ANBO II jau skrenda!

anbo-ii-pirmieji-skrydziai-foto-o-valkauskienesSpalio 18 d. vakarą Pociūnuose, stebint saujelei aviatorių, į padangę pirmam skrydžiui pakilo Rolando Kalinausko sukonstruota ir pilotuojama tarpukario Lietuvos karo aviacijos vado, brigados generolo, aviakonstruktoriaus Antano Gustaičio lėktuvo ANBO-II replika.
Apsukęs ratą lėktuvas sėkmingai nusileido. Apžiūrėjęs konstrukciją Rolandas pakilo dar du kartus. Kilo neaukštai, apie 80 m, švelniai darė viražus, o nusileidęs neslėpė šypsenos. Šypsojosi ir skrydžius stebėjęs prieš ketverius metus kilusios ANBO-II atstatymo idėjos autorius ir projekto vadovas Arvydas, sparnus anbo-ii-pirmieji-skrydziai-foto-o-valkauskienes-5daręs Skirmantas, prie variklio darbavęsis Šarūnas.
-Pirmas skrydis – tai momentas, kai mechaninė konstrukcija įgauna sielą, pradeda gyvenimą… Skrydis malonus, tačiau reikia šalinti rastus nedidelius defektus, kad malonus skrydis virstų komfortišku. Tolimesni planai – ištobulinti šį lėktuvą ir dalyvauti renginiuose. Nors tai A. Gustaičio konstrukcija, teko visiškai jį perkonstruoti. Galima teigti, kad tai dešimta mano konstrukcija, – į pateiktus klausimus atsakinėjo R. Kalinauskas.
Projekto vadovas Arvydas paskaičiavo, kad ANBO-II atgimė po 89 metų.
Sveikindamas ir dėkodamas visiems, nors ir mažiausiu patarimu prisidėjusiems atkuriant Lietuvos aviacijos palikimą, jis linkėjo nesustoti ir eiti pirmyn.
anbo-ii-pirmieji-skrydziai-foto-o-valkauskienes-1ANBO-II – vienas iš devynių A. Gustaičio sukonstruotų lėktuvų. Jis buvo skirtas mokymui bei karo pramonei. Pagamintas ir pirmam skrydžiui pakilo 1927 m. lapkričio 10 d. 1928 – 1930 m. lėktuvas tarnavo jaunųjų karo lakūnų mokymo reikalams, po kapitalinio remonto 1931 m. padovanotas Lietuvos aeroklubui civilinių lakūnų mokymui ir treniruotėms. 1934 m. rugpjūčio 26 d. lėktuvas sulūžo ore, lakūnas žuvo. Katastrofos priežastis – piloto neįgudimas ir grubios pilotavimo klaidos.
Įdomus sutapimas: ANBO-II replika pirmam skrydžiui pakilo prabėgus lygiai 75-eriems metams nuo A. Gustaičio žūties – Maskvos kalėjime jis sušaudytas 1941 m. spalio 16 d.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *