Pelnas – gyventojų sąskaita

Pastarosiomis dienomis Prienų rajono savivaldybės vadovai džiūgaudami kalba apie mažėsiančią šilumos kainą. Labai gerai, kad kaina sumažės, bet apmaudu dėl to, kad gyventojai jau ir praėjusį šildymo sezoną galėjo mokėti mažiau, jeigu savivaldybės vadovai būtų atidžiau pasidomėję AB „Prienų šilumos tinklai“ veikla.
Nors pagal galiojančią tvarką savivaldybės biudžetinių įstaigų ir įmonių veiklos ir finansinės ataskaitos yra tvirtinamos Taryboje, bet man niekaip nepavyko gauti išsamios AB „Prienų šilumos tinklai“ 2015 metų veiklos ataskaitos. Ne kartą klausimą dėl ataskaitos kėliau ir Tarybos posėdžių metu, bet ji nebuvo pateikta. Dabar, kai (2016 – 11- 03) buvo pateikta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos šilumos ir vandens departamento šilumos skyriaus pažyma „Dėl akcinės bendrovės „Prienų šilumos tinklai“ šilumos bazinės kainos ir karšto vandens kainos dedamųjų nustatymo“, – supratau, kodėl ataskaita buvo slepiama. Ir, matyt, dėl to, kad joje buvo daug melo.
Iš Komisijos pažymos paaiškėjo, kad 2015 metais AB „Prienų šilumos tinklai“ gavo apie 300 000 eurų pelno. Tas pelnas gautas žmonių sąskaita, nes gyventojai per daug mokėjo už šilumą. Jeigu, kaip rekomenduojama, įmonės pelnas būtų siekęs 5 – 10 proc., tai gyventojai praėjusį sezoną būtų turėję mokėti 20 – 25 proc. mažiau. Vadinasi permokos didžiulės. Pavyzdžiui, buto savininkas, mokėjęs 100 eurų per mėnesį, galėjo mokėti apie 75 eurus, mokėję didesnes sumas, dar daugiau permokėjo. Taip per kūrenimo sezoną gyventojai prarado po kelis šimtus eurų.
Iš kur įmonė gavo tokį pelną? Komisijos pažymoje konstatuota, kad pernai į AB „Prienų šilumos tinklai“ kainą buvo įdėta kuro dedamoji dalis, kurioje 52,6 proc. sudarė dujos ir 43,3 proc. – biokuras. Komisijos nustatymu, dujų turėjo būti 26,2 proc., biokuro – 65,5 proc. Žinant kuro kainų skirtumą ir tai, kad dujomis kūrenta tik vasarą, aiškėja, iš kur susidarė pelnas. Gyventojai sumokėjo ir už nepirktas dujas. Akivaizdu, kad kaina turėjo būti mažesnė. Ir ją galėjo sumažinti savivaldybės Taryba.
Dar vienas paradoksas. Komisija nustatė, jog įmonėje per didelis etatų skaičius. Pagal esamą situaciją, įmonėje yra 46 etatai, iš kurių 8,9 etato užima administracijos darbuotojai. Komisijos nuomone, turi likti 30,1 etato, o administracijoje etatų skaičius turi mažėti iki 4,7 etato. Taigi, ar turėjome laukti, kad apie tai pasakytų Komisija, o ne savivaldybės vadovai, kaltinantys Komisiją, kad ji ilgai nepaskaičiavo Prienams kainos?
Bet kas galėtų paneigti, kad AB „Prienų šilumos tinklai“ sąmoningai nevilkino kainos paskaičiavimui reikalingų duomenų pateikimo komisijai? Įmonei delsimas buvo naudingas, kad galėtų pasidengti susikaupusias skolas. Mat, prieš perimant šilumos ūkį iš „Prienų energijos“, kelių miestelių katilinukes kūrenusios AB „Prienų šilumos tinklai“ skolos siekė 367 076 euro.
Tad mero kaltinimai socialiniuose tinkluose Tarybos nariams rodo, kad pats meras nesuvaldo Tarybos darbo. Meras pats nesugebėjo per pusantrų metų sutvarkyti šilumos ūkio, todėl bando kaltinti kitus. Turbūt gyventojai dar nežino, kad brangsta karštas vanduo, kodėl apie tai niekas neinformuoja. Taigi, kas ir kada gyventojams kompensuos patirtus nuostolius?
Arūnas Vaidogas
Prienų rajono savivaldybės tarybos Kaimo ir bendruomenių reikalų komiteto narys

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *