Nauji veidai ir nepasitikėjimo vėjai…

Gruodžio 1 d. Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo neeiliniu įvykiu: prisiekė naujasis Tarybos narys Vaidotas Kupstas, kuris šias pareigas eis vietoj iš politikos pasitraukusio Kastyčio Tarasevičiaus. V.Kupstas paskelbė dirbsiąs partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijoje.

Nuo gruodžio 1 d. Taryboje pradėjo dirbti Vaidotas Kupstas.

Nuo gruodžio 1 d. Taryboje pradėjo dirbti Vaidotas Kupstas.

Savivaldybės Tarybos opozicija nepakeitė nuomonės, iki šio posėdžio surinko reikiamus parašus ir į darbotvarkę pasiūlė įtraukti papildomą klausimą dėl administracijos direktoriaus pavaduotojos Rimos Zablackienės atleidimo iš užimamų pareigų, jai praradus vienuolikos Tarybos narių pasitikėjimą. Visgi šis klausimas nepasiekė svarstymo stadijos. Posėdyje dalyvavusi Vyriausybės atstovė perspėjo, kad, atleidus pavaduotoją, galimi teisminiai ginčai, nes nuo gruodžio 1 d. įsigaliojus Vietos veiklos įstatymo pataisoms, šio pobūdžio sprendimų projektai negali būti įtraukti į Tarybos posėdžio darbotvarkę papildomais klausimais. Opozicijos atstovas Arūnas Vaidogas patikino, kad opozicija, užregistravusi sprendimo projektą, kantriai lauks, kol jis bus įtrauktas į pagrindinę gruodžio 22 dienos posėdžio darbotvarkę.
Lapkričio 10 d. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija daugiau nei po metų AB „Prienų šilumos tinklai“ veiklos pagaliau bendrovei nustatė bazines šilumos ir karšto vandens kainų dedamąsias pirmiesiems metams, jos gali būti koreguojamos kas mėnesį, atsižvelgiant į kuro kainą. Dėl lapkritį neįvykusio posėdžio Taryba jas patvirtino gruodžio 1 d.
Planuojama sausio mėnesio šilumos kaina vartotojams – 5,57 euro cento /kWh (be  PVM), t.y. 1,12 euro cento mažesnė. Opozicijos atstovai Loreta Jakinevičienė, Cezaras Pacevičius, Juozas Krikštolaitis pasisakė dėl atsakomybės prieš gyventojus ir kvietė surasti būdų, kaip jiems kompensuoti visų metų permoką.
Sudarytas realus pagrindas apleistų ir nenaudojamų Veiverių PSPC pastato patalpų rekonstrukcijai ir remontui. Tarybos nariai vienbalsiai pritarė Prienų rajono savivaldybės administracijos siūlymui projektą „Socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra Prienų rajone“ teikti Kauno regiono plėtros tarybai, kad jis būtų įtrauktas į sąrašą regioninių projektų, bendrai finansuojamų iš ES struktūrinių fondų lėšų. Bendra projekto vertė –346 529,00 Eur, savivaldybės dalis – 51 979,35 Eur.
Projekto metu planuojama rekonstruoti 630 kv. m ligoninės patalpų, kurios bus pritaikytos gyvenamiesiems kambariams, virtuvėms, sanitariniams mazgams ir kt. Jose bus sukurta 15 vietų ilgalaikei ir trumpalaikei socialinei globai ir 10 vietų savarankiško gyvenimo priežiūros paslaugai teikti. Tikimasi, kad sukurta infrastruktūra pagerins negalinčių savimi pasirūpinti senyvo amžiaus, socialiai pažeidžiamų asmenų, neįgaliųjų padėtį.

Tarybos nariams prisistatė ir naujoji Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė.

Tarybos nariams prisistatė ir naujoji Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė.

Opozicijos atstovai išreiškė viltį, kad šį kartą gautos lėšos ir liks Veiveriuose, o ne bus „padovanotos“ Kauno rajonui, kaip tai įvyko ankstesnėje kadencijoje.
Veiverių PSPC direktorė Lina Kazlauskienė yra parengusi ir pirminės sveikatos priežiūros centro (poliklinikos) patalpų rekonstrukcijos projektą. Todėl meras Alvydas Vaicekauskas bei Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Rita Keturakienė buvo vieningos nuomonės dėl to, kad būtina surasti finansavimo šaltinių ir pagal šiuolaikiškus reikalavimus sutvarkyti visą pastatą.
Savivaldybės Tarybos nariai balsavo už tai, kad 70 proc. būtų sumažintas žemės mokestis tiems žemės savininkams, kurių žemės paskirtis – kita, o naudojimo būdas – vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijų, daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorijų žemė, nes Mokesčių inspekcija jos nepriskyrė prie gyvenamųjų teritorijų (314 kodas) ir pritaikė 1 proc. mokesčio tarifą. O Savivaldybės administracija, rengdama Tarybos sprendimą dėl žemės mokesčio tarifų nustatymo 2016 m., vadovavosi LR žemės ūkio ir aplinkos ministro 2005 m. sausio 20 d. įsakymu, todėl visoms gyvenamosioms teritorijoms patvirtino 0,3 procento tarifą nuo žemės mokestinės vertės. Dėl šios priežasties bemaž 1000 žemių savininkų apytikriai tris kartus padidėjo žemės mokestis.
Skriaudžiuose gyvenanti jauna šeima į Tarybą kreipėsi analogišku klausimu, prašydama atleisti nuo 2015 ir 2016 m. žemės mokesčio (477,58 Eur) už 2,52 ha žemės sklypą. 2003-03-13 užregistruota šio žemės sklypo paskirtis kita. Valstybinė mokesčių inspekcija, skaičiuodama žemės mokestį, pritaikė kitos paskirties žemei patvirtintą 1 proc. tarifą.
Šeimos vardu kalbėjęs vyras piktinosi, kad po masinio žemės vertinimo jų valdomos žemės su tvenkiniu vertė jiems nežinant labai išaugo, o valstybinės ir privačios žemės dalių, kuriose yra tvenkinys, vertės skiriasi kelis kartus. „Esame bedarbiai, auginame du mažamečius vaikus, pašalpų negauname. Bandome kaime įsitvirtinti po dešimties metų emigracijoje, tvarkau tvenkinio pakrantes, jį įžuvinu… Neprieštarauju, kad vandens telkinys būtų prieinamas ir bendruomenės nariams, tačiau mokesčiai yra žlugdantys,“ – kalbėjo vyras. Jo teigimu, prieš pat posėdį sutvarkius dokumentus ir pakeitus žemės paskirtį, jos vertė sumažėjo dešimtį kartų.
Tarybos narių nuomonės dėl sprendimo išsiskyrė: opozicijos atstovui Arūnui Vaidogui atrodė, kad reikia padėti iš emigracijos grįžusiems tautiečiams, Jonas Vilionis siūlė atidėti sprendimą, Algirdas Kederys priminė Tarybos nuostatą daryti kuo mažiau mokestinių nuolaidų. Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto atstovas Martynas Butkevičius pasiūlė šeimai kreiptis į Verslo rėmimo fondą dėl paramos, tačiau buvo paaiškinta, kad fondas bedarbių neremia. 9 Tarybos nariai balsavo už tai, kad pareiškėjai būtų atleisti nuo žemės mokesčio, o 14 pasisakė prieš.
Posėdžio pabaigoje A.Vaidogas savo pareiškime papriekaištavo savivaldybės vadovams dėl „puikybės“, dėl to, kad Prienų savivaldos 225 metų minėjimo iškilmėse „pagarbino“ patys save ir pamiršo pakviesti į renginį prieš tai buvusius merus, Tarybų narius, padėkoti už jų indėlį. Jo įsitikinimu, nepelnytai užmirštas, net žvakele nepagerbtas ir šviesios atminties Seimo narys Juozas Palionis, daug nuveikęs dėl Prienų rajono. Gruodžio 1 dieną jam būtų sukakę 66 metai…
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *