„Kūryba yra svarbiau nei karyba…“

2017 m. paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais. Prasmingu įžanginiu jų renginiu tapo Prienų rajono mokinių kūrybos almanacho „Prienų krašto vyturiai“, kurį išleido Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka, pristatymas. Vasario 11 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre buvo padėkota jauniesiems kūrėjams, jų mokytojams, prie knygelės leidybos prisidėjusiems žmonėms. Dovana ir paskatinimu jiems tapo susitikimas su rašytoju, režisieriumi, dainų autoriumi ir atlikėju Vytautu V.Landsbergiu.


Vaikų kūrybos almanachai Lietuvoje nėra labai retas reiškinys, tačiau „Prienų krašto vyturiai“ stebina jaunųjų kūrybos potencialu ir tradicijos tęstinumu – praėjusių metų pabaigoje dienos šviesą išvydo jau penkioliktoji mūsų krašto jaunųjų rašytojų, poetų, eseistų, dailininkų kūrybos knygelė. Tai – nuolatinio viešosios bibliotekos darbuotojų ir mokyklų lietuvių kalbos mokytojų bendradarbiavimo rezultatas.
Todėl viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė pirmiausia padėkojo lituanistams, kurie įskiepijo jaunimui meilę gimtajai kalbai ir raiškiam žodžiui, atrado ir puoselėja jaunuosius talentus, bibliotekos pagalbininkams, kurie per visą almanacho istoriją prisidėjo prie jo leidybos.

Direktorė pasidalino įdomia statistika. Jos teigimu, tris pirmąsias knygeles sudarė mokytoja Anarsija Adamonienė, ketvirtąją – septintąją spaudai parengė mokytoja Levutė Karčiauskienė, vėlesnes septynias knygeles redagavo mokytoja Vilija Juodsnukienė, penkioliktąją – Dalia Bredelienė.
Penkiolikoje knygų sudėta 1180 autorių 1644 darbai – 1302 prozos ir poezijos kūriniai, 342 piešiniai. Keliose knygose kartojasi 19 dailininkų ir 224 rašytojų pavardės.

Devyniose knygose – Austėjos Simanavičiūtės, septyniose – Dalios Petkevičiūtės, Emilijos Marcinkevičiūtės, šešiose knygose – Samantos Marcinkevičiūtės, penkiose – Marijos Marcinkevičiūtės, Eglės Zujūtės, Giedrės Morkūnaitės kūriniai ir t.t. Tai rodo, kad kūryba šiems vaikams nėra emocijų protrūkio padiktuotas vienkartinis veiksmas, o nuolatinis procesas.
Prienų „Ąžuolo“ progimnazija išaugino 107 kūrėjus, Šilavoto pagrindinė mokykla -73, „Žiburio“ gimnazija – 69, Balbieriškio pagrindinė mokykla – 56, „Revuonos“- 55, Išlaužo –
41, Klebiškio – 36, Skriaudžių – 35, Pakuonio – 32. Nemažai jaunųjų kūrėjų išugdė Stakliškių, Veiverių T.Žilinsko, Jiezno gimnazijų, Kunigiškių, N. Ūtos pagrindinių mokyklų mokytojai.
„Džiaugiesi, kai į rankas patenka kitoks rašinys, galbūt ne visai tinkamos struktūros, bet jame yra tikras kūrybos grūdas. Jei matai, kad vaikas kažką tokio turi, jį motyvuoji per literatūrinius kūrinius, įdomiai perteikdamas medžiagą, su tokiu mokiniu tikras džiaugsmas dirbti ir po pamokų,“ – apie literatūros mokytojo darbo prasmę, mokinio ir mokytojo santykį, gebėjimą priartėti prie mokinio per žodį ir kalbą, tai, kas paveiku, kalbėjo Stakliškių gimnazijos mokytoja Onutė Andrulevičienė, kuriai teko laimė mokyti ne vieną šio krašto kūrėją.

Naujausioje „Prienų krašto vyturių“ knygelėje sudėti 56 autorių 52 grožinės literatūros kūriniai ir 14 piešinių. Ją iliustravo Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokiniai, viršelį piešė Arijus Jurevičius (dailės mokytoja metodininkė Aušra Deltuvienė) – renginio metu veikė jų iliustracijų paroda, prie kurios su mokytojais ir rėmėjais mielai fotografavosi jaunieji autoriai. Šiltus atsiliepimus apie knygelę į recenziją sudėjo rašytoja Renata Šerelytė. Knyga išleista rėmėjų lėšomis, kaip sakė D.Čepeliauskienė, 13 -asis almanachas buvo paskutinis, gavęs Lietuvos kultūros tarybos finansavimą.
Prieš renginį turėjęs progą pasklaidyti „Prienų krašto vyturius“ svečias Vytautas V.Landsbergis prieniečiams negailėjo gražių žodžių ir palinkėjimų. Savo pasisakyme, o po viešnagės Prienuose – ir Facebook’o paskyroje rašytojas ir atlikėjas apgailestavo, kad tokiu unikaliu ir pozityviu reiškiniu nesidomi didžioji spauda ir televizija. „Turim žinoti, kad ateina kūrėjų, ne griovėjų, karta, kuri kada nors kurs ir Lietuvą. Dabar toks įspūdis – jeigu Lietuva ir žengia į priekį, tai – mokytojų, bibliotekininkų dėka. Tačiau tai – Nematoma Lietuva…“ – teigė jis, kviesdamas jaunuosius kūrėjus neišvažiuoti, nepalikti Lietuvos, o suaugusiesiems patardamas suteikti laisvę vaikų kūrybai, gerbti jų požiūrį, nemenkinti, neišjuokti pastangų. Tik tokiu būdu užaugs originalių, atsakingų, nebijančių rizikuoti žmonių karta. „Mes turime ne mokyti vaikus, o mokytis iš jų“,- kreipdamasis į suaugusiųjų auditoriją pastebėjo V.V.Landsbergis.
Vaikams jis linkėjo: „Nepamirškit, kad kūryba yra svarbiau nei karyba“ ir asmeniniu pavyzdžiu kvietė nenuleisti rankų, išgirdus nepalankią autoritetų nuomonę. V.V.Landsbergis pristatė du trumpus kino filmukus, kuriuos paaugliai sukūrė jo rengtų kūrybinių kino stovyklų metu. Juose vaikai atsiskleidė kaip nepriklausomi, savitą požiūrį turintys kūrėjai. Svečias atliko ir savo kūrybos dainų.
Dėmesį kuriantiems jauniems žmonėms ir jų mokytojams parodė Prienų r. savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas, Seimo narys Andrius Palionis, kuris iš knygelės išsirinko ir perskaitė prasmingą balbieriškiečio Ernesto Leonavičiaus eilėraštį „Aš – žmogus“. Politikas, kūrybinių vaikų konkursų rėmėjas mokiniams linkėjo svajonių išsipildymo, o septynių knygų sudarytoja ir redaktorė Vilija Juodsnukienė, cituodama poetą Just. Marcinkevičių, juos paragino „gerųjų žodžių kryptimi praplėsti pasaulį“.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *