Viena dažniausių gaisro priežasčių – netvarkingi dūmtraukiai

Šildymo sezono metu Lietuvoje kasmet kyla vidutiniškai 600 gaisrų, kurių priežastis – krosnių, kieto kuro katilų, židinių bei dūmtraukių naudojimo taisyklių pažeidimai.

img_0150
Būtina sutvarkyti krosnis ir išvalyti dūmtraukius
Dera nepamiršti, kad gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų ar židinių sienelėse,  pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat, kai prakurams naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.
Jokiu būdu negalima palikti ir atvirų besikūrenančios krosnies pakuros durelių, nes gaisrą gali sukelti iškritusios žarijos. Kad jos neuždegtų grindų, būtina prikalti skardos lapą arba įrengti kitą nedegų pagrindą. Užsidegti gali ir ant krosnių arba arti jų džiovinamos malkos ar laikomos degiosios medžiagos. Be to, niekada nereikėtų išeiti iš namų ir palikti  besikūrenančios krosnies ar degančios dujinės viryklės.
Labai pavojingas reiškinys yra suodžių gaisrai. Nors nemažai gyventojų mano, kad, užsidegus suodžiams, jie tiesiog išdegs ir taip dūmtraukis išsivalys, iš tiesų čia slypi pavojus supleškėti visam namui. Kaip teigia ugniagesiai, kaminas yra pats pavojingiausias ir silpniausias kietuoju kuru maitinamų krosnių ar katilų elementas, mat jame kaupiasi suodžiai ir kitos dervos. Intensyviai degant suodžiams, liepsnos temperatūra siekia maždaug 1000 – 1200 OC. Tokios aukštos temperatūros neatlaiko kamino konstrukcijos ir įdėklai, taigi dažnai dūmtraukis įtrūksta, o liepsna išplinta.
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kad būtina skirti pakankamai dėmesios savo šeimos saugumui ir laikytis Gaisrinės saugos taisyklių. Pagal jas būtina pasirūpinti, kad krosnys būtų tvarkingos, o suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš ir po šildymo sezono, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Dūmtraukiai privalo būti tvarkingi, iš išorės išbalinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai. Tai reikia daryti ne rečiau, kaip du kartus per metus.

Pagelbėjo negalintiems tuo pasirūpinti žmonėms
dsc08568Praėjusią savaitę vyko Prienų rajono savivaldybės administracijos ir Prienų PGT inicijuota akcija, kurios metu, bendradarbiaujant su UAB „Prienų butų ūkis“ darbuotojais, buvo valomi kaminai ir tikrinamas krosnių saugumas.
Akcijos metu buvo išvalyti aštuoni kaminai ir taip pagelbėta tiems, kurie patys tuo pasirūpinti negali.
Kol darbuotojai specialia įranga valė kaminus, Prienų PGT Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Darius Giraitis apžiūrinėjo namuose esančias krosnis, tikrino, ar jos nekelia pavojaus šeimininkams.
D.Giraičio teigimu, prieš kūrenimo sezoną būtina sutvarkyti krosnis, išvalyti kaminus. Taip pat reikia nepamiršti, kad gaisrai kyla ne tik dėl krosnių įrengimo bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Kita didelė ir opi gaisrų kilimo priežastis – netvarkinga elektros instaliacija. Dauguma aplankytų gyventojų nekreipia dėmesio į kabančius, nepritvirtintus laidus, šviestuvus, pakabintus ant elektros laidų be gaubtų, bei perkrautus prailgintuvus. Sujungus per daug prietaisų ar instaliacijai susidėvėjus, laidai pradeda kaisti. Neretai tai sukelia trumpąjį jungimąsi ir dėl to kyla gaisras. Todėl visus elektrinius prietaisus reikia naudoti pagal jiems išduotą gamyklinę instrukciją, o susidėvėjusią instaliaciją atnaujinti ar pakeisti nauja.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *