narių jausmus apeliavo ir užuojautos bei paramos tikėjosi verslininkė, visos tiesos ji neatskleidė. Anot Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo M. Michaliunjo, šios bendrijos darbuotojai iki 2020 m. gali prekiauti keturiose suderintose vietose, tačiau to daryti jiems neleidžiama dėl to, kad nesilaikoma higienos normų reikalavimų ir netenkina jų vežimaičių estetinis vaizdas.

Ataskaitoms pritarta
Pristatydama VšĮ „Tulpės“ sanatorijos veiklą, direktorė Liucija Patinskienė pasidžiaugė, kad kasmet daugėja lankytojų, didėja pelnas. Viena džiugiausių naujienų – iki rugsėjo duris turi atverti rekonstruota „Baltoji vila“, kita žinia – gera darbuotojams: pažadėta, kad jų atlyginimai padidės.
Birštono PSPC direktorė Daiva Citvarienė, pristatydama savo įstaigos veiklą, sakė, kad ji aptarnauja 2201 gyventoją, įstaigoje dirba 16 darbuotojų. Ji džiaugėsi, kad kasmet atliekama vis daugiau profilaktinių patikrinimų, o tai reiškia, kad vis daugiau ligų nustatoma pirminėje stadijoje. Šioms ir kitoms Taryboje teiktoms ataskaitoms buvo pritarta visais balsais.
Didelio susidomėjimo sulaukė išsami Birštono savivaldybės merės Nijolės Dirginčienės ataskaita, kuriai taip pat buvo pritarta. Prieš balsuojant, merė atsakė į Tarybos narių klausimus. Vytautas Šeškevičius klausė, kodėl Tarybos nariai yra kviečiami ne į visus renginius, Birutė Vokietaitienė klausė, ar nepamirštos kaimiškos vietovės, Jurgita Šeržentienė domėjosi, kokių išsikeltų tikslų nepavyko įgyvendinti, kokių klaidų nepavyko išvengti. Merės teigimu, klaidų buvo, tačiau jos pasitaikė smulkiuose darbuose. Ir ataskaitoje, ir užduotuose klausimuose ne kartą buvo akcentuota, kad viena didžiausių Birštono problemų – gyvenamųjų būstų trūkumas.

Pristatytas darnaus judrumo planas
Daug dėmesio sulaukė informacija apie darnaus judrumo Birštono mieste plano projektą, kurią pristatė UAB „Eurointegracijos projektai“ ekspertas dr. Martynas Starevičius. Pasak pranešėjo, didelio tankio esamas kelių tinklas užtikrina susisiekimo poreikius kelių transporto priemonėmis, pėsčiųjų ir dviračių takų tinklas – geras, sudarytos galimybės kirsti atskiras teritorijas, pėsčiųjų ir dviračių infrastruktūra atskirta nuo automobilių kelių, susisiekimo kelių tankis užtikrina geras transporto srautų pralaidumo galimybes, todėl Birštono mieste ir susijusioje teritorijoje „juodosios dėmės“ – avaringi ruožai – nesiformuoja. Jis išskyrė dvi silpnybes: nors viešojo susisiekimo transporto tinklas atitinka reikalavimus, tačiau būtina šį srautą nukreipti į Birštono vienkiemį, taip pat ir neužtikrintas pakankamas dviračių parkavimas, todėl tai mažina šios transporto priemonės patrauklumą kurorte.
Yra siūloma pratęsti viešojo transporto (autobuso Kaunas – Birštonas) dalį maršrutų iki Birštono vienkiemio, atnaujinti pėsčiųjų takus, įrengti dviračių parkavimo vietas prie ugdymo įstaigų, savivaldybės ir pan.
Patvirtintos paslaugų kainos, paskirtos stipendijos, perduotas turtas…
Buvo patvirtintos naujos Birštono meno mokyklos paslaugų kainos. Nuspręsta, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. muzikos instrumento nuoma bus 5 eurai per mėnesį, Meno mokyklos organizuojamų konkursų, festivalių ir kt. projektų dalyvio mokestis solistui – 6 Eur, kolektyvui – 20 Eur. Patvirtintos ir salės bei kitų patalpų nuomos kainos.
Iš Birštono savivaldybės studijų rėmimo fondo penkiems studentams buvo paskirtos vienkartinės stipendijos – iš viso 860 eurų.
Pritarta, kad iki šių metų pabaigos už leidimą prekiauti aikštelėje, esančioje B.Sruogos 23A, vietinė rinkliava nebus imama ir aikštelėje esančiais įrenginiais, įskaitant ir paviljonus, leidžiama naudotis neatlygintinai.
Komitetuose svarstant klausimą dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą lengvatų, nebuvo prieita prie vieningos nuomonės. Posėdžio metu 8 Tarybos nariams pritarus, trims nepritarus ir dviems susilaikius, buvo nutarta tenkinti trijų pareiškėjų prašymus ir šiais metais taikyti rinkliavos dydį, atsižvelgiant į faktinį pastatų naudojimą ir vykdomą veiklą.
Svarstant komercinės paskirties patalpose gyvenančių birštoniškių prašymą sumažinti nekilnojamojo turto mokestį, 12 Tarybos narių tam nepritarė, vienas – susilaikė, ir mokestis nebuvo sumažintas.

Laima Duoblienė 

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *