„Kuo renkiesi būti tu?“

Pilna Prienų kultūros ir laisvalaikio centro didžioji salė, gyva publikos reakcija ir tik vienas kitas paauglys, palikęs auditoriją… Jaunimo prevencinis prodiuseris Artūras Šiukšta neveltui pavadintas geriausiu.

Jaunimo prevencinis lektorius A.Šiukšta nepraleido progos pakalbinti ir „Vytauto“ krepšinio komandos krepšininkų apie tai, kas gyvenime yra svarbiausia.

Jaunimo prevencinis lektorius A.Šiukšta nepraleido progos pakalbinti ir „Vytauto“ krepšinio komandos krepšininkų apie tai, kas gyvenime yra svarbiausia.

Pakviestas į Prienus padiskutuoti su jaunimu tokia nepopuliaria tema – žalingų įpročių, priklausomybių prevencija, blaivybės propagavimas – lektorius kalbėjo įtaigiai ir suprantamai, ilgiau nei pusantros valandos išlaikydamas per 400 moksleivių dėmesį. Priklausomybę sukeliančių medžiagų poveikis žmogui ir visuomenei, agresyvaus marketingo įtaka sąmonei ir apsprendimams paskaitoje buvo atskleisti per faktus, mokslinius tyrimus, alegorijas, palyginimus, iliustruotas karikatūras, teminius aforizmus ir kt.
„Kuo renkiesi būti tu – „24 valandų“, „TV pagalbos“ žvaigžde ar karžygiu?“ – lektorius jaunimą kvietė į diskusiją apie Z kartos laukiančius gyvenimo iššūkius. Jo teigimu, dabartinio jaunimo pasirinkimas nelengvas: iš vienos pusės – valia, kritinis mąstymas, sveika gyvensena, kultūringas (blaivus) laisvalaikis, moralinės nuostatos ir socialinė atsakomybė, iš kitos – alkoholio reklama ir svaigiųjų medžiagų prieinamumas, net ir vaikams pritaikytos rinkodaros technologijos, šeimos ir visuomenės „kultūra“. Įjungta programa, kad reikia vartoti, išsivysto į cheminę priklausomybę, baigiasi ligomis, dvasine ir fizine asmenybės degradacija.

Scenoje – repo grupė „Omerta“.

Scenoje – repo grupė „Omerta“.

Kaip vaikui nuo mažens teisingai pasirinkti, kaip atsilaikyti prieš alkoholio ir tabako industriją, narkomafiją, jei ir patys tėvai kartais nesupranta problemos masto. Prisiminkime pyplių gimtadienius su vaikišku šampanu, klasės draugų vakarėlius su „saikingu“ alkoholinių kokteilių gurkšnojimu, mamų ir dukrų parūkymus „tarp mūsų mergaičių“… O ir mėgstamos kino žvaigždės iš televizijos ekranų, žurnalų viršelių su cigarete ar taure rankoje visa povyza demonstruoja, kad šis pomėgis jas daro laimingas.
A.Šiukšta pastebi, kad Lietuvoje vyksta visuotinė vaikų alkoholizacija, o moralinis nuosmukis ir dvasinis paklydimas veda visuomenę į aklavietę ir depresiją. Pagal alkoholio vartojimą tarp nepilnamečių Lietuva užima trečią vietą pasaulyje, nepilnamečių alkoholio suvartojimas per dešimt metų (2004 – 2014 m.) išaugo net septynis kartus, reguliariai (bent kartą per savaitę) alkoholinius gėrimus vartoja penkiolikmečiai (25,2 proc. berniukų, 16,9 proc. mergaičių).
Lietuvoje alkoholio prieinamumas kainos, vietos, laiko atžvilgiu yra pats didžiausias iš visų ES šalių. „Alkoholikais ne gimstama, jais tampama. Metas tai sustabdyti. Tik nuo jūsų pačių priklausys, kurį kelią pasirinksite – tapti bedančiais „kaifuokliais“, visuomenės užribio būtybėmis ar mokslininkais, gydytojais, sportininkais, dorais piliečiais, gerbiamais žmonėmis, lyderiais. Jūs esate visuomenės stuburas, kuris gali pakeisti Lietuvą ir pasaulį,“ – moksleivių sąmoningumą žadino lektorius.
Neatsitiktinai į šią paskaitą užsuko ir Prienų – Birštono krepšinio klubo „Vytautas“ krepšininkai. Sutiktos ovacijomis krepšinio žvaigždės jaunimui nuo scenos patvirtino paprastą tiesą: gyvenime reikia žinoti, ko trokšti, auginti svajonę ir atkakliai siekti savo gyvenimo tikslo. Tai atsvara masinės kultūros propaguojamiems žalingiems įpročiams.
Šis prevencinis renginys organizuotas Prienų rajono savivaldybės iniciatyva. Vicemeras Algis Marcinkevičius ir Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistas Adomas Kubilius pažadėjo rajono mokyklų moksleiviams ir daugiau renginių jiems rūpimomis temomis.
dsc_2624Socialinio konteksto dainomis į vietos jaunimą kreipėsi ir repo grupė „Omerta“, kurios atlikėjas Julius gimė ir mokėsi Prienuose. Publika šiltai sutiko grupę, įspaudusią ryškų pėdsaką lietuviškojo repo kultūroje.
Kalbinti jaunuoliai teigiamai atsiliepė ir apie vykusią paskaitą.
„Lektoriaus kalba privertė susimąstyti ir padaryti išvadas,“ – sakė Martynas.
„Tokių paskaitų turėtų būti daugiau. Verčia pagalvoti, ar verta naudoti svaigalus ir turėti tuos žalingus įpročius,“ – mano Danielė.
„Patiko. Manau, tokios paskaitos yra naudingos jaunimui,“ – teigė Marius.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *