„Istorijas pasakoja daiktai“

Nacionalinė konferencija Balbieriškio pagrindinėje mokykloje

Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną – sausio 27-ąją, tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su Balbieriškio pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centru Respublikos mokyklų Tolerancijos ugdymo centrų bendruomenes pakvietė dalyvauti šiai dienai skirtoje konferencijoje „Istorijas pasakoja daiktai“.
Šiais metais minime 72 -ąsias metines, kuomet, dar tebevykstant Antrajam pasauliniam karui, sausio 27 dieną buvo išlaisvinti likę gyvi Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniai. Aušvico koncentracijos stovykla – didžiausia nacistinės Vokietijos įkurta koncentracijos ir naikinimo stovykla, kurioje buvo nužudyta apie 1,1 – 1,5 mln. žmonių: žydų, rusų, lenkų, čigonų ir kitų tautybių. Daugiausia šioje masinio žmonių naikinimo vietoje buvo nužudyta žydų, kurie iki Antrojo pasaulinio karo buvo didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje. Sausio 27 -oji minima daugelyje demokratiško pasaulio valstybių.
Konferencijoje dalyvavo 22 mokyklų atstovai iš Vilniaus, Biržų, Panevėžio, Kauno, Alytaus, Kalvarijos, Raseinių, Kupiškio, Druskininkų, Varėnos, Kėdainių ir Ukmergės savivaldybių. Džiaugiamės, kad specialiai į šią konferenciją atvyko viešnia Sara Klompus – litvakų šaknis turinti amerikietė iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Floridos Holokausto studijų centro. Garbė buvo matyti ir išgirsti Nepaprastąjį ir įgaliotąjį Izraelio valstybės ambasadorių Lietuvoje Amirą Maimoną bei Užsienio reikalų ministerijos ambasadorių ypatingiems pavedimams Dainių Junevičių.
Balbieriškio miestelis išlaikė tipišką žydiško štetlo formą, tačiau jame negyvena nei vienas žydų tautos žmogus. Todėl mums ypač džiugu, kad su mokykla bendradarbiauja Kauno žydų bendruomenė, kuriai vadovauja pirmininkas Hercas Žakas, mielai ryšius palaiko ir į renginį atvyko Šiaulių žydų bendruomenės atstovas Aleksandras Kerbelis ir jo komanda.Bene didžiausią svečių dalį sudarė Prienų savivaldybės atstovai. Taip pat konferencijoje dalyvavo Balbieriškio seniūnijos, bibliotekos, bendruomenės atstovai, parapijos klebonas Remigijus Veprauskas, mokyklos mokytojai, darbuotojai, mokiniai. Praktinės konferencijos pradžioje mokytojas Vitas Rymantas Sidaravičius pristatė žydiškąją miestelio istoriją, o mokyklų komandos pateikė vaidybines, menines, literatūrines kompozicijas, video siužetus, pranešimus apie savo požiūrį į žydų tautos kultūrą ir jos suvokimą bei tą baisųjį reiškinį – holokaustą. Visi konferencijos dalyviai prisijungė prie Pasaulio žydų kongreso kvietimu organizuotos didžiausios pasaulinės akcijos „We remember“ – „Mes prisimenam“, kurios metu tereikėjo visiems nusifotografuoti ir įkelti nuotrauką į socialinius tinklus, taip primenant pasauliui, kad mes tikrai neužmiršome to, kas įvyko, ir tikrai neleisime, kad tai pasikartotų.
Meninę programą konferencijos dalyviams dovanojo mokyklos mažųjų šokėjų kolektyvas ,,Ringutis“ (vadovė Ramutė Švedienė), ansamblis ,,Nemuno krantai“, Vilkaviškio kultūros centro šokių kolektyvas ,,Lelija“ ir Kybartų kultūros centro moterų liaudiškų šokių grupė ,,Katpėdėlė“ (vadovė Irena Šunokienė). Visi kolektyvai atliko žydiškus arba čigoniškus kūrinius. Konferencijos darbą apibendrino Tarptautinės komisijos vykdomasis direktorius Ronaldas Račinskas ir švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė, viešnia Sara Klompus ir mokyklos direktorius Stasys Valančius. Dalyviai buvo apdovanoti padėkomis, asmeninėmis dovanėlėmis, suvenyrais. Kiekvienos mokyklos Tolerancijos centrui buvo įteikta Menora, atvežta iš Floridos, kad joje uždegtų žvakučių liepsna sušildytų mūsų širdis, neleistų užmiršti skaudžios praeities, skleistų šviesą ir gėrį aplinkui.
Reda Valančienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *