Nuo kokių užkrečiamųjų ligų gali apsaugoti skiepai?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Prienų skyriaus specialistai ragina atkreipti dėmesį į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių bei Nacionalinės imunoprofilaktikos 2014 – 2018 metų programos nuostatus. Vaikai mūsų šalyje valstybės lėšomis siepijami nuo vienuolikos infekcinių ligų (difterija, epideminis parotitas (kiaulytė), B tipo Haemophilus influenzae infekcija, kokliušas, poliomielitas, raudonukė, tymai, stabligė, pneumokokinė infekcija, tuberkuliozė ir hepatitas B). Nuo praėjusių metų nemokamai žmogaus papilomos viruso vakcina pradėtos skiepyti 11 metų mergaitės bei paaugliai difterijos, stabligės vakcina su kokliušo komponentu.

Pradėjus skiepyti vaikus nuo šių infekcijų, Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse jau kuris laikas neregistruojama tokių ligų, kaip stabligė, raudonukė (paskutinis raudonukės atvejis buvo registruotas 2003, stabligės – 2007 metais). Nebepasitaiko tokių sunkių ligų kaip difterija ar poliomielitas. Praėjusiais metais po 14 metų pertraukos buvo užregistruotas tymų atvejis suaugusiam asmeniui, kurio skiepų būklė nežinoma, tačiau skiepyti šeimos nariai neužsikrėtė. Kiekvienais metais dar vis pasitaiko po 1 – 2 kiaulytės bei kokliušo atvejus.

Norint apsaugoti visuomenę nuo užsikrėtimo skiepais valdomomis infekcijomis labai svarbu išlaikyti pakankamas imunizacijos (paskiepytų asmenų) apimtis ne mažiau kaip 90 procentų. Šis rodiklis yra vertinamas vaikų, paskiepytų amžiaus grupėse procentine išraiška, kuri išskaičiuojama pagal tam tikrą metodiką.

Didžiausias dėmesys yra toms amžiaus grupėms, kurioms pagal skiepų kalendorių turėtų būti įskiepytas visas vakcinacijos kursas, reikalingas pakankamam imunitetui nuo infekcinės ligos susidaryti:

– aštuonerių metų vaikai paskiepyti difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito vakcina bei tymų, epideminio parotito (kiaulytės), raudonukės vakcina;

– 17 metų paaugliai paskiepyti difterijos, stabligės vakcina.

Lyginant su praėjusiais metais, pagerėjo šių amžiaus grupių imunizacijos apimtys ir jau pasiekė rekomenduojamą 90 procentų ribą ir Birštono, ir Prienų rajono savivaldybėse.

Nemokamai mūsų šalyje yra skiepijami ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta Nacionaline imunoprofilaktikos 2014 – 2018 metams programa, yra skiepijami:

– rizikos grupių asmenys – kompensuojama sezoninio gripo vakcina;

vyresni nei 25 m. amžiaus bei patyrę traumas asmenys – difterijos, stabligės vakcina;

– nuo 2016 m. vaikai ir suaugusieji, priklausantys pneumokokinės infekcijos rizikos grupėms, pneumokokine polisacharidine konjuguota vakcina.

Savo lėšomis galima pasiskiepyti nuo rotavirusinės žarnyno infekcijos bei vėjaraupių. Daugėja asmenų, besiskiepijančių mokamomis vakcinomis nuo tokių sunkių ligų kaip erkinis encefalitas ar B tipo meningokokinė infekcija. Praėjusiais metais Prienų rajono gydymo įstaigose buvo įskiepytos 743 erkinio encefalito vakcinos, taip pat net 150 meningito B vakcinos dozės, Birštono PSPC – 109 erkinio encefalito ir 8 meningito B vakcinos dozės.

Kauno departamento

Prienų skyriaus vedėjas Almiras Skiauteris

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *