Kaip padėti autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams

Mokinių atostogų metu vykusioje konferencijoje „Elgesio ir emocijų sutrikimai. Vaikų autizmas: atpažinimo ir pagalbos metodai“ pedagogai dalinosi darbo su autizmo spektro sutrikimų turinčiais vaikais patirtimi.
Kaip teigė konferenciją pradėjusi Prienų PPT direktorė Angelė Vasiliauskienė, statistiniai duomenys rodo, kad autizmo spektro sutrikimas diagnozuojamas vis dažniau. Šie sutrikimai lemia netipišką vaiko raidą ir netipišką elgesį. Tėvams ir mokytojams didžiausią nerimą kelia vaiko nesugebėjimas savęs kontroliuoti ir kai kada pasireiškiantis agresyvumas ir saviagresija. Todėl mokytojams svarbu žinoti autistiškų vaikų ugdymo principus ir metodus.

Vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė dr. Sigita Lesinskienė, Prienų PPT direktorė Angelė Vasiliauskienė ir Prienų PPT logopedė metodininkė Giedrė Džiaugienė.

Apie tai, kaip bendrauti ir rasti ryšį su autizmo spektro sutrikimų turinčiais vaikais, pasakojo vaikų ir paauglių psichiatrė psichoterapeutė dr. Sigita Lesinskienė. Didelę patirtį turinti gydytoja pirmiausia pabrėžė, kad autizmas – tai yra kitoniškumas. Ji negailėjo patarimų, kaip pedagogams, tėvams ir visuomenei rasti ryšį su kiekvienu autizmo spektro sutrikimų turinčiu vaiku, kaip padėti vaikui ir sau. Pasak pranešėjos, tėvai dažniausiai iš pradžių nenori priimti žinios, kad jų vaikas turi šių sutrikimų, tačiau jau prieš tūkstančius metų buvo tokių žmonių, tik jų niekas nevadino autistais.
– Autizmas nėra laikomas viena apibrėžta liga, su viena etiologija, tai nespecifinis sutrikimas, kurį gali sukelti įvairūs organiniai, biologiniai ir genetiniai faktoriai. Vienas autizmo sutrikimų turintis vaikas gali būti nepanašus į kitą. Išskiriamos įvairios subgrupės didelėje klinikinėje autizmo pasireiškimo įvairovėje, – kalbėjo dr. S.Lesinskienė.
Ji priminė, kad tokie vaikai geriau supranta ne tai, ką girdi, o tai, ką mato, jų nervų sistema funkcionuoja kitaip, todėl specifinis požymis – kitoniškumas, o ką vadinti autistu, yra susitarimo reikalas, nes skirtingose pasaulio šalyse kriterijai skiriasi. Pranešėja taip pat kalbėjo apie tai, kas gali sukelti autizmą, kokios yra raidos sutrikimų grupės.
– Gydom autizmą? Ne! Mes tik padedam vaikui augti su savo ypatumais, – pranešimo pabaigoje teigė dr. S.Lesinskienė.
Apie tai, kaip autistiškus vaikus ugdyti ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje, savo mintimis pasidalino Prienų lopšelio darželio „Pasaka“ direktorė Birutė Šuliauskienė. „Mokomės kartu“ – tokia buvo „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių mokytojos ekspertės Anastazijos Levinskienės pranešimo tema. Apie struktūruoto ugdymo taikymą autizmo spektro sutrikimų turintiems mokiniams kalbėjo „Revuonos“ pagrindinės mokyklos specialiojo ugdymo skyriaus direktoriaus pavaduotoja ugdymui Kristina Belenavičienė ir šios mokyklos logopedė metodininkė Laimutė Pabarčienė.
Visos konferencijoje įgytos patirtys buvo apibendrintos apskritojo stalo diskusijoje.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *