Šešių šalių mokiniai susitiko Prienuose aptarti klimato kaitos problemas

Prienų „Ąžuolo“ progimnazijoje, vykdančioje tarptautinį Erasmus+ KA2 projektą „Klimato kaita“, visą savaitę viešėjo mokiniai ir mokytojai iš mokyklų – projekto partnerių, kurias geografiškai apibrėžia jų atstovaujamos šalys – Portugalija (Terseiros sala), Italija (Sicilija), Prancūzija, Vokietija ir Lenkija. Tai – ne pirmas komandų susitikimas, planuojant ir įgyvendinant klimato kaitos stebėjimo veiklas, kurios truks iki 2017 metų vasaros.

dsc_1793Minėtos šalys temperatūros, atmosferos kritulių požiūriu yra labai skirtingos, tačiau jų gyventojams bendra pasaulinio atšilimo problema, todėl šis projektas – tai galimybė atkreipti visuomenės dėmesį į nerimą keliančius klimato pokyčius, kuriuos lemia ir žmonių ūkinė veikla, bei savo veiksmais, elgesiu paskatinti sąmoningumą, saugant gyvenamąją aplinką ir pristabdant klimato kaitą.
20161114_094727_resizedTuo tikslu dar gegužę „Ąžuolo“ progimnazijoje pradėjo veikti stacionari meteorologijos stotelė, kuri kasdien matuoja temperatūros, vėjo stiprumo bei krypties, oro drėgnumo, slėgio bei kitus meteorologinius parametrus Prienų mieste. Orai stebimi ir projekto partnerių mokyklose, pagal gautus duomenis piešiami grafikai, kurie atspindi praeito periodo orų pokyčius. Skirtingų šalių orų duomenys bus lyginami ir apibendrinami.
Prasidėjusi svečių priėmimu „Ąžuolo“ progimnazijoje, susipažinimu, mokinių apgyvendinimu šeimose ir pasveikinimo koncertu, kuriame skambėjo buvusios respublikinės Mokinių dainų šventės repertuaras, šalis partneres reprezentuojanti muzika, tarptautinio bendradarbiavimo savaitė buvo užimta intensyviomis projektinėmis veiklomis, turininga pagal organizuotą svečių užimtumą. Tuo rūpinosi gausi bemaž dvidešimties žmonių komanda, vadovaujama mokyklos direktorės Irenos Tarasevičienės ir projekto koordinatorės Adelės Berezovskajos. Joje – anglų kalbos, geografijos, matematikos, muzikos, pradinių klasių ir kitų dalykų mokytojai, bibliotekos vedėja.
Kaip pasakojo anglų kalbos mokytoja A.Berezovskaja, mokinių komandos pristatė keletą vaizdo filmukų apie klimato kaitą, jo padarinius ir kaip reikėtų pristabdyti /sumažinti klimato kaitos žalingą poveikį. Progimnazijoje šia tema buvo organizuota dailės darbų paroda (eksponatus į ją atsivežė visų šalių mokiniai), todėl į tarptautines grupeles pasiskirstę mokiniai rinko labiausiai patikusius darbus, pateikdami argumentus, kodėl pasirinko šį ar kitą darbą, nusakydami jo paliktą įspūdį, apibūdindami jo turinį, įvertindami, kaip tiksliai autorius atspindėjo klimato kaitos temą.
2016-11-14-19-30-38_resizedAnglų kalbos mokytoja Sonata Pikienė paruošė terminų žodyną, mokiniai juos naudojo, kurdami istorijas, kurias pavaizdavo piešinyje ar plakate. Taip pat jie išmėgino vertėjo duoną, vertė duotą eilėraštį į savo kalbas.
Projekto dalyviai analizavo surinktus metrologinius duomenis ir, naudodamiesi kompiuterine Excel programa, piešė orų kaitos grafikus, palygino pastarųjų metų temperatūros ir kritulių duomenis su vidutine temperatūra per pastaruosius 30 metų.
Gauti duomenys pasitarnavo, gaminant 3D modulius, spalvotų siūlų pagalba „piešiant“ grafikus ant stiklinių vamzdelių. Juose skirtingos temperatūros pavaizduotos įvairių spalvų smėliu.
Geografijos mokytoja Danutė Ramanauskienė, padedant anglų mokytojai Sonatai, paruošė ir vedė pamoką, kurioje tarptautinės mokinių grupės atliko skirtingas užduotis, pvz., reikėjo pavaizduoti plakate ir paaiškinti, kas atsitiktų, jei oro temperatūra pakiltų 1 laipsniu. Kaip pastebėjo projekto koordinatorė, buvo labai gražių darbų ir protingų pristatymų.
Projekto partneriai mokytojai apsilankė Prienų rajono savivaldybėje, susitiko su meru Alvydu Vaicekausku. Susitikimo metu peržiūrėtas filmas apie Prienus, apsikeista suvenyrais. Meras pristatė Prienų r. savivaldybę, domėjosi projekto veiklomis, linkėjo svečiams gerų įspūdžių Prienuose ir Lietuvoje.
Kūno kultūros mokytojas Kęstas Joneliūnas organizavo mokiniams draugiškas futbolo varžybas, skautų vadovė Alma Liutkienė su mokiniais pertraukų tarp projektinių veiklų metu užėmė projekto dalyvius iš kitų šalių įvairiais žaidimais.
Progimnazijos direktorė I.Tarasevičienė pasakojo, kad projekto partneriams mokiniams ir mokytojams buvo organizuota ekskursija į Trakus, kur jie aplankė šokolado fabriką, taip pat į Vilnių. Mokytojai aplankė Kauną, Čiurlionio muziejų, Laisvės alėją, Jiesios porceliano fabriką. Prienų muziejuje mokytojams organizuota edukacinė programa ,,Duonos kelias“, Nemuno kilpų regioniniame parke pristatytas pažintinis filmas apie Nemuno kilpas, Birštono kurorte parodyti gražiausi turizmo traukos objektai.
Paskutinę projektinio susitikimo dieną progimnazijos bendruomenė svečius pakvietė į vakaronę, kurios metu mokiniai, vadovaujami pradinių klasių mokytojų Dovilės Šatienės ir Almos Liutkienės, pamokė svečius liaudiškų šokių. Muzikos mokytoja Lina Suchorukovienė su mokiniais svečiams atliko keletą lietuvių liaudies dainų.

20161107_153037_resizedMokinių šeimos, priėmusios gyventi atvykusius svečius mokinius, organizavo turiningas laisvalaikio veiklas, įvairias išvykas. Mokiniai labai susidraugavo, todėl šeštadienį – išsiskyrimo dieną – dauguma ašarojo atsisveikindami. Tačiau tai ne paskutinis projekto dalyvių susitikimas, jie turės progą pasimatyti Prancūzijoje ir Vokietijoje, kur toliau diskutuos apie klimato kaitą, gamtosaugines problemas savo valstybėse ir asmeniniu pavyzdžiu skatins jaunų žmonių domėjimąsi aplinkos klausimais bei atsakomybę už savo veiksmus. Vykdomu projektu jie skleidžia žinutę apie tai, kad klimato kaitos problemos gali būti išspręstos tik bendradarbiaujant tarp šalių, kurios turi skirtingas kalbas, kultūrą, tradicijas, išsivystymo lygį.
Parengė Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *