Konkurso „Metų ūkis 2016“ šventėje „lijo“ pažadais ir dovanomis

Gruodžio 9 d. Prienų KLC buvo pagerbti ir įvertinti Prienų krašto žemdirbiai, apdovanoti konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojai. Dvidešimt trečius metus konkursą organizavo Prienų rajono ūkininkų sąjunga, savivaldybė, LŽŪKT Prienų skyrius ir „Gyvenimo“ redakcija, turėdami tikslą išrinkti ir paskatinti geriausius, pažangiai ūkininkaujančius, pavyzdingai sodybas besitvarkančius mūsų krašto ūkininkus.

dsc_0121

Pagerbė žemdirbius savo dėmesiu
Pasveikinti darbščius rajono ūkininkus atvyko Europos Parlamento narys Bronis Ropė, paskirtasis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas, jo pavaduotojas Kazys Starkevičius, Seimo nariai Andrius Palionis ir Vytautas Kamblevičius, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, Nacionalinės mokėjimo agentūros direktorius Erikas Berontas ir kitų su žemdirbiais susijusių įmonių, organizacijų atstovai.
Prienų rajono ūkininkų sąjungos pirmininko Martyno Butkevičiaus, politikų sveikinimo kalbose ryškėjo viltis, kad žemės ūkis sulauks prioritetinio dėmesio, ir 2017 -tieji taps ūkininkų susitelkimo, kooperacijos ir proveržio metais. Ji sietina su sustiprėjusiu žemdirbių atstovavimu ne tik Europos Parlamente, kur dirba Bronis Ropė, bet ir šalies Vyriausybėje, kurios premjeru tapo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Žemės ūkio ministerijoje ir Seime – į jį su šiais rinkimais pateko 15 ūkininkų, du iš jų vadovauja Kaimo reikalų komitetui.
Paskirtasis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, taipogi ūkininkas, Prienų krašto žemdirbiams pažadėjo spręsti žemės klausimą, atlikti ūkių inventorizaciją, siekiant išsiaiškinti, kurie iš jų turi galimybių plėstis, skatinti smulkiųjų ūkių kooperaciją, mažinti ES tiesiogines išmokas didiesiems žemvaldžiams. Ministro teigimu, mažės biurokratinių suvaržymų, su Nacionaline mokėjimo agentūra, Veterinarijos ir Augalų apsaugos tarnybomis bus dirbama iš tos pozicijos, kad ūkininkas visada teisus.
Europarlamentaras Bronis Ropė taipogi vylėsi, kad politikai ištesės pažadą ir ūkininkams bus taikomas 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas bent jau iki tol, kol išmokos jiems ir ES ūkininkams suvienodės. Jis įvardino Briuselyje rengiamus žemdirbiams palankius sprendimų projektus (klausimai dėl sąžiningos prekybos, išmokų vienodinimo, dėl kompensacinio mechanizmo žemdirbiams esant kainų svyravimui ir kt.).
Akivaizdu, kad kaimo žmonės yra susirūpinę dėl ūkinės veiklos tęstinumo, todėl įdėmiai seka žemės ūkio politikos naujienas. Neliko nepastebėtos ir Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininko Jono Vilionio pastangos, jo balsas buvo girdimas Žemės ūkio ministerijoje, Vyriausybėje ir Seime. Mūsų krašto ūkininkės, LPGA Prienų skyriaus atstovės, kraštiečiui išskirtinai padėkojo už ūkininkų problemų kėlimą Lietuvoje, atstovavimą Europos pieno taryboje ir kietas derybines pozicijas su prekybininkais ir perdirbėjais.
„Savo krašte mes turime sąlygas užauginti, todėl ir produkciją parduoti galime pelningai. Kaimo žmonių išgyvenimas, deramas atlygis už darbą nemaža dalimi priklauso nuo valdžios, kuri mums atstovauja,“ – sakė J.Vilionis, išvardindamas, ko ūkininkai tikisi iš šios kadencijos Seimo narių.
Seimo kaimo reikalų komiteto atstovai A.Stančikas ir K.Starkevičius pripažino, kad iššūkių ir darbų laukia daug, norint užtikrinti, kad atotrūkis tarp kaimo ir miesto mažėtų. „Kalti geležį, kol karšta,“ – kolegoms ir sau linkėjo Seimo narys Vytautas Kamblevičius.
Prienų r. ŪS tarybos pirmininkas M.Butkevičius, kaip ir dera tikram šeimininkui, garbius svečius pagerbė iš šių metų derliaus grūdų iškepta duona, pamalonino „virškvotinio“ pieno sūriu, kartu suteikdamas ir mūsų krašto ūkininkų pasitikėjimo kreditą.

Apdovanoti geriausi iš geriausių
Konkurse „Metų ūkis 2016“ šiemet dalyvavo penki rajono ūkiai. Komisija, apžiūrėjusi ir balais įvertinusi ūkius, trečią vietą skyrė Išlaužo seniūnijos ūkininkams Jonui ir Linutei Mikušauskams, kurie tvarkosi 120 -ties hektarų daržininkystės ir grūdininkystės ūkyje. Antrą vietą pelnė Saulius ir Audronė Keturakiai, kurie nuo 1993 m. ūkininkauja Išlaužo seniūnijoje, 60 -ties hektarų mišriame ūkyje. Jiems įteiktos Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko padėkos ir rėmėjų dovanos.
Konkurso nugalėtojais tapo Jiezno seniūnijos ūkininkai Vytautas ir Jolanta Raižiai, turintys 200 ha žemės ir mišrios gamybos ūkį, kuriame augina melžiamas karves, pieninius galvijus. Be padėkos rašto, pagrindinio prizo – kelionės, jiems įteiktas ir tradicinis „Gyvenimo“ laikraščio prizas, kurį iš medžio išdrožė tautodailininkas Andrius Lik.
Raižių šeima ūkininkauja 18 metų. Už tai, kad ūkis sėkmingai klesti iki šiol, V.Raižys pirmiausia dėkojo sūnui, kuris pasiryžo grįžti į gimtinę iš užsienio ir tėvams tapo svarbiausiu pagalbininku. Ūkininkas išreiškė padėką „Nemuno“ žemės ūkio bendrovės pirmininkui Algimantui Šidlauskui, kuris ūkio kūrimo pradžioje negailėjo gerų patarimų, taip pat Veterinarijos tarnybos, Žemės ūkio skyriaus, Konsultavimo tarnybos, Kredito unijos, Nacionalinės mokėjimo tarnybos specialistams, kaimynams ir bičiuliams už geranorišką pagalbą, konsultacijas ir palaikymą.
Mero padėkomis paskatinti ir kiti „Metų ūkio“ dalyviai – Mindaugas Kėvalas iš Graižbūdės kaimo, dirbantis 100 ha žemės, auginantis Lietuvos sunkiųjų veislės arklius, ir Remigijus Stankūnas, ekologinio ūkio savininkas, besidarbuojantis 80 – tyje hektarų, Naujosios Ūtos seniūnijoje.
Šventės metu buvo padėkota ir daugeliui kitų ūkininkų, aktyvių jų pagalbininkų, kuriuos Seimo narys Andrius Palionis pavadino „žemės druska“, suteikiančia gyvenimui skonį. „Darbas ir kantrybė mus grūdina“, – kviesdamas tikėti, kad geri pokyčiai ne už kalnų, Seimo narys įteikė laikinai einančio pareigas premjero Algirdo Butkevičiaus padėkas: mėsinių galvijų augintojui Vytautui Lapinskui (Pakuonio seniūnija), „Nemuno“ žemės ūkio bendrovės pirmininkui Algimantui Šidlauskui, Justinui Gradeckui (Birštono savivaldybė). Tęsdamas tradiciją paskatinti jaunuosius rajono ūkininkus, A.Palionis apdovanojo Rimą Rudį (Stakliškių sen.).
Žemės ūkio ministerijos padėkomis įvertinti Veiverių seniūnijos ūkininkai Giedrius ir Onutė Masikoniai, Aušra ir Aurimas Babenskai, Šilavoto seniūnijos ūkininkas Rolandas Aleksandravičius. Jas įteikė paskirtasis žemės ūkio ministras B.Markauskas.
LR Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas padėkojo Pakuonio parapijos klebonui Rimui Pilypaičiui, „Ošvenčios“ kaimo bendruomenės pirmininkei Rasai Vaitauskaitei, jaunajam ūkininkui Edvinui Gustaičiui, Alytaus profesinio rengimo centro direktoriui Vytautui Zubrui.
Europarlamentaras B.Ropė savo padėkas skyrė ūkininkui Vidmantui Petraškai iš Balbieriškio, Gyvulių produktyvumo kontrolės Prienų – Kaišiadorių skyriaus vadovei Linai Kriukelienei, pieno ūkio savininkams Zitai ir Sauliui Balčiukynams iš Šilavoto seniūnijos.
Grupė Prienų rajono savivaldybės tarybos narių išreiškė pagarbą ir padėką Prienų rajono ūkininkų sąjungos tarybos pirmininkui Martynui Butkevičiui ir Lietuvos pieno gamintojų sąjungos tarybos pirmininkui Jonui Vilioniui, kurie itin aktyviai gina ūkininkų interesus rajono savivaldybės Taryboje ir kitose institucijose.
Savo klientams už bendradarbiavimą padėkojo ir Nacionalinės mokėjimo agentūros, žemės ūkio technikos įmonių atstovai, produkcijos perdirbėjai.
Žemdirbiams koncertavo atlikėjas Andrius Rimiškis.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *