Kur du stos – visada daugiau naudos

Nepaisant ne vienus metus trunkančių gražių kalbų apie kooperacijos svarbą ir plėtrą, situacija Lietuvoje iš esmės nesikeitė – ūkininkai kooperuotis neskubėjo, o įvairios iniciatyvos juos skatinti nusėsdavo stalčiuose. Kooperacija dažnam ūkininkui vis dar kelia nepasitikėjimą ir baimę, į konkurentą neretai žiūrima kaip į priešą, o ne į galimą partnerį. Taip pat stinga ir lyderių – žmonių, kurie idėja kooperuotis uždegtų aplinkinius ir juos sutelktų. O juk smulkiems bei vidutiniams ūkininkams, kuriems veikti rinkos sąlygomis tikrai nelengva, kooperacija atvertų visiškai naujas galimybes.

Tačiau šioje srityje jau pastebimi teigiami pokyčiai, atsiranda vis daugiau ūkininkų, kurie suvokia, jog kartu surėmę pečius padarys daugiau nei dirbdami atskirai. Jie domisi Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 m. programos (KPP) teikiamomis galimybėmis bendradarbiavimo skatinimui ir gauna paramą savo veiklai vystyti.

Vienas pavyzdžių – keturi smulkieji ūkininkai, kurie, įveikę savo baimes ir pasvėrę KPP teikiamas galimybes, pateikė paraišką pagal programos priemonės “Bendradarbiavimas” veiklos sritį “Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui”. Akivaizdu, kad kiekvienas jų atskirai negalėtų sau leisti įsigyti naujo traktoriaus ir sėjamosios, tačiau dabar, kai buvo nuspręsta skirti beveik 80 tūkst. Eur paramą šių kooperuotų ūkininkų projektui, jie visi kartu galės dirbti savo laukus nauja technika.

Šie bendradarbiauti nusprendę ūkininkai ne tik plėtos augalininkystės veiklą, bet ir didins dirbamosios žemės plotus, gaminamos produkcijos kiekį bei pagerins jos kokybę, nes turėdami naują ir modernią žemės ūkio techniką galės greičiau ir kokybiškiau dirbti.

Žemės ūkio ministerija skatina ūkininkus telktis ir ragina naudotis KPP teikiama parama – reikia išdrįsti, imti pasitikėti savo konkurentais ir kaimynais, turėti viziją ir užsidegimą plėstis, dirbti patogiau bei našiau. Ne veltui liaudies išmintis sako: kur du stos, visada daugiau naudos.

Naujuoju finansiniu laikotarpiu žemės ūkio kooperatyvai arba jų nariai turi galimybę pasinaudoti KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ parama. Šiai veiklos sričiai visu programiniu laikotarpiu numatyta skirti 429,21 mln. Eur.

Žemės ūkio kooperatyvų nariams suteikiami papildomi pirmumo balai, jei jie dalyvauja KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srityje „Parama smulkiesiems ūkiams“. Šiai veiklos sričiai numatyta 16,876 mln. Eur.

Parama smulkių ūkių kooperatyvams galės būti skiriama pagal KPP priemonę „Bendradarbiavimas“, kuriai numatyta 23,951 mln. Eur.

Kooperatyvų veiklos pradžiai skatinti skirta KPP priemonės „Gamintojų grupių ir organizacijų įsisteigimas“ veiklos sritis „Gamintojų grupių ir organizacijų įsisteigimas žemės ūkio sektoriuje“, pagal kurią parama bus teikiama penkerius metus nuo pripažinimo gamintojų grupe (organizacija). Šiai veiklos sričiai numatyta 1,788 mln. Eur.

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *