Tarybos posėdis

Pritarė administracijos direktoriaus ataskaitai

Vasario 15 dienos posėdyje Tarybos nariai išklausė Savivaldybės administracijos direktoriaus Egidijaus Visocko veiklos ataskaitą už 2016 m. kuruotas veiklos sritis.
Jo teigimu, praėjusieji metai savivaldybei buvo reikšmingi ir pakankamai sėkmingi – pirmiausia dėl perimto ir pertvarkyto šilumos ūkio, įsibėgėjusios daugiabučių namų renovacijos, vykdomų finansinių įsipareigojimų. Surinkta daugiau mokesčių ir kitų pajamų, paimta mažiau ilgalaikių paskolų, buvo sprendžiamos socialinio būsto problemos, parengta ir vykdoma nemažai investicinių projektų. E.Visockas, remdamasis skaičiais, išsamiai aptarė nuveiktus darbus švietimo, kultūros, sporto, socialinės paramos, vaiko teisių apsaugos, žemės ūkio, energetikos, architektūros, urbanistikos ir kitose srityse. Nors opozicijos lyderei Loretai Jakinevičienei bendros informacijos pakako, iš administracijos direktoriaus ji pasigedo kritinio požiūrio, palyginamosios analizės, įžvalgų, kaip būtų galima tobulinti darbą atskirose srityse. Jai rūpėjo gauti atsakymus į konkrečius klausimus, pvz., kodėl Pakuonio seniūnijoje panaikinta žemės ūkio specialisto pareigybė, o savivaldybės administracijoje atleista net 17 darbuotojų; koks Teisės ir personalo skyriaus atstovavimo teisminėse bylose efektyvumas, jeigu Veiverių T.Žilinsko gimnazijos direktorei teko samdytis advokatą iš šalies.
E.Visocko ir jam talkinusio Žemės ūkio skyriaus vedėjo Donato Šimukonio teigimu, Tarybai teks apsispręsti dėl žemės ūkio ir kaimo plėtros specialistų etatų mažosiose (surenkama mažiausiai paraiškų) Pakuonio, Išlaužo ir Ašmintos seniūnijose. Buvo paaiškinta, kad, sumažėjus darbo krūviui, savivaldybės vadovai kolegialiai nusprendė 9 kaimiškose seniūnijose palikti 8,25 etato. Šiuo metu Pakuonio ir Ašmintos seniūnijas kuruoja vienas specialistas, dalis arčiau Išlaužo esančių kaimų (Laukiškių, Purvininkų, Šaltupio) priskirta Išlaužo seniūnijos specialistės aptarnaujamai teritorijai. Atsakydamas į klausimą dėl darbuotojų atleidimo, E.Visockas teigė, kad jų kaita natūrali – vieni išėjo iš darbo dėl pensinio amžiaus, kiti – dėl ligos, todėl nėra vieno paaiškinimo.

Kėlė klausimą dėl veiklos spragų Žemės ūkio skyriuje
Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas Martynas Butkevičius kritiškai vertino administracijos direktoriaus ataskaitą apie veiklą žemės ūkio srityje. Anot jo, vien tik Žemės ūkio skyriuje problemų apstu, o iš ataskaitos neaišku, kaip ketinama jas spręsti. Pagrindiniu trūkumu M.Butkevičius įvardino tai, kad skyrius atitrūkęs nuo realių ūkininkų problemų, dirba neefektyviai. Tarybos nario teigimu, to priežastis – Žemės ūkio skyriaus vedėjas D.Šimukonis tuo pačiu metu eina Investicijų skyriaus vedėjo pareigas, dalyvauja komisijų darbe. Administracijos direktorius E.Visockas sutiko, kad vedėjo krūvis yra didelis ir pažadėjo iki sėjos šį klausimą išspręsti, tiesa, netikslino, kokiu būdu.

Priekaištavo dėl nepakankamo dėmesio verslui
Ir svarstant administracijos direktoriaus ataskaitą, kuriai vienbalsiai pritarta, ir Prienų rajono savivaldybės 2017 – 2019 m. strateginį veiklos planą, Tarybos nariai įvardino dar vieną silpną grandį. Jų teigimu, rajone būtina įkurti Verslo ir turizmo informacijos centrą. Meras prasitarė, kad šia kryptimi dirbama, laukiama, kada bus paskelbtas Ūkio ministerijos kuruojamų projektų šaukimas.
Vis dėlto Jonui Vilioniui atrodė, kad savivaldybė padarė ne viską, kad rajone galėtų kurtis naujos verslo įmonės – nebėra valstybinės žemės sklypų su nutiestomis komunikacijomis, kuriuos būtų galima išsinuomoti, ne pirkti, per mažai lėšų skiriama smulkiajam verslui remti. Be verslo „injekcijų“, infrastruktūra skurdėja, kraštas tuštėja, virsta vien pensininkų gyvenamąja vietove.
Meras A.Vaicekauskas pripažino, kad J.Vilionio pasisakyme yra tiesos, tačiau, anot jo, valstybinės žemės dar yra apleistų įmonių ( pvz., siuvimo fabriko, pieninės) teritorijose, buvusiame kariniame miestelyje, todėl galima patarpininkauti dėl šių įmonių perpirkimo.
Svarstant Prienų rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2016 metų priemonių vykdymo ataskaitą ir 2017 metų sąmatą, Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komiteto pirmininkė Angelė Bajorienė nustebo, kodėl kasmet lieka neįsisavintų šios programos lėšų. Diskusijų metu buvo pateikta pasiūlymų, kurie paskatintų bendruomenes, sporto klubus, mokyklas ir kitus pareiškėjus aktyviau pretenduoti į šias tikslines lėšas.

Atmetė Vyriausybės atstovo teikimą
Tarybos nariai vienbalsiai atmetė Vyriausybės atstovo teikimą, kuriuo savivaldybei buvo priminta apie tai, kad nesilaikoma įstatymų, ir pareikalauta dvinarę vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą kainą taikyti ne nuo 2017 m. liepos 1 d., kaip buvo nustatyta gruodį vykusiame Tarybos posėdyje, bet pusmečiu anksčiau – nuo sausio 1 d.
Aiškinamajame rašte išdėstyti argumentai, kodėl Prienų rajono savivaldybė vėluoja (dvinarė kaina turėjo įsigalioti nuo 2016 m. liepos 1 d.). Paaiškinta, kad savivaldybė savo veiksmus atliekų tvarkymo sistemoje derina kartu su Alytaus regiono savivaldybėmis, kurios yra UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro akcininkės. Juos reglamentuoja vienodi vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatai ir vietinės rinkliavos skaičiavimo metodika. Paruošiamieji šių dokumentų įgyvendinimo darbai buvo vykdomi kartu, priešingu atveju Prienų rajono savivaldybei būtų tekę vienai prisiimti administravimo kaštus, o gyventojams mokėti didesnę vietinę rinkliavą.

Patvirtino 2017 m. biudžetą
Svarbiausias savivaldybės finansinis dokumentas – 2017 metų biudžeto pajamų planas – buvo apsvarstytas su visomis suinteresuotomis grupėmis, kurios pateikė nemažai pasiūlymų ir pastabų, galbūt todėl Tarybos posėdyje jis buvo patvirtintas be aštresnių diskusijų. Kaip teigė Finansų skyriaus vedėja Nijolė Paužienė, šiemet planuojama gauti 21 257,9 tūkst. eurų pajamų, beveik tiek pat, kiek ir pernai. 774,0 tūkst. eurų iš metų pradžios lėšų likučio nukreipta išlaidoms dengti. Biudžetas bus vykdomas pagal septynias programas. Meras A.Vaicekauskas, komentuodamas naująjį biudžetą, teigė, kad biudžetinėms įstaigoms jis palankus, bus stengiamasi patenkinti ir „įsisenėjusius“ jų poreikius, pvz., susijusius su remontu ar apšvietimu. Pasak mero, iššūkiu gali tapti europinių projektų koofinansavimas iš biudžeto, nes skolintis savivaldybė galės tik tiek, kiek pajėgs grąžinti paskolų.
A.Bajorienė pasidžiaugė, kad biudžetas nėra krizinis, ir kvietė surasti šiek tiek lėšų iš visuomeninių paskatų dirbančių bendruomenių pirmininkų ir seniūnaičių telefono bei transporto išlaidoms kompensuoti. Mero teigimu, visuomenininkus skatinti reikia, bet siūlė tai daryti kitais būdais – organizuoti pažintines išvykas, kurių metu jie galėtų pasisemti darbo patirties.

Diskutavo įvairiais klausimais
Šia proga išsakytos pastabos dėl to, kad Prienų mieste trūksta gėlynų, ypač prie paminklų, pasigendama tualetų, nepakankama informacijos sklaida, kaimiškų vietovių gyventojai rajono vadovus norėtų matyti dažniau, nei per rinkimus ir ataskaitinius. Kitais sprendimais „išpurenta dirva“ Pociūnų aerodromo turto perėmimui savivaldybės žinion; atkreiptas biudžetinių įstaigų vadovų dėmesys į tai, kad laiku likviduotų nurašytą turtą; paskelbta apie Viešųjų darbų programos pradžią nuo kovo 1 d.; patvirtintas Prienų rajono savivaldybės 2017 m. socialinių paslaugų planas; nustatytas didžiausias leistinas pareigybių skaičius Socialinių paslaugų centre – papildomai įsteigta 7,5 etato darbui su socialinės rizikos šeimomis.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *