Vėsus oras erkėms netrukdo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Prienų skyriaus specialistai ragina atkreipti dėmesį į erkių platinamų ligų profilaktiką. Lietuvoje aptinkama apie 10 erkių rūšių, tačiau viena pavojingesnių yra iksodinių erkių šeima. Lietuvoje šiai šeimai priklauso Ixodes ricinus erkė, kuri perneša Laimo ligos, erkinio encefalito sukėlėjus.
Erkės – nereiklūs ir neįnoringi gyviai, joms pakanka vos kartą per metus pasimaitinti šiltakraujo gyvūno ar žmogaus krauju. Didžiąją savo gyvenimo dalį jos pratūno po miško paklote. Vienintelis erkių priešas yra sausra. Tuomet jos arba žūsta, arba traukiasi ten, kur pakanka drėgmės. Vos tik viršutinis dirvos sluoksnis įšyla iki 5 – 7 laipsnių šilumos, erkės iškart suaktyvėja. Joms gyvybiškai svarbu po žiemos pasimaitinti.

Stebėsena
Specialistai nuolatos atlieka erkių skaitlingumo stebėseną Stebėjimo stacionare, kuris yra Žvėrinčiaus miške. Alkanų erkių gausumas tiriamas kovo – lapkričio mėnesiais kartą per 10 dienų ir išreiškiamas erkių skaičiumi 1 km atkarpoje. Praėjusiais metais pirmosios erkės buvo rastos kovo mėnesio antrą dešimtadienį. Didžiausias pavasarinis erkių aktyvumas buvo balandžio trečią – gegužės antrą dešimtadienį. Rudeninis aktyvumas prasidėjo rugpjūčio antrą ir baigėsi rugsėjo antrą dešimtadienį. Vėliau buvo aptinkamos tik pavienės erkės. Paskutinės erkės buvo rastos spalio trečią dešimtadienį, todėl vidutinis metinis erkių skaičius šiemet šiek tiek sumažėjo – 19,2 erkės 1 kilometre (2015 m. – 22).
Nepaisant vėsaus oro, erkės šiais metais jau gana aktyvios. Stebėjimo stacionare jų randama nuo kovo antro dešimtadienio, tačiau dėl oro sąlygų erkių sugaunama mažiau nei 2016 m.
Erkių platinamomis ligomis praėjusiais metais sirgo 53 gyventojai (tai yra 65 proc. daugiau nei 2015 m.). 2016 metais užregistruoti 43 susirgimai Laimo liga (26 atvejai Prienų rajone ir 17 – Birštono sav.) bei 10 susirgimų erkiniu encefalitu (9 atvejai Prienų rajone ir 1 – Birštono sav.).

Tyrimai
Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje 2016 metais dėl Laimo ligos buvo tirtos 45 erkės, surinktos Alksniakiemio miške (prie buvusios stovyklos „Berželis“), 8-iose aptikta Laimo ligos sukėlėjas (17,7 proc.), bei 20 erkių, surinktų prie sveikatingumo tako Žvėrinčiaus miške, iš kurių 2-jose aptiktas Laimo ligos sukėlėjas (10 proc.).

Kaip apsisaugoti?
Aplinkos tvarkymas – viena ekologiškiausių ir svarbiausių erkių gausą mažinančių priemonių. Erkėms patinka gyventi ten, kur nenupjauta žolė, nesugrėbti lapai, brūzgynai. Todėl labai svarbu erkėms sudaryti nepalankias sąlygas gyventi ir plisti – nuolat valyti ir prižiūrėti parkų, sodų bei gyvenamųjų namų teritorijas (dažnai šienauti, naikinti menkaverčius krūmynus).
Važiuojant iškylauti į gamtą patariama rengtis šviesesniais, ilgomis rankovėmis su prigludusiais rankogaliais drabužiais, ilgomis kelnėmis, apsiauti batus ilgais aulais, užsidėti kepuraitę ar užsirišti skarelę. Poilsiui reikėtų pasirinkti atvirą saulėtą aikštelę, sėdėti ar gulėti pasitiesus kilimėlį. Galima naudoti ir erkes atbaidančias priemones (repelentus).
Grižus į namus, atidžiai apžiūrėti kūną (ypač erkės mėgsta įsisiurbti į paausius, pakinklius, pažastis, sprandą), iššukuoti plaukus, nuprausti po dušu. Vilkėtus drabužius pakabinti negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje (sausame ore erkės gyvena labai trumpai).

Profilaktika
Įsisiurbus erkei, reikia kuo greičiau ją pašalinti, įkandimo vietą dezinfekuoti, vėliau stebėti savijautą. Pastebėjus raudoną dėmę odoje ar pasireiškus į gripą panašiems požymiams, kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Pati patikimiausia vienos iš sunkiausių erkių platinamų ligų – erkinio encefalito – profilaktikos priemonė yra skiepai. Šiuo metu yra vakcinos, skirtos ir suaugusiųjų asmenų, ir vaikų skiepijimui. Imunitetui įgyti taikomos 3 vakcinos dozės. Pagal gamintojo rekomendacijas gali būti taikomos įprastinė arba pagreitinta vakcinacijos schema.
Norintiems pasiskiepyti, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Praėjusiais metais Prienų r. ir Birštono sav. buvo įskiepytos 852 erkinio encefalito vakcinos dozės, per šių metų 3 mėnesius – 187, tačiau pasiskiepyti dar tikrai nevėlu.
Vilija Matulevičienė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM
Kauno departamento Prienų skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *