Kur ir karaliai vaikšto pėsti

Jau ne kartą laikraščio puslapiuose gvildenome prieniškiams itin opią viešųjų tualetų temą. Metai bėga, valdžios keičiasi, tačiau problema išlieka ta pati – mieste tualetų beveik nedaugėja.

Tvarkingas tualetas – autobusų stotyje
Bene vienintelė vieta, kur, prispyrus reikalui, gali užeiti miestelėnai ir miesto svečiai – autobusų stoties tualetas. Šiuo metu jis atrakintas nuo 6.30 val. iki 19 val., o vasarą veiks ilgiau. Tualetu naudotis galima nemokamai. Tualete buvo atliktas nedidelis remontas – pakeisti klozetai, perdažytos sienos, pakeistos lauko durys, įrengta kriauklė, veidrodis, patalpa šildoma.
– Iki europinio lygio dar toli, bet, palyginti su tuo, kas buvo, jau daug geriau. O jei ir lankytojai elgtųsi europietiškai, būtų visai gerai, – teigia tualetą prižiūrinčios UAB „Prienų butų ūkis“ vadovas Algis Valatka. – Kapitalinio remonto tualete daryti neapsimoka, nes jau greitai prasidės autobusų stoties rekonstrukcija, kurios metu bus įrengti ir nauji tualetai.
Tualetas, kad ir ne „europinis“ yra, tačiau rodyklių ir nuorodų, kur jį rasti, nėra. Vietiniams gal tai ir nėra problema, tačiau kaip kelią į tualetą surasti miesto svečiams?

Miesto centre viešąjį tualetą rasti sunku
Kalbinti prieniškiai sakė, kad viešiausiu tualetu miesto centre laiko tualetą, esantį Kultūros centre. Tai patvirtino ir pirmoji užkalbinta praeivė.
– Anksčiau, jei prireikdavo, eidavau į tualetą savivaldybėje, bet dabar ten įrengtos „tvoros“ ir taip lengvai nepakliūsi – reikia sakyti, kur ir ko eini. Dabar einu į Kultūros centro tualetą. Nors budinčios moteriškės į tokius lankytojus žiūri be meilės, o ir pats jautiesi tarsi nusikaltėlis, bet ką daryti? – kalbėjo prisistatyti nepanorusi pusamžė moteris.
Prieš kelerius metus buvo planuojama viešą tualetą pastatyti aikštelėje prie garažų, už gėrimų parduotuvės. Tačiau, neradus lėšų, ši idėja liko neįgyvendinta.
Tad ir eina žmonės į restoraną, į Kultūros centrą, į savivaldybę.
Restorano „Beržas“ darbuotojos sako, kad jos, žinodamos, jog žmonės ne iš gero ateina ir pasiprašo į tualetą, juos įleidžia. Tačiau pyksta ant tų, kurie pasinaudoję ne tik kad nepadėkoja, bet ir palieka pridergę, prilaistę, prišiukšlinę.
Dėl tos priežasties Kultūros ir laisvalaikio centre esantys tualetai, jei nevyksta renginys, būna užrakinti. Budinčios moterys visiems paprašiusiems duoda raktą, tačiau tai, ką randa kai kuriems, ypač jauniems lankytojams, išėjus, sako, kad gėda net pasakoti.
Ir savivaldybėje, nesvarbu, kad yra „tvora“, į tualetą įleidžiami visi norintys.

Didžiausia gėda – tualetas prie šventoriaus tvoros
Vargu ar Prienų miesto istorijoje yra užfiksuota, kada buvo pastatytas tualetas prie bažnyčios šventoriaus tvoros, tačiau ne tik jauni, bet ir vyresni prieniškiai sako, kad tą būdelę prisimena tiek, kiek ir save.
Prienų parapijos klebonas Jonas Baliūnas, į kurio „daržą“ dėl netvarkos tualete dažniausiai ir krenta priekaištų akmenys, sako, kad tualetas jiems teisiškai nepriklauso. Pasak klebono, tualetas stovi už šventoriaus tvoros savivaldybės žemėje ir lankosi jame toli gražu ne tik atėjusieji į bažnyčią, bet ir sportuojantys netoli esančioje aikštelėje, ir praeiviai. Šiltuoju metų laiku su bambaliais rankose netoliese dažnai įsitaiso ir prastos reputacijos prieniškiai.
– Neapsikentę smarvės ir netvarkos, mes pasirūpiname, kad tualetą išvalytų porą kartų per metus – kad būtų išsiurbtas jo turinys. Duobėje randama ne tik tai, ką priklausytų rasti, bet ir šiukšlių, kurių didžiąją dalį sudaro buteliai, – kalbėjo klebonas.
Jo teigimu, apie šią problemą jis nuolat kalbasi su savivaldybės vadovais ir kiekvieną kartą išgirsta pažadą, kad bus svarstoma, tariamasi, sprendžiama.
– Gaila, kad jau keturiolika metų – tiek laiko aš dirbu Prienuose – niekas iš esmės nesikeičia. O juk tualetas – viso miesto veidas, – sakė J.Baliūnas.
Gal tualetas galėtų būti pastatytas šalia bažnyčios, šventoriuje? Klebono J.Baliūno teigimu, teoriškai taip, tačiau praktiškai tai padaryti būtų sudėtinga, nes Prienų Kristaus apsireiškimo bažnyčia – kultūros paveldo objektas, įrašytas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, todėl statiniams šalia jos taikomi ypatingi reikalavimai. Jo manymu, problema būtų išspręsta, jei naujas tualetas būtų pastatytas netoli sporto aikštelės ar garažų. Juo galėtų naudotis ir bažnyčios lankytojai, kurių (kaip „netikėta“) dauguma yra prieniškiai, ir sportuojantys, ir einantys pro šalį.

Bus naujas tualetas!
Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas tvirtina, kad mieste jau yra pastatyti du biotualetai (prie „Ąžuolo“ progimnazijos ir šalia senųjų kapinių), ir jie pasiteisino. Tualetus prižiūrinti įmonė vasarą juos valo ir ištuština kartą ar du per savaitę, žiemą – rečiau. Tokius tualetus iš pradžių buvo ketinama pastatyti ir žemiau bažnyčios, šalia sporto aikštelės.
Pasak E.Visocko, išanalizavus situaciją, paaiškėjo, kad šioje vietoje yra nutiesti nuotekų tinklai, yra galimybė atvesti vandenį, todėl tikslingiau statyti stacionarų tualetą. Tai ir ketinama padaryti. Tad, kaip pažadėjo administracijos direktorius, iki vasaros šalia garažų turėtų atsirasti gelžbetoninis dviejų ar trijų kabinų tualetas.
Tikėkimės, kad pažadas bus išpildytas ir miesto centre bus tualetas, į kurį nesigėdysime nukreipti ir miesto svečių.
O koks likimas laukia prie šventoriaus tvoros esančios būdelės, bus svarstoma. Administracijos direktoriaus manymu, greičiausiai ji bus nugriauta.
Minima ir Tarptautinė tualetų diena
Lapkričio 19-oji – Tarptautinė tualetų diena. Tai diena, kurią skatinama sutvarkyti apleistus lauko tualetus, įrengti naujus. Šią dieną nustatė Tarptautinė tualetų organizacija ir parinko lapkričio 19-osios datą. Steigėjas Džekas Simas tikisi, jog ši diena kels ne tik šypseną, bet padės apvalyti aplinką, sustabdyti infekcijų plitimą.
Tikėkimės, kad šiais metais minint šią Tarptautinę dieną Prienuose bus vienu padoriu tualetu daugiau.

Laima Duoblienė

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *